Poate mai puțin cunoscut în România, unde este încă perceput ca un sport exclusivist, yachtingul este foarte răspândit în majoritatea țărilor europene și nu numai, chiar și în țări care nu au ieșire la mare, cum sunt Ungaria, Austria, Elveția, fiind, în multe țări, chiar un sport de masă, cu sute de mii de sportivi înregistrați.
Organizatorii, Yacht Club Regal Român și Federația Română de Yachting, își propun promovarea sportului cu vele atât în randul copiilor, tinerilor, dar și al generației părinților, și chiar bunicilor, yachtingul fiind unul dintre cele mai frumoase sporturi care pot fi practicate în aer liber, începând de la vârste fragede, până la cele mai înaintate vârste. Yachtingul este unul dintre cele mai complexe sporturi, el reprezintă nu doar mișcare, agilitate, condiție fizică, ci și foarte multă tactică, fiind considerat al doilea sport ca și complexitate a gândirii după șah.
Peste 100 de sportivi din șase țări și-au anunțat participarea la competiție, ce se va desfășura pe mai multe clase de ambarcațiuni: Optimist, Zoom 8, Laser 4.7, Laser Radial, Laser Standard, Cadet și 470. Au confirmat participarea sportivi de top din Bulgaria, Austria, Finlanda, Suedia, Israel, fiind practic pentru prima dată când sportivi din colțuri îndepărtate ale continentului nostru vor participa la o regată în țara noastră.
România aliniază și ea la start sportivi valoroși, delegația noastră tocmai s-a întors de la un concurs internațional desfășurat în Bulgaria, la Burgas, cu șase medalii, din care trei de aur, una de argint și două de bronz: aur la clasa optimist general și fete, pentru Ebru Bolat de la Yacht Club Regal Român, aur la clasa optimist băieți junior pentru Petru Neagu, de la clubul Electrica București, aur la clasa 470 pentru echipajul format din Mihai Făgărășanu și Mugur Roșca de la Sportul Studențesc, argint la clasa Laser Standard pentru Eduard Guță, de la clubul Electrica Constanța, bronz la clasa optimist fete junioare pentru micuța Luana Boicenco, tot de la Electrica Constanța, bronz la clasa Laser Radial pentru Alexandru Dolea de la Electrica București.
Juriul competiției va fi unul internațional, judecători din Olanda, Israel și Turcia, fiind invitați alături de cei din România. ,,Trofeul Tomis “ este singura competiție românească inclusă în calendarul IODA, al Asociației Internaționale de clasă Optimist, calendar care reunește cele mai importante competiții internaționale de la această foarte populară clasă de ambarcațiuni.
Vineri, 17 Mai, va avea loc o cursă de antrenament, pentru acomodarea cu condițiile specifice oferite de Marea Neagră. Tot vineri este programată, pentru ora 19:00, ceremonia de deschidere a competiției, urmând ca, în cursul zilelor de sâmbătă și duminică să aiba loc șapte regate, din care patru sâmbătă și trei duminică. Festivitatea de premiere și de închidere a evenimentului este planificată pentru ziua de duminică, 19 Mai, la orele 16:00.
Îi invităm pe toți iubitorii sportului să descopere fascinația sportului cu vele, în perioada 16-19 mai 2013, la Constanța, în Portul Tomis și să-i susțină pe sportivii români la aceasta competitie!