Toate proiectele de reamenajare a centrului Capitalei, RESPINSE de CGMB

Cele șase proiecte de hotărâre vizând planuri de urbanism pentru zone din Centrul Capitalei au fost respinse, marți, în ședința extraordinară a Consiliului General al Municipiului București.
Iulian Tudor
29 dec. 2015, 17:30
Toate proiectele de reamenajare a centrului Capitalei, RESPINSE de CGMB

Înainte de începerea ședinței, arhitectul șef al Capitalei, Gheorghe Pătrașcu, a precizat că este vorba despre planuri de urbanism zonal, pe baza cărora ar urma să fie realizate mai multe proiecte punctuale, potrivit Agerpres.

Toate acestea fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a Zonei Centrale, o strategie aprobată de Consiliul General în urmă cu patru ani. Pe baza studiilor fundamentale și a acestei strategii s-au stabilit peste 100 de proiecte, care ar duce la punerea în aplicare a viziunii incluse în această strategie, pe un orizont de timp de 25-30 de ani.

S-au selectat, din cele peste o sută de proiecte, 19 proiecte prioritare, pe criterii care țin fie de oportunitate, fie de amploarea lor, pentru că nu au fost alese proiecte foarte mari, cum ar fi de exemplu reconfigurarea Pieței Unirii. (…) Aceste 19 proiecte sunt prioritate, pentru ele s-a întocmit, acolo unde a fost necesar, planul de urbanism zonal, iar unul dintre aceste proiecte este unul major, care se cheamă traseu prioritar de biciclete și pietonal, care are peste nouă kilometri și parcurge în buclă, de la zona Pieței Romane până la piața de flori, Piața Coșbuc„, a explicat el.

Gheorghe Pătrașcu a adăugat că se dorește redarea unei calități „necesare spațiului urban”, eliberându-se de mașini zonele pietonale interesante. El a subliniat, de asemenea, că au existat peste 20 de consultări publice și că, în zona centrală a Capitalei, conform studiilor, este nevoie de 5.000 de locuri de parcare, pentru rezidenți. Pătrașcu a mai precizat că totalitatea proiectelor care s-ar putea realiza pe baza acestor PUZ-uri ar avea o valoare aproximativă de 240 milioane de euro, dintre care 127 de milioane de euro ar fi eligibili prin Programul Operațional Regional.

În cadrul dezbaterilor care au precedat decizia CGMB a luat cuvântul și academicianul Răzvan Theodorescu, membru al juriului care în urmă cu cinci ani a notat soluția cea mai bună în ce privește planul integrat de dezvoltare urbană pentru București, el menționând că a dat una din notele cele mai mari proiectului care a câștigat.

Cristofor Dan, care a reprezentat 33 de asociații de proprietari de pe bulevardul Unirii, a apreciat că, în urma consultărilor cu locatarii, „s-au mimat niște soluții de compromis”. El a subliniat că nu este de acord cu tăierea copacilor, prevăzută de aceste proiecte, nici cu modificarea structurală a bulevardului Unirii sau cu amenajarea de cafenele sau terase sub ferestrele locatarilor.

Un alt reprezentant al locatarilor a susținut, la rândul său, că prin aceste proiecte nu se respectă principiul sănătății și siguranței persoanelor și a criticat defrișările de spații verzi, dar și lipsa de transparență, spunând că se dorește facilitarea unor scopuri comerciale în detrimentul confortului locuitorilor din zonă.

Deputatul Remus Cernea a recomandat mai mult scepticism în regândirea fundamentală a unor zone din București, el adăugând că orașele cele mai apreciate sunt cele care și-au prezervat viziunile arhitecturale. El a mai spus că viciile de procedură pot ascunde vicii de fond majore și a apreciat că graba cu care se insistă asupra acestor proiecte este suspectă. De asemenea, el a spus că „îl cutremură” faptul că vor fi tăiați 500 de copaci, apreciind că fondurile care ar putea fi investite în acest proiect ar trebui orientate spre renovarea clădirilor care riscă să se prăbușească în cazul unui cutremur major.

Arhitectul Dorin Ștefan a declarat că proiectul a început ca o inițiativă privată a mai multor arhitecți nemulțumiți de actuala stare de lucruri, exprimându-și convingerea că el va reprezenta un câștig pentru București.

La rândul său, consilierul Ion Stan a subliniat că nu trebuie blocată dezvoltarea orașului, dar că trebuie respectate și opiniile iubitorilor de mediu. El a afirmat că, în cazul unei decizii pripite, consilierii riscă să fie dați în judecată de asociațiile de proprietari nemulțumite și a propus ca proiectele să facă obiectul unei ședințe ordinare a CGMB.

Arhitectul șef al Capitalei, Gheorghe Pătrașcu, a declarat că s-a dorit votarea cât mai rapidă a acestor planuri de urbanism zonal deoarece pasul următor ar fi fost aprobarea studiilor de fezabilitate și constituirea unei structuri de administrare a proiectului, în condițiile în care trebuie depuse și cereri de finanțare pentru Programul Operațional Regional, unde contează principiul întâietății.

El a precizat că toți copacii tăiați vor fi înlocuiți și că planul de urbanism zonal nu prevede detalii, precum amenajarea unor terase ori cafenele, acestea fiind aspecte care urmează să fie stabilite ulterior.

Cele șase proiecte de hotărâre care fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană „Zona Centrală” vizează aprobarea documentației de urbanism Plan Urbanistic Zonal pentru zonele: „Piața Constituției – Antim – B-dul Unirii”, „Piața Cantacuzino – Piața Lahovary”, „Parc Sfinții Apostoli – Podul Calicilor”, „Parc Izvor – Pod Mihai Vodă”, „Spațiu Public Sala Palatului” și „Rahova – Uranus – Piața de Flori”.

CITEŞTE ŞI: Primăria Capitalei încheie anul 2015 cu un EXCEDENT BUGETAR

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Au votat peste 600.000 de români
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Cel mai norocos ritual pentru fiecare semn zodiacal
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare în Codul Rutier. Românii care au permis de conducere scapă de amendă
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la vot în timp real
substantial.ro
Drone neidentificate observate deasupra bazelor aeriene din Marea Britanie
MediaFlux
CUTREMUR în ROMÂNIA chiar de ALEGERI!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy