Toate şcolile şi grădiniţele pot funcţiona cu prezenţă fizică de luni, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
„Ne-am decuplat atât de rata de incidenta, cât şi de rata de vaccinare COVID. În prezent, dată fiind specificitatea varianta Omicron, s-a propus și s-a analizat în profunzime aplicarea unui prag pentru gradul de încărcare al mediului spitalicesc.
Pragul este de 75%, un prag care nu este atins în niciunul dintre judeţele României în prezent. Din perspectiva educaţiei, luni, şcolile şi toate grădiniţele din România vor putea să funcţioneze cu prezenţă fizică.”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educaţiei a explicat că in Bucureşti şi Ilfov analiza se va face la un loc, iar în prezent pragul de ocupare a spitalelor COVID-19 este de 16%.
„Regulile se aplică unitară la nivelul fiecărui județ, cu excepția regiunii București Ilfov care din cauza specificității vor fi tratate împreună. Analiza se va face în ansamblu București Ilfov”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.
Ordin Comun MS&ME_82_3030_14.01.2022_Cîmpeanu: O şcoală intră în online când cel puţin jumătate din clase au activitatea fizică suspendată
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat şi cum se va face trecerea la cursuri online.
„Cea de-a doua schimbare este a suspendării activității cu prezență fizică în fiecare clasă din școală sau în fiecare grupă din grădiniță atunci când sunt trei cazuri de infectare în șapte zile consecutive. Se intra in online pentru 10 zile.
Se păstrează regulă a intrării în online a întregii școli, atunci când cel puțin jumătate din numărul de clase iau activitatea fizică suspendată.
Suspendarea activității fizice în clasă se face prin decizia Consiliului de Administrație al școlii. Suspendarea întregii școli se face prin decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.
Citeşte şi: Haos total în Educaţie! ŞCOLI deschise în funcţie de gradul de ocupare al paturilor în spitale
„Aceste schimbări sunt detaliate în ordinul comun ministrul Sănătăţii- ministrul Educaţiei care a fost semnat şi trimis la Monitorul Oficial, urmează să se publice în maxim 2-3 ore, în care sunt clarificate absolut toate aspectele ce ţin de funcţionarea şcolilor atât din perspectiva educaţiei, cât şi sanitară. (…) Ne-am decuplat atât de rata de incidenţă a infectărilor, cât şi de rata de vaccinare a personalului din învăţământ. (…) Dată fiind specificitatea variantei Omicron, s-a propus, s-a explicat, s-a analizat în profunzime schimbarea modului de abordare către gradul de încărcare a mediului spitalicesc”, a mai spus ministrul Educaţiei.
„Noi am încercat să ajutăm Ministerul Educației să poată lua o decizie echilibrată în ceea ce privește funcționarea școlilor. Ne dorim să menținem școlile deschise, nu cu orice preț, ci trebuie să adaptăm modul în care deschidem școlile sau le menținem deschise în funcție de evoluția epidemiologică, dar și de particularitățile noi ale tulpinii Omicron”, a spus şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat în în prezent doar 2,5% dintre cei infectaţi cu SARS-COV 2 sunt internaţi în spitale, dar a atras atenţia că tulpina Omicron se transmite şi către vaccinaţi, dar într-o formă „mult mai uşoară” decât în cazul celor nevaccinate.
Alexandru Rafila a declarat vineri că gradul de 75% de ocupare al paturilor COVID nu a fost atins în niciun judeţ, la nivel naţional se înregistrează un grad mediu de 16% în ceea ce priveşte ocuparea paturilor destinate pacienţilor COVID-19.
„În Suceava avem 34%, în judeţul Cluj 28%, în București și Ilfov 16%. La nivel național gradul de ocupare a paturilor destinate bolnavilor COVID-19 este de 16 la sută”, a mai spus Rafila.