Toate şcolile vor funcţiona în format fizic săptămâna viitoare deoarece nu a fost atins pragul de 75% al capacităţii din secţiile de Terapie Intensivă. Conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1.630 paturi de ATI destinate pacienților COVID-19, dintre care, 384 în București. La nivelul întregii țări sunt ocupate 993 paturi ATI COVID-19.
„Din moment ce nu s-a depăşit pragul de 75%, săptămâna viitoare toată şcolile îşi vor continua activitatea în formatul fizic, cu excepţiile punctuale în care există cazuri în clasă sau în şcoli care nu vizează referirea la această bornă de 75%.
Pentru săptămâna următoare, joia ne uităm la acest indice care este de fapt un semnal de alarmă cum că situaţia, creştea saturaţia cazurilor în spitale şi atunci ne apropiem de un punct în care lucrurile devin dificile. E un semnal de alarmă care duce la activarea unor măsuri sociale care să scadă ritmul de transmitere a bolii la nivel social”, a anunţat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
La nivel naţional, rata de ocupare a paturilor destinate pacienţilor infectaţi cu COVID-19 a crescut de la 34,05% săptămâna trecută la 45,19% în această săptămână, iar pe judeţe există o variaţie importantă între 17,52% şi 67,73%.
Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 3 februarie 2022. O nouă zi cu peste 32.000 de cazuri şi peste 100 de decese
„Cum a crescut şi numărul centrelor de evaluare, a crescut şi numărul cabinetelor medicilor de familie care efectuează testare împotriva SARS-COV-2.
În momentul de faţă, avem 4.062 de cabinete ale medicilor de familie care au încheiat contract cu casele de sănătate pentru a efectua testarea”, a mai spus Andrei Baciu.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a mai precizat că cele 50.000 de doze de Molnupiravir, folosite în tratamentul COVID-19 şi sosite în ţară, au fost distribuite de către Direcţiile de sănătate publică centrelor de evaluare.
„Molecula special dezvoltată şi aprobată pentru tratamentul pacienţilor împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2 Molnupiravir, cele 50.000 de doze au fost distribuite prin Direcţiile de sănătate publică şi au ajuns în centrele de evaluare. Acest tratament este pentru pacienţii care se prezintă şi cărora li se recomandă acest tratament – pacienţi cu forme uşoare sau medii, pacienţi care ajung în primele momente ale bolii, nu tardiv. Acestea se eliberează în aceste centre de evaluare”, a explicat Baciu.