Potrivit lui Petre Tobă, evaluarea cerută de ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, în rândul tuturor angajatelor Poliţiei Române, pentru depistarea eventualelor cazuri de hărţuire sau discriminare pe criterii sexuale, arată că nu există o problemă în acest sens.
Şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) a mai spus că, din cele peste 6.200 de angajate, cel mult 10 au semnalat situaţii care sunt momentan evaluate de specialiştii instituţiei.
Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a anunţat, tot luni, că din studiul privind eventuale acte de hărţuire şi discriminare la nivelul MAI rezultă că nu există o tendinţă de manifestare a acestora, precizând că şi dacă se înregistrează un singur caz, chestiunea este gravă şi trebuie luate măsuri.
Stroe a spus că au fost evaluate aproximativ 70 la sută dintre toate persoanele de sex feminin din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), ceea ce, în opinia sa, este un procent relevant pentru a trage concluzii.
Ministrul a precizat că există arme şi structuri din MAI la care nu s-a făcut niciun fel de observaţie în concluziile studiului, el menţionând în acest sens Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţia de Frontieră şi Jandarmeria Română, unde nu au fost indicii, sesizări şi reclamaţii privind acte de hărţuire sau discriminare în rândul angajatelor.
În ceea ce priveşte Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), Stroe a spus că din studiu se desprinde concluzia potrivit căreia nu există o tendinţă de manifestare a unor acte de hărţuire şi discriminare, precizând că, la un total de 52.000 de angajaţi, „două-trei cazuri nu însemnează nimic”. Ministrul a subliniat însă că este vorba despre o chestiune gravă şi dacă există un singur caz de acest fel şi că trebuie luate măsuri disciplinare şi de sesizare a Parchetului.
În urmă cu trei săptămâni, Ministrul Afacerilor Interne a dispus o serie de controale la inspectoratele judeţene de poliţie cu privire la respectarea principiilor de etică şi deontologie profesională, pentru a fi identificate şi sancţionate practici discriminatorii în raport cu angajatele şi alte aspecte neconforme.
Oficiali ai Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) anunţau atunci că toate femeile care lucrează în Poliţie vor fi intervievate de psihologii şi sociologii IGPR şi vor completa un chestionar elaborat de specialişti, în care vor răspunde la întrebări legate de eventuale acte de hărţuire ori discriminare pe criterii sexuale.
Controalele dispuse de Stroe au venit în urma scandalului declanşat în decembrie 2012, când poliţista Melania Renghea de la Poliţia Balş şi fostul său superior Gheorghe Barbu au ajuns la spital după ce femeia, care susţine că poliţistul ar fi violat-o, l-a înjunghiat pe acesta de mai multe ori în abdomen.