„Elementul de noutate pentru această campanie electorală și acest proces electoral îl reprezintă sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului multiplu, un sistem informatic realizat de Autoritatea Electorală Permanentă și Serviciul de Telecomunicații Speciale. Este un sistem extrem de util pentru semnalarea în timp real a intențiilor de vot multiplu și de asemenea pentru semnarea și stabilirea prezenței la vot. Această noutate implică și ajustări și modificări organizatorice. Am luat măsuri și au fost identificați operatorii de calcul, informaticienii și totodată au fost făcute etape de pregătire a acestora, astfel încât să fie apți în momentul votului. Având în vedere tocmai caracterul de noutate a acestui sistem informatic, am cerut colegilor de la AEP și de la STS să efectuăm trei testări în condiții cât mai apropiate cu cele din timpul alegerilor, din data de 5 mai. Și am stabilit ca prima testare să aibă loc pe data de 22 mai, într-o duminică„, a declarat Petre Tobă, potrivit Agerpres.
Ministrul Afacerilor Interne a mai spus că va fi o situație cât mai apropiată de cea reală din timpul votului tocmai pentru a putea fi identificate eventualele vulnerabilități ale sistemului sau eventualele măsuri care trebuie luate. Petre Tobă a menționat că vor fi identificate și măsurile care trebuie luate și din punctul de vedere al aglomerării cu număr de persoane la secțiile de vot.
Totodată, Petre Tobă a solicitat prefecților și Ministerului Educației Naționale să sprijine în continuare AEP și STS pentru pregătirea celor trei testări care vor fi realizate până la data votării.
La rândul său, Marian Muhuleț, vicepreședinte al Autorității Electorale Permanente, a precizat, în ședința Comisiei tehnice centrale pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor locale, că AEP și STS vor asigura instruirea în vederea testării din 22 mai.
„Vă informez din partea AEP că a fost emisă hotărârea privind numerotarea secțiilor de votare. Totodată, am transmis către publicare la Monitorul Oficial pentru tipar Ghidul președinților secțiilor de votare și instrucțiunile aferente, un material care va fi distribuit tuturor președinților de secții de votare după desemnarea acestora din corpul experților electorali. În același timp, aș vrea să amintesc și eu faptul că împreună cu STS vom fi pregătiți să suplimentăm numărul de operatori de calculator la secțiile de votare în ziua alegerilor, unde se poate înregistra un flux mai mare de alegători în anumite momente ale zilei. (…) Următoarea operațiune planificată de către AEP este desemnarea operatorilor de calculator pe secțiile de votare, iar împreună cu colegii de la STS vom asigura o instruire finală a acestora, le vom înmâna tabletele pe care vor lucra în secțiile de votare, în vederea asigurării testării din data de 22„, a arătat Marian Muhuleț.
Citeşte şi: MAI: Bugetul pentru alegerile locale este de peste 350 de milioane de lei