Tokes a declarat, miercuri, la Târgu Mureş, că în societatea românească încă nu a avut loc schimbarea de regim în ceea ce priveşte viaţa minorităţilor, arătând că „ar fi cazul ca pentru statul român maghiarii şi tinerii din România să nu fie copiii vitregi.
El a afirmat că maghiarii din România plătesc impozite şi sunt loiali statului român, dar acesta duce „o politică de vitrină în legătură cu minorităţile”, reclamând faptul că maghiara nu este limbă oficială în România.
„Neapărat ar fi cazul ca, pentru statul român, maghiarii şi tinerii din România să nu fie copiii vitregi. Noi plătim impozit statului român, suntem loiali acestei ţări şi ne pare foarte rău că după 22 de ani de la revoluţie încă nu a avut loc în societatea românească schimbarea de regim pe planul vieţii minorităţilor. Proba democratizării într-o societate este în tot cazul şi situaţia minorităţilor. În acest caz, România nu se poate lăuda cu rezolvarea problemelor fundamentale ale minorităților, duce numai o politică de vitrină în legătură cu minorităţile, mai ales cu minoritatea maghiară şi chiar ne pare foarte rău că dacă în Europa unită suntem egali şi limbile română şi maghiară sunt limbi oficiale, limba noastră încă nu este considerată în România limbă oficială, deşi are toate drepturile pe plan european. A trebuit să ne determinăm noi înşine soarta şi viitorul educaţiei superioare maghiare în România. Totuşi, tot timpul susţinem că încă nu este târziu, că România se poate conforma exigenţelor democratice ale aproape două milioane de cetăţeni de etnie maghiară ai României”, a spus Tokes.
El a atacat UDMR, arătând că reprezentanţii acesteia se înţeleg mai bine cu românii decât cu maghiarii întrucât Uniunea este de fapt „un partid maghiar postcomunist de felul partidului lui Ponta şi al partidului lui Antonescu, care încă nu şi-a definit identitatea”.
Tokes a subliniat că ar fi trebuit ca partidele maghiare din România să se înţeleagă şi să găsească „formele adecvate ale dobândirii unei reprezentări cât mai mari în Parlamentul României”.
„Este o ruşine a maghiarimii că UDMR se înţelege mai bine cu fraţii noştri români decât cu fraţii lui maghiari. Ar fi trebuit să ne înţelegem să împărţim baza electorală între noi, să găsim formele adecvate ale dobândirii unei reprezentanţe cât mai mari în Parlamentul României. Dar UDMR de fapt este un partid maghiar postcomunist de felul partidului lui Ponta şi partidului lui Antonescu, care încă nu şi-a definit identitatea. Sperăm că, dacă prin înţelegere nu se poate realiza reprezentarea democratică a comunităţii maghiare, trebuie să o forţăm prin metode politice şi printr-un concurs democratic”, a arătat el.