Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Laszlo Tokes, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că „regimul Ponta este continuatorul unei moşteniri retrograde comuniste” şi că „este înspăimântator că după 23 de ani de la Revoluţie mai există manifestările unui regim postcomunist cu faţă umană”.
Tokes a prezentat „şapte norme care arată partea antimaghiară a regimului Ponta”: „atitudinea antimaghiară şi antiminoritară sub aspectul agresiunii antimaghiare în televiziuni, restructurarea administrativ-teritorială a ţării fără a ţine cont de orice sugestie a maghiarilor, refuzul din start al dialogului asupra autonomiei maghiarilor, o agresiune a simbolurilor naţionale, a steagurilor secuieşti, repetarea doctrinei lui Ceauşescu de a nu se interveni în treburile interne ale României, continuarea restricţiei privind dezvoltarea educaţiei universitare în limba maghiară la Facultatea de Medicină din Târgu-Mureş şi la Universitatea Bolyai din Cluj, atacurile către memoria oamenilor de cultură maghiari din Transilvania, Wass Albert şi Nyiro Jozsef”.
Tokes a afirmat, vorbind despre „intenţia premierului Victor Ponta şi a USL de a nu permite constituirea unei regiuni care să corespundă cu Ţinutul Secuiesc”, că Ceauşescu a fost mai „generos” decât actualul premier, deoarece, spre deosebire de acesta, fostul dictator comunist a permis „o oarecare autonomie a maghiarilor”.
„Ce se întâmplă în prezent ne aduce aminte de fosta dictatură ceauşistă, de antimaghiarismul agresiv verbal, de exemplu şi noua încercare de reorganizare administrativ-teritorială a ţării. Dar Ceauşescu a fost mai generos că a ţinut împreună judeţele maghiare secuieşti. De data aceasta se face o încercare de dezbinare a judeţelor maghiare. În vremea comunistă încă exista o oarecare autonomie a maghiarilor în chipul judeţului autonom Mureş, ori noi putem vorbi de o agresiune simbolică de care vorbea şi secretarul de stat Nemeth Zsolt faţă de steagurile secuieşti ori neamestecul în treburile interne ale ţării”, a spus Tokes.
El a adăugat că „se duce o campanie împotriva lui Nyiro Jozsef şi Wass Albert”, fapt care ar reprezenta „o moştenire a trecutului comunist”.