Preşedintele CNMT, Tokes Laszlo, a atras atenţia, sâmbătă, în cadrul dezbaterii pe tema „Ungaria şi Europa Centrală se reînnoiesc” de la Universitatea de Vară „Tusvanyos”, asupra pericolului „avansării forţelor comuniste în jurul Ungariei şi, implicit, în România”.
„În jurul Ungariei suntem martori ai avansării forţelor post-comuniste, iar preşedinţia temporară a lui Crin Antonescu ne amărăşte inimile. Stafiile trecutului bântuie peste tot în Bazinul Carpatic. În România, în maniera cea mai scandaloasă, forţele post-comuniste pseudo-liberale ajung la putere. Suntem martorii unei restaurări contrarevoluţionare şi nu-i de mirare că oamenii întorc spatele partidelor politice, din cauză că partidele întorc spatele oamenilor. Acesta este mediul în care noi trebuie să facem politică şi nu e o sarcină simplă”, a afirmat Tokes Laszlo.
El a spus că acest proces a luat o „turnură absurdă” aunci când premierul Victor Ponta a declarat că Ţinutul Secuiesc nu este România. „Victor Ponta afirmă că secuimea nici nu există, e ca şi cum s-ar spune că noi nu existăm, că dumneavoastră nu existaţi. Această aroganţă neruşinată nu poate fi descrisă în cuvinte suficient de dure. În tandem cu Ponta, avem de-a face cu preşedinţia xenofobă a lui Crin Antonescu. E bine că pot spune lucrurilor pe nume. Aici avem secuimea care se îneacă în şomaj, de unde pleacă tinerii”, a afirmat Tokes.
El a adăugat că la Alba Iulia, după anexarea Transilvaniei la România, „s-a gândit autonomie pentru Transilvania şi pentru maghiari” şi că, împotriva acestor deziderate, s-a produs „colonizarea Ardealului”. „Autonomie pentru maghiari, pentru saşi, o autonomie mai specială s-a dorit, s-a fixat, s-a vrut la Adunarea de la Alba Iulia. Împotriva tuturor acestora, s-a produs o colonizare a Ardealului. În loc ca Transilvania să devină locomotiva României, a fost trasă înapoi, la nivelul economic inferior de peste hotare şi s-a întors cu susul în jos. Dar în Transilvania mai există putere să ducă România către Europa şi să-şi îndeplinească sarcina transilvaneană românească”, a declarat Tokes Laszlo.
El a vorbit despre sistemele de autonomie din Italia, Spania şi Belgia, afirmând că politicienii români „uită că autonomia nu este doar o idee, un principiu frumos”, care nu este important doar pentru maghiari, întrucât „aceste autonomii se pot lăuda cu rezultate economice excepţionale” şi reprezintă premisa ieşirii din criză. „De aceea cerem mai departe – şi vicepremierul Semjen Zsolt şi-a exprimar angajamentul necondiţionat al Guvernului ungar pentru cauza autonomiei – domnule premier (Orban Viktor – n.r.), căutaţi intrumentele pentru a ne oferi un sprijin, să mergem mai departe”, a conchis Tokes Laszlo.
La ultima dezbatere de la Universitatea de Vară „Tusvanyos”, de la Băile Tuşnad, au participat aproximativ o mie de persoane, printre care şi personalităţi ale vieţii politice din Ungaria.
În urmă cu o săptămână, premierul Victor Ponta a spus, fiind întrebat, la Miercurea Ciuc, dacă îşi menţine declaraţia din 2010 potrivit căreia Ţinutul Secuiesc nu este România, că în campaniile electorale sunt multe bătălii, însă acum este prim-ministru şi îi tratează în mod egal pe toţi cetăţenii acestei ţări.
Victor Ponta declara, în martie 2010, la adunarea organizată la Topliţa de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, că PSD nu va accepta niciodată o modificare a Constituţiei care să prevadă că în România o altă limba decât cea română va fi limbă oficială şi nici faptul ca în România să existe autonomie pe criterii etnice.
El spunea că Ardealul este România, că niciun român nu trebuie să plece din locul în care s-a născut pentru a se simţi în ţara lui şi că el crede că Ţinutul Secuiesc nu este România, pentru că nu există Ţinutul Secuiesc.