Potrivit unui magistrat militar, care a judecat arestarea pompierilor George Matei și Antonina Radu, „sponsorizările fac parte din lanțul de vinovății care au dus la catastrofa de la clubul Colectiv”, pentru că, odată sponsorizați, pompierii nu-i mai pot controla corect pe cei de la care primesc bani, potrivit tolo.ro.
Citeşte şi: Şefii ISU ameninţă cu procese după ce au fost suspendaţi din funcţii
Gazeta Sporturilor a solicitat conducerii ISU să facă public câți dintre cei 24 de sponsori care apar în revista „Dealul Spirii” din septembrie 2014 au fost controlați, câți au primit autorizații și câți au fost amendați. Toți cei care au cerut au fost autorizați, potrivit răspunsului oficial. Restul aveau deja autorizații sau nu aveau nevoie.
”Pentru cei 24 de sponsori menționați în revista Dealu Spirii nr 9, ediția 3/2014, în perioada 2012-2014 au fost emise un număr de 29 de avize de securitate la incendiu și 24 de autorizații de securitate la incendiu”, a comunicat sîmbătă ISU București-Ilfov.
Printre sponsori apar mari companii multinaționale de construcție și utilități, precum Apa Nova sau Strabag. Apare magazinul lui Dorin Cocoș, Titan Shopping Center, sau mall-ul din Băneasa, prin societatea mamă Băneasa Developments SRL. Apar Banca Raiffeisen, firma Euro Construct și Anchor Group, corporația care deține mall-ul Plaza România.
Din 2012 și până în 2014, cel puțin jumătate dintre ei n-au fost controlați niciodată. În medie, la eșantionul de 24 de sponsori s-a dat puțin peste o amendă pe an, mai notează tolo.ro.
Citeşte şi: Cei doi pompieri care au verificat clubul Colectiv rămân în arest preventiv
O altă neregulă descoperită de jurnalişti se referă la lipsa recunoaşterilor din teren, vreme de aproape 5 ani. În lipsa benzinei, pompierilor de la Intervenție li s-a ordonat de la IGSU să nu mai facă vreme de patru ani recunoașterile la care erau obligați prin Ordinul ministrului de Interne nr. 1134 din 2006.