„Astăzi, întrebat despre dosarul Hexi Pharma, Augustin Lazăr a fost atît de confuz încît multă lume a priceput că diluarea dezinfectanților Hexi Pharma a fost o chestie așa, o glumă de autobază, și că rezultatele de la Institutul Cantacuzino arată că diluarea se încadrează în norme legale.
Moment în care televiziunile au preluat ce-au înțeles, iar fostul ministru Eugen Nicolăescu a declarat: ”Deci a fost un scandal artificial și, din punctul meu de vedere, provocat special ca să se distrugă această firmă românească”.
Fostul președinte Traian Băsescu a urcat chiar miza, candidînd la premiile Hugo și Nebula cu postarea sa pe facebook în care suspectează că totul a făcut cu niște probe aranjate, scenariul avînd, cine știe, poate chiar ținta ca să fie izgoniți medicii români din țară.
Citeşte şi: Traian Băsescu, despre Hexi Pharma: Ceva nu se leagă, ceva miroase urât în acest scandal
Urmează, probabil, postarea a doua în care vom afla că așa e, există date certe care arată că Hexi Pharma e un construct al Binomului și, desigur, al acelorași ziariști care au scris și despre Gala Bute, totul cu un singur scop: să plece medicii români ca să vină medicii refugiați sirieni. Cei scăpați nescufundați cu tot cu bărcile lor cu cruce roșie”, scrie Tolontan pe blog.
Chiar dacă sîntem în 23 august, ziua cînd procurorul general a întors spatele realității și s-a aliat cu literatura Science Fiction, cîteva fapte nu strică totuși:
1. Analizele despre care vorbește Augustin Lazăr nu au venit acum, ci în urmă cu două luni! Și ele nu sînt analize de concentrație, ci de eficiență.
2. Nu există noțiunea de diluare legală a biocidelor, alta decît cea de pe etichetă. Ca să păstrăm adevărul, magistratul nici nu a vorbit despre ”diluare legală a concentrației”, dar comunicarea lui a fost atît de extraterestră, încît se putea înțelege inclusiv asta. Revenind, singura diluare legală e cea de pe etichetă! Sau, dacă legea s-a schimbat, să fim anunțați cu toții: ne fondăm companii care vor ambala ”Suc de portocale 100%!” în care vom pune doar 10% portocale că oricum miroase a portocale. Ce, înșelăm pe cineva?!
3.Să luăm un exemplu concret. Suprasept este unul dintre cei doi dezinfectanți indicați de fișele de fabricație Hexi publicate de Gazetă drept falsificat. În cazul Suprasept, de 10 ori. Suprasept a fost confirmaț ca falsificat de 10 ori atît în analizele comandate de ziar, cît și în cele comandate de către Guvern și, separat, de Parchet.
Diluarea lui oficială de pe etichetă este de 0,5% la 15 minute. Dintr-un litru concentrat faci 200 de litri de dezinfectant pentru spital. Hexi dilua concentratul, așa încît cei 200 de litri, diluați în spital conform etichetei, deveneau apă chioară.
4. Științific, este imposibil ca Suprasept să fie eficient în aceste condiții. De altfel, nu la Suprasept s-a referit Augustin Lazăr. El a spus că unele teste de eficacitate confirmă, iar altele infirmă. Ce? Încercînd să traducem, neautorizat, din klingoniana procurorului general, asta înseamnă, probabil, că substanțele cu grad mare de falsificare au picat și testul de eficiență, iar cele cu grad mai mic de falsificare, au trecut testul de eficiență. Numai că acest test este unul limitat și cu care, legal, nu poți face nimic. Ce înseamnă asta?
5.Autorizarea biocidelor de către Comisia Națională de Biocide se face printr-un test mult mai sever decît cel de la Cantacuzino. Nu acest test se află în sutele de dosare aprobate și asta se poate verifica imediat! Asta s-ar cuveni să explice oamenilor Guvernul, Ministerul Sănătății sau însăși Comisia, în cazul în care n-au plecat cu toții pe Pandora. Nu mai vorbim de comunicarea Parchetul General că de fiecare dată cînd vorbește Augustin Lazăr se destupă sticlele de șampanie în casele de avocatură de pe Marte.
Dacă statul alege să tacă, se va crea senzația, evident de mare interes pentru șefii din sănătate care știu adevărul crud și se tem de procesul penal ce va veni, că or fi fost dezifectanții Hexi Pharma diluați, dar nu contează, că erau eficienți. Poate că asta vor unii oameni care au capturat statul. Numai că faptele sînt încăpățînate.
E o glumă cinică. Nu, nu erau eficienți! Legea arată clar că, atunci cînd un biocid este autorizat în Europa și în Români, testele de eficacitate sînt mult mai extinse decît cele ale căror rezultate le-a bălmăjit procurorul general ET.
O societate își probează maturitatea cînd urmărește faptele pînă la capăt. E bun și AXN Sci-Fi. Dar nu de dimineață pînă seara”, conchide Tolontan.