Surse din Poliţie au declarat că au fost confiscate 12.660 de kilograme de carne în urma controalele efectuate, marţi, de poliţişti din cadrul IGPR în mai multe pieţe, abatoare sau hipermarketuri din Bucureşti şi din ţară, notează Mediafax.
Printre hipermarketurile unde poliţiştii, împreună cu inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, au descoperit nereguli în ceea ce priveşte calitatea mai multor alimente comercializate s-ar fi aflat şi Auchan, Cora şi Carrefour, au susţinut sursele citate.
Cora România respinge, însă, informaţiile potrivit cărora în magazinele acestui lanţ ar fi fost găsite şi confiscate produse din carne degradată. „Cora România respinge categoric afirmaţiile că în magazinele noastre ar fi fost găsite şi confiscate produse din carne degradată. Cora România îşi asigură încă o dată clienţii că produsele sale respectă toate normele în vigoare referitoare la siguranţa alimentară şi că toată atenţia noastră se îndreaptă către oferirea de produse de calitate la preţuri accesibile”, precizează reprezentanţii companiei într-un comunicat.
De asemenea, Auchan România precizează că în hipermaketurile pe care le deţine nu a fost efectuat vreun control la produsele din carne, în urma informaţiilor potrivit cărora la controale ale Poliţiei în mai multe hipermaketuri ar fost găsite şi confiscate produse din carne degradată. „Vă informăm ca în cadrul hipermarketurilor Auchan nu a existat niciun control referitor la aspectele menţionate”, precizează Departamentul Comunicare Externa Auchan Romania într-un comunicat.
În urma controalelor efectuate marţi au fost constatate 123 de infracţiuni (30 de evaziune fiscală, 42 de infracţiuni de contrafacere) cu un prejudiciu de peste 6,5 milioane de lei. De asemenea, s-au dat sancţiuni contravenţionale în cuantum de 1.073.000 de lei şi au fost confiscate bunuri în valoare de 205.460 de lei.
Conform surselor citate, în cele mai multe cazuri carnea era degradată şi depozitată necorespunzător. Astfel, în cazul unui abator din Giurgiu carnea expirată, refuzată de comercianţi, era amestecată cu o cantitate mică de carne proaspătă şi scoasă din nou la vânzare. Poliţiştii au găsit aici patru tone de carne degradată ţinute în spaţii frigorifice neautorizate şi două tone de carne depozitate într-o autoutilitară.
Sursele din Poliţie au mai precizat şi că în abatorul din Giurgiu lucrau 11 persoane fără forme legale. De asemenea, în cursul zilei de marţi, în locaţia din Giurgiu au fost sacrificate 32 de vite pentru care nu existau documente de provenienţă (paşaport pentru animal, crotalii de identificare sau documente sanitar veterinare).
Poliţiştii au mai găsit la abatorul respectiv 11 bovine vii fără crotalii de identificare şi alte 53 de animale (opt ovine şi 45 de bovine) fără documente de identificare.