Poliţiştii antidrog împreună cu procurii DIICOT organizează lunar zeci de acţiuni pentru combaterea traficului de droguri şi ridică de la suspecţi sute de kilograme de substanţe psihoactive. Mai departe însă, judecătorii, din cauza complexităţii cauzelor, de multe ori sunt nevoiţi să ţină ani de zile un proces pe rol până decid soarta celor implicaţi în dosar, scrie Agerpres.
Abia în momentul în care traficanţii primesc condamnare definitivă în instanţă poliţiştii pot demara, în sfârşit, procedura de distrugere a drogurilor care zac în „depozitul” Inspectoratului General al Poliţiei Române.
VEZI ŞI: Fostul realizator TV, Malonga Parfait, prins cu DROGURI. Vedeta se află în arestul poliţiei
Timpul de soluţionare a dosarelor în instanţă este foarte important. În câţiva ani, „depozitul” Poliţiei se poate transforma într-o „colecţie” impresionantă de cocaină, heroină, ecstasy şi alte droguri considerate ilegale.
Autorităţile aşteaptă ca magistraţii să se pronunţe definitiv şi irevocabil în mai multe dosare în care sunt implicaţi traficanţii de droguri şi abia apoi trec la demararea procedurii de incinerare a substanţelor confiscate de-a lungul timpului.
Indiferent de soluţia pe care o dă instanţa într-un dosar în care sunt implicate persoane suspectate de trafic de droguri, substanţele respective sunt distruse la finalul procesului.
Sutele de kilograme de droguri ridicate lunar de poliţişti sunt depozitate în Camera de corpuri delicte de la Inspectoratul General al Poliţiei Române.
„Depozitul” în care se află drogurile este la fel de bine păzit ca instituţiile statului unde îşi desfăşoară activitatea demnitarii de rang înalt. Nimeni nu intră în Camera de corpuri delicte, nimeni nu poate atinge măcar pachetele sigilate în care se află drogurile.