„Vreau să fac trei comentarii. Prin decret, a fost convocat pe 26 mai referendumul cu încălcarea recomandărilor Comisiei de la Veneția. (…) O a doua remarcă: inutilitatea referendumului. Prin întrebările puse, tinde la modificarea Constituției, astfel încât, dacă ar fi să mergem până la capăt, ar trebui să se organizeze un referendum acum, cu aceste întrebări, să se fi modificat Constituția în Parlament și să fie din nou supusă referendumului, pentru ca ea să intre în vigoare. (…) Am putea obține rezultate contradictorii. Un „da” acum și un „nu” la adoptarea Constituției, spre exemplu.
O a treia remarcă este legată de întrebările concrete. Aceeași Comisie de la Veneția a recomandat ca, în cazul în care întrebările nu sunt suficient de clare sau creează confuzie, o instanță independentă ar trebui să se pronunțe asupra acestora. (…) Eu nu știu cu cine s-a consultat, dar sunt convins că referendumul a avut numai rațiuni electorale. Să așteptăm 26 mai, să vedem cât de mult îi profită sau cetățenii vor considera că este un lucru inutil, costitor”, a spus Toni Greblă, joi, într-o intervenție telefonică la Antena 3.
Potrivit anunţului făcut de purtătorul de cuvânt al preşedintelui, cele două întrebări pentru referendum sunt:
1. „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?”
2. „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”