Coaliţia a decis să susţină revocarea din funcţie a preşedintelui AEP, Toni Greblă. Astfel, în Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului vor începe procedurile de revocare a lui Toni Greblă.
„O veste bună… Vom face curățenie la AEP. România are nevoie de instituții care să își îndeplinească misiunea cu bună credință, transparență, profesionalism și echidistanță”, a scris Ciprian Ciucu, primar al Sectorului 6 și prim-vicepreședinte în PNL.
USR nu votează moţiunea de cenzură depusă de AUR, POT şi SOS, şanse ZERO să treacă
Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, afirma recent că cel mai mult l-a deranjat la anularea alegerilor precedentul creat şi renumărarea voturilor, el precizând că Toni Greblă nu ar mai trebui să mai rămână în fruntea Autorităţii Electorale Permanente, dar decizia este a Parlamentului.
Întrebat dacă crede că Toni Greblă ar trebui să mai conducă Autoritatea Electorală Permanentă, Ciolacu a spus: ”Nu, din mai multe motive, dar nu eu hotărâsc. Acest lucru îl decide Parlamentul, dar din alte motive, care ţin de funcţionare, de coordonare din Guvern şi AEP”.
USR a cerut luni ca şeful Autorităţii Electorale Permanente (AEP) să vină în Parlament pentru a prezenta raportul asupra organizării şi desfăşurării ultimelor alegeri prezidenţiale, aşa cum prevede legea în vigoare, arătând că au trecut 3 luni de la alegerile din 24 noiembrie 2024 şi nici acum nu ştim motivele exacte pentru care au fost anulate alegerile şi, mai ales, măsurile luate pentru ca scrutinele din luna mai să fie corecte şi sigure.
Autoritatea Electorală Permanentă precizează, într-un comunicat de presă, că la alegerile prezidenţiale din anul 2025, românii din afara graniţelor ţării pot vota la orice secţie de votare din străinătate, chiar dacă nu s-au înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro. Potrivit AEP, înregistrarea pe portal este necesară doar pentru votul prin corespondenţă sau pentru înfiinţarea unei secţii de votare în localităţile sau grupurile de localităţi în care au optat să voteze cel puţin 100 de alegători. AEP mai informează că până luni, la ora 11.00, pe portal au fost primite 2.657 cereri de vot prin corespondenţă şi 1.516 cereri pentru exercitarea votului la o secţie din afara ţării.