Toni Neacşu scoate la iveală „aberaţiile justiţiei” în cazul Robert Roşu. Cere mobilizare pentru modificare legii

Juristul Toni Neacşu susţine că avocaţii au suficientă influenţă şi cunoştinţe pentru a îndrepta "aberaţiile justiţiei" din România, după ce Robert Roşu a fost condamnat la închisoare "pentru exercitarea normală a profesiei de avocat".
Razvan Mihalascu
30 ian. 2021, 11:22
Toni Neacşu scoate la iveală

Toni Neacşu scoate la iveală „aberaţiile justiţiei” în cazul Robert Roşu. El a lansat un apel către „confrații avocați, către UNBR, Consiliile Barourilor județene dar și către orice cetățean care crede sincer în valoarea dreptului la apărare într-un stat de drept.”

„Cazul colegului avocat Robert Roșu, aparent condamnat cu executare pentru exercitarea normală a profesiei de avocat, ne-a revoltat și ne-a împins către reacții publice și manifestări de solidaritate oarecum neobișnuite.

Îngrijorarea reală a corpului avocaților s-a exteriorizat în câteva comunicate de presă dârze – care au determinat reacții nervoase din partea CSM și a unor judecători de la ÎCCJ – precum și în apelul la purtarea unei banderole albe în semn de protest, măcar până la motivarea de către instanța supremă a hotărârii de condamnare, pentru a se vedea motivele pentru care un avocat săvârșește o infracțiune atunci când își exercită profesia”, a scris juristul Toni Neacşu, pe Facebook.

Citeşte şi: Judecătoarele CSM Gabriela Baltag şi Evelina Oprina critică decizia ICCJ prin care a fost condamnat avocatul Robert Roşo în dosarul Ferma Băneasa

Toni Neacşu scoate la iveală „aberaţiile justiţiei” în cazul Robert Roşu. „Oamenii execută pedepse fără să cunoască de ce”

Toni Neacşu afirmă că decizia de condamnare a avocatului Robert Roşu „a adus la lumină câteva aberații ale justiției la noi, care trebuiesc schimbate”.

„1. Posibilitatea încarcerării unei persoane în baza unui mandat de executare emis în urma doar a dispozitivului deciziei definitive, înainte de a se cunoaște pe larg motivele pentru care persoana a fost condamnată. Oamenii execută pedepse fără să cunoască de ce, ei sau avocații lor, iar uneori durează și un an de zile înainte să le afle din motivarea hotărârii.

2. Practica nelegală dar tolerată a instanțelor noastre de a nesocoti termenul de 30 de zile de motivare a hotărârilor judecătorești. La ÎCCJ aceasta practică, mai ales în penal, aproape că este literă de lege, pare că face parte dintr-o strategie asumată de a împiedica cât mai mult exercitarea căilor extraordinare de atac ori declanșarea procedurilor CEDO”, spune juristul.

Toni Neacşu: „Instanța supremă nu este supusă controalelor inspecției judiciare”

„Cât de extinsă este problema la ÎCCJ nu o cunoaștem cu adevărat, ci doar o simțim în propriile dosare, pentru simplul considerent că instanța supremă nu este supusă controalelor inspecției judiciare, de parcă ar fi stat în stat.

La nivel național ultimul control al IJ este din 2017, cînd 61.141 de hotărâri judecătorești erau întârziate peste termenul legal de motivare, ceea ce arată o problemă de sistem. Că problema redactării peste termen a hotărârilor judecătorești este nesocotită premeditat de justiție rezultă și numai din criteriile de eficiență ale activității instanțelor aprobate de CSM, durata de motivare neintrând în durata de soluționare a unui dosar”, a precizat juristul.

Toni Neacşu cere schimbarea legii după cazul Robert Roşu

„Soluțiile la problemele sistemice trebuie să fie legislative. În noul Parlament mai mult de jumătate din cei aleși spun că au studii juridice, comisiile de specialitate sunt pline de avocați, după cum conducerile partidelor politice sunt pline de avocați, ca să nu mai vorbesc de implicarea acestora, inclusiv cu funcții în organele de conducere ale profesiei, în politica la nivel local.

Forța de lobby și advocacy a avocaturii ar trebui să fie imensă, mai ales în probleme care țin de tehnica și calitatea legiferării”, afirmă Neacşu.

Toni Neacşu scoate la iveală „aberaţiile justiţiei” în cazul Robert Roşu. „Pot fi înlăturate extrem de ușor”

„Aberațiile juridice scoase la iveală de cazul colegului Robert Roșu, după ce mii sau zeci de mii de condamnați le-au simțit pe propria piele, pot fi înlăturate extrem de ușor prin modificarea prevederilor legale referitoare la pronunțarea hotărârii judecătorești înainte ca aceasta să fie motivată.

Motivele pentru care se dispune o condamnare la închisoare a unei persoane reprezintă un proces logico-juridic care are loc anterior luării soluției și este absurd ca acestea să fie cunoscute doar după încarcerare.

Pronunțarea hotărârii – cel puțin a aceleia care rămâne definitivă și care se va executa imediat – trebuie să însemne nu citirea minutei ci citirea hotărârii judecătorești integrale, conținînd inclusiv motivarea”, mai precizează Neacşu.

Neacşu cere solidarizare după cazul Robert Roşu. „Suntem peste 20.000 de avocați, avem un Parlament plin de avocați”

„Un text de lege concret este simplu de redactat: pronunțarea hotărârii are loc în termen de 30 de zile de la data închiderii dezbaterilor, care în caz de nevoie poate fi amânat cu alte 30 de zile.

În acest fel nu vom mai avea nici hotărâri nemotivate în termenele legale, nici persoane încarcerate fără să cunoască temeiurile în drept și în fapt și nici posibilitatea blocării drepturilor lor de a formula căi de atac extraordinare.

Suntem peste 20.000 de avocați, avem un Parlament plin de avocați, avem comisiile juridice formate numai din avocați, avem un ministru al justiției avocat, avem lideri importanți ai partidelor de la guvernare avocați, avem un UNBR cu o forță de negociere și convingere care nu poate fi subestimată, avem 41 de barouri care fiecare în parte poate reprezenta o forță în impunerea unor modificări legislative necesare și în sfârșit emisiunile de știri sunt pline cu invitați avocați de dimineață până seară.
Putem sau nu putem?”, a conchis Toni Neacşu.

Avocatul Robert-Mihăiță Roșu a fost condamnat în dosarul Băneasa, la data de 17 decembrie 2020.

Citeşte şi: Mădălina Ghenea îi ia apărarea avocatului Robert Roşu, în dosarul „Ferma Băneasa”

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Stațiunea din România pe care turiștii o evită. A nins, peisajele sunt spectaculoase, zăpada e perfectă pentru a schia, dar oamenii fug de ea
Capital.ro
Anunț teribil despre Călin Georgescu. România nu scapă: 60 de zile îi sunt suficiente
Playtech.ro
Ce pun moldovencele în compoziția sarmalelor ca să iasă mult mai gustoase. De asta le ies mereu mult mai pufoase
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Poveste de film din Revoluția de la Cluj. Șeful Miliției recunoaște că fotografiile din Paris Mach i-au salvat viața: „s-a dat ordin să fiu împușcat”
wowbiz.ro
Ea este Beatrice, polițista de 23 de ani moartă în accidentul cumplit din Botoșani. Inconștiența unui șofer teribilist a ucis-o
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Primul viscol al iernii. Drumuri troienite, trafic blocat. Avertizarea ANM
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Cât a ajuns să coste o porție de sarmale cu mămăligă și ardei iute la Târgul de Crăciun din Drumul Taberei
Cancan.ro
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură totală pentru Călin Georgescu. Decizia luată de Parchetul General
StirileBZI
Cu cât vor fi indexate pensiile în ianuarie 2025! Vestea rea dată șeful Casei de Pensii
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
"Adio, iubirile mele!” - Andreea și bebelușul ei au murit! Detalii șocante
Clotilde Armand a renunțat la mandatul de senator pentru a nu periclita poziția USR în Parlament
MediaFlux
VESTE TRISTĂ din REGATUL BRITANIC! E vorba despre REGELE CHARLES.
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Zodiile care vor avea un 2025 atipic. Surprizele încep încă din ianuarie