TOP 10 alimente cancerigene pe care le mâncăm zilnic

Alimente cancerigene în meniul nostru zilnic? Ei bine, da! Oricât de greu ne-ar fi să acceptăm, acesta este cruntul adevăr. Nu mai este un secret pentru nimeni că alimentaţia omului modern abundă de substanţe chimice cu potenţial cancerigen, dar privim cu teamă că alimente pe care le avem tot timpul în frigider ne-ar putea face foarte mare rău.
Iulian Tudor
22 iul. 2019, 05:59
TOP 10 alimente cancerigene pe care le mâncăm zilnic

Alimente cancerigene: afumăturile şi mezelurile

„Carnea procesată consumată cu regularitate şi în cantităţi mari creşte riscul de cancer”, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Potrivit studiilor, consumul a 50 de grame de mezeluri pe zi (aproape două felii subţiri din şuncă) creşte riscul de cancer colorectal cu 18%. „Mezelurile conţîn nitraţi, care odată ingeraţi în corp cresc riscul de a face cancer”, avertizează Meryl Pritchard, un nutriţionist celebru.

Citeşte şi Alimente care cresc puternic performanţa sexuală masculină

Includerea mezelurilor și a altor produse de carne procesată în grupa agenților care pot provoca această boală, precum tutunul sau azbestul, nu înseamnă că sunt la fel de periculoase, notează Centrul Internaţional de Cercetări asupra Cancerului.

De ani buni, medici și nutriționiști din întreagă lume atrag atenția asupra faptului că aditivii din mezeluri – printre care conservanții numiți nitrit și nitrat de sodiu (E250 și E251) – favorizează apariția cancerului. Chiar Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) le-a impus producătorilor de mezeluri limite în folosirea nitritilor din cauza că – în timpul procesului de digestie – ele pot formă niște compuși numiți nitrozamine, care cauzează cancer.

Alimente cancerigene: conservele de roşii

Roşiile, atât cele crude, cât şi cele gătite se numără printre alimentele cu un puternic efect anticancerigen, datorită licopenului pe care îl conţin. Nu acelaşi lucru se poate spune despre roşiile la conservă care se transformă într-un aliment cu potenţial cancerigen, din cauza materialul folosit în conserve conţine bisfenol-A, un estrogen sintetic care produce afecţiuni ce variază de la probleme de reproducere şi până la boli cardiace, diabet, cancer şi obezitate. Această substanţă se infiltrează cu uşurinţă în alimentele acide, cum ar fi roşiile.

Alimente cancerigene: carnea roşie

Un studiu efectuat în Statele Unite de către The Național Institutes of HealthAmerican Association of Retired Persons (NIH-AARP) raportează asocierea dintre consumul de carne roșie și procesată ca factor de risc comun pentru toate cauzele de mortalitate, dar în special pentru cancer. Carnea considerată cu potenţial cancerigen ar fi carnea de porc, de vacă, de gâscă, de rață și de vânat, de miel, de oaie, untură, untul, slănina, costița și mezelurile (toate).

Potrivit studiilor, 1/2 kg carne friptă la grătar dezvoltă tot atâta benzpiren cât 600 de țigări fumate.

În timpul gătirii, în carnea roșie se formează amine heterociclice pentru că temperatura înaltă de gătire face că aminoacizii și creatina să reacționeze, formând aceste amîne potențial cancerigene. Prepararea la cuptor sau rotisor dezvoltă temperaturi mai mici și deci mai puține amîne cancerigene.

Alimente cancerigene: zahărul

Studiile arată că zahărul este principalul element care hrănește tumorile, făcându-le să crească și să se răspândescă într-un ritm alert. Metabolismul tumorilor maligne este dependent de consumul de glucoză (glucoză este formă sub care se prezintă în corp zahărul digerat), epxlică medicul David Servan Schreiber în cartea să „Anticancer”.

„Când mâncăm alimente pe bază de zahăr şi făînă albă nivelul de glucoză din sânge se măreşte cu rapiditate. Imediat, corpul eliberează insulină pentru a da posibilitate glucozei să între în celule. Secreţia de insulină e însoţită de eliberarea altor molecule numite IGF (insulin like growth factor) care stimulează dezvoltarea celulelor. (…) În prezent cunoaştem faptul că aceste creşteri ale nivelului secreţiei de insulină şi IGF stimulează în mod direct dezvoltarea celulelor canceroase şi capacitatea lor de a invada ţesuturile învecinate’, spune specialistul în cartea sa.

Continuarea articolului pe viva.ro.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Din ce este făcut sicriul Papei Francisc și ce a fost pus în el. Un obiect din România se află acolo
Capital.ro
Document obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani. Se dă ordin de la UE
Playtech.ro
Ce este permisul de conducere internațional. Cum îl obții rapid în România, unde îl poți folosi
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un patron i-a revoltat pe tinerii din Generația Z: „Vă plângeți că luați 2.400 de lei și nici nu puneți bonurile în calcul”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Proiectul odios al lui Ceaușescu, în care au murit peste 400 de români, din nou funcțional
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Obiectul din România care a fost pus în sicriul Papei Francisc
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul vrea banii cetățenilor. Românii au termen limită până pe 25 iunie. Nu poți depăși
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Sicriul Papei Francisc, sărutat la ieșirea din Bazilica Sf. Petru. Gestul de la slujba de înmormântare care a emoționat o lume întreagă
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Noi locuri pe care nu ai voie să parchezi. Amenzi de până la 1.500 de lei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte