Top 10 alimente organice care nu trebuie să lipsească din alimentaţie

Consumul de produse organice este un trend la care aderă din ce în ce mai mulţi oameni, mai ales datorită efectelor pozitive asupra planetei noastre şi asupra corpului uman, prin eliminarea folosirii pesticidelor. Legumele şi fructele non-bio suferă anumite "procese tehnologice" în bucătăria noastră, motiv pentru care e îndepărtată o mare parte din elementele nutritive conţinute de acestea, conform toptenz.com.
Romania TV
12 nov. 2011, 17:38
Top 10 alimente organice care nu trebuie să lipsească din alimentaţie

De aceea, e indicat ca legumele şi fructele bio să nu lipsească din alimentaţia zilnică.

Printre acestea, se numără:
1. Perele: sursă excelentă de vitamina A, C, K, B12 şi B6, calciu, magneziu, potasiu, cupru, mangan şi fibre. Conţine antioxidanţi puternici. Pentru a scădea concentraţia de pesticide, de obicei se îndepărtează coaja, care conţine vitamine şi fibre.

2. Cartofii: conţin vitamina C, B6, cupru, potasiu, mangan, aminoacidul triptofan şi fibre. Ei absorb pesticidele prin solul în care cresc. La fel ca în cazul perelor, îndepărtarea cojii elimină o parte din pesticide, dar şi din elementele nutritive.

3. Ardeiul gras: conţine mari cantităţi de pesticide şi coaja, chiar dacă e îndepărtată, nu oferă suficientă protecţie. Concentraţia în vitaminele C şi A creşte pe măsură ce ardeiul devine galben sau chiar roşu, dar creşte şi concentraţia de pesticide. Prin spălare, se îndepărtează doar o mică cantitate de substanţă nocivă.

4. Strugurii de import: marea majoritate a strugurilor din sezonul rece sunt de import, din ţări precum Chile, în care nu există reglementări în cazul fertilizanţilor sau pesticidelor. Strugurii sunt stropiţi în toate stadiile de dezvoltare. Oricât de mult ar fi spălaţi, reziduurile nu se pot îndepărta, mai ales din cauză că coaja este foarte permeabilă pentru orice tip de substanţă. Strugurii conţin vitaminele C, B1 şi B6, dar şi resveratrol, un puternic antioxidant. Acesta este conţinut în cantitate mare şi de vinurile ecologice.

5. Nectarinele de import: sunt bogate în vitamina A, C, niacină şi potasiu, dar conţin multe pesticide. La fel ca şi strugurii, majoritatea nectarinelor provin din Chile.

6. Spanacul: sursă excepţională de vitaminele A, B6, C, E şi K, riboflavină, tiamină, folaţi, calciu, fier, fosfor, cupru, mangan, magneziu şi proteine. Poate conţine până la 84% pesticide şi insecticide, devenind astfel cea mai contaminată plantă verde. E bine de ştiut că se poate planta şi acasă, fiindcă preferă spaţiile mici, precum jardinierele sau ghivecele.

7. Piersicile: devansate doar de mere, sunt cele mai murdare fructe.Pesticidele traversează rapid coaja şi trec în pulpa cărnoasă. Dacă piersicile bio sunt prea scumpe, încercaţi-le pe cele cu coaja închisă la culoare; conţin mai multă vitamina A şi mai puţini aditivi pentru prospeţime.

8. Căpşunile: varianta bio nu este iradiată pentru creştere şi prospeţime, astfel că sunt mai aromate. În plus, mai ales dacă aveţi copii, trebuie să ştiţi că 90% dintre căpşunile din supermarket sunt contaminate, iar copiii sunt susceptibili la intoxicaţia cu pesticide.

9. Ţelina: conţine vitamina A, C şi K, plus folaţi, potasiu, mangan şi fibre. Pesticidele penetrează uşor membrana şi pătrunde în pulpă şi frunze, astfel că spălarea nu va îndepărta aproape deloc substanţa nocivă.

10. Merele: conţin enorm de multe substanţe nocive pe suprafaţa cojii. Curăţarea acesteia nu ne scapă în totalitate de pesticide, dar elimină fibrele şi principiile fotochimice benefice pentru organismul uman. Cel mai bine se păstrează individual, împăturite în bucăţi de ziar, la loc răcoros şi întunecos.

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Până la ce oră circulă metroul în noaptea de Înviere 2025. Program special anunțat de Metrorex pentru zilele de Paște
Capital.ro
Călin Georgescu, de neoprit. S-a anunțat marea revenire: Va conduce la Cotroceni și Guvern
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie copt cozonacul ca să nu se ardă deasupra. La câte grade trebuie setat cuptorul electric sau pe gaz
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Irinel Columbeanu, planuri neașteptate. Ce face fostul milionar de Paște
Ego.ro
EXCLUSIV Dana Roba, planuri nebunești cu iubitul, de Paște! ”Am să-i arăt...”
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Un al treilea angajat a fost găsit mort la Spitalul Sf. Spiridon din Iași. Bărbatul, în vârstă de 54 de ani, lucra la Terapie Intensivă
Cancan.ro
Mamma mia, ce RUȘINE! Vedeta din România care a fost pozată cu mâna fix în... zona INTERZISĂ în public
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Românii trebuie să anunțe la primărie. Se aplică chiar din luna Aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
Răsturnare de situație! Călin Georgescu a revenit cu un mesaj important
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Semnificațiile zilei de azi: Miercurea Trădării, ziua în care iubirea a fost vândută pe 30 de arginți