Aceste pensii sunt calculate ca procent – între 60% și 80% – din venitul brut înainte de pensionare, în timp ce pensiile publice sunt stabilite în funcție de contribuția la sistemul public de-a lungul perioadei lucrate.
Cea mai mare pensie de serviciu se apropie de 41.000 lei, conform CNPP:
Top 10 cele mai mari pensii de serviciu: Pe primul loc se află un magistrat, iar pe celelalte nouă, foști aviatori.
Potrivit CNPP, cele mai mari zece pensii din magistratură sunt cuprinse între 23.000 și 40.000 lei. Alături de categoriile de pensii de serviciu gestionate de CNPP, există pensiile militare, pe care le primesc circa 150.000 de persoane, foști angajați ai ministerelor Apărării, Internelor și ai Serviciului Român de Informații și care sunt, în medie, de circa 3.000 lei.
Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, scria pe Facebook in data de 21 septembrie, in contextul grevei magistratilor: „As fi dorit sa se fi vorbit transparent in Memorandum despre venituri salariale: care includ pentru toată magistratura si grefieri chirii sine die (600 euro lunar in București, de exemplu). Chiar si pentru magistrati pensionari acum trecuți in avocatura – never mind venitul din avocatura. Sau despre pensii de 1 miliard de lei vechi pe luna, pe o scăpare a legii. Sau despre diurna de 2% pe zi pentru toti cei detasati din alta localitate (inclusiv membrii CSM)”.
Intrebata cum s-a ajuns la pensii de 1 miliard de lei vechi pe luna si cate astfel de pensii exista in sistem, Raluca Pruna a raspuns prin intermediul biroului de presa al ministerului: „Nu detinem date referitoare la cuantumul pensiei de serviciu, acestea pot fi obtinute de la Casa Nationala de Pensii. Din informatiile noastre exista 60 de persoane care au astfel de pensii.”
Pensiile de serviciu sunt, în medie, de câteva ori mai mari decât pensia din sistemul public. De exemplu, pensia medie a funcționarilor parlamentari este de 3.030 lei și ajunge la 10.849 lei pentru personalul din navigație, în timp ce în sistemul public este de 885 de lei.