1. Croația, Dubrovnik
Dubrovnik, fotografiat cu dibăcie de pe zidurile cetății @ Víctor González
Nici nu ar trebui să ai nas să te declari fan Game of Thrones dacă până la vârsta asta nu ai ajuns în Debarcaderul Regelui, capitala celor Șapte Regate din Westeros, și nu ai urmat pașii lui Cersei Lannister pe Drumul Rușinii, în furia mulțimii dezlănțuite.
Camera telefonului tău să facă bine să fie în formă pentru când ajungi la Zidurile Dubrovnikului, gazda bătăliei din Golful Blackwater, unde focul verde nebun a nimicit flota lui Stannis Baratheon. Ok, poate scena nu a avut nimic din senzualitatea Drumului Rușinii, dar ți-o amintești cu siguranță. Când nu joacă în seriale, aceste ziduri, ridicate acum peste 500 de ani, supraviețuiesc cutremurelor nemiloase și își savurează locul binemeritat pe lista UNESCO.
După ce simți că de partea cealaltă a relației nu mai există răbdare pentru a mai auzi niciun singur lucru din Game of Thrones, îndreaptă-te degrabă la o terasă situată exact deasupra Mării Adriatice, cumva la periferia zidurilor de care sporovăiam mai devreme. Mergi pe strada principală din Centrul Vechi, treci de magazine și restaurante și ajungi în fața unei intrări în perete pe care scrie cu graffiti „NO TOPLESS”. Nu te lăsa păcălit, ci mai degrabă ghidează-te după muzică; cel mai probabil te va conduce la Buza Bar 1, iar acolo îți vei spăla toate păcatele.
2. Spania, Andaluzia
Arhitectura maură a Castelului Alcazar (sau „Sunspear”, în limbajul cunoscut)
Dacă Andaluzia nu-ți trezește cea mai aprigă nostalgie după sezonul 5, probabil te poți alătura liniștit armatei de White Walkers. Sevilla, cu al ei climat ispititor, se transformă în Dorne, cel mai sudic dintre cele Șapte Regate. Aha, deci de acolo voia Jamie Lannister să o recupereze pe nepoata-i, Myrcella, în episodul 6; și nu ne mai miră că s-a lovit de o oarecare împotrivire – locul arată ca și cum istoria și-a spus în sinea ei „N-ar fi rău să las în Andaluzia câte ceva cu care să rup gura târgului…” și s-a pus pe treabă.
Nu mai căuta în lung și-n lat capitala din Dorne sau pe-ale ei grădini cu apă, au fost deja toate identificate și ar trebui să-ți călăuzească pașii spre Castelul Alcazar din Sevilla. Motivele și decorul arhitectural de acolo nu-s nimic altceva decât influența curată a dominației islamice asupra acestui colț de Spanie. Da, nimic creat în Photoshop – Holul Ambasadorilor, Piscina lui Mercury și Galeria Grotto, toate ți se vor dezvălui fără rușine în Real Alcázar de Sevilla.
N-am terminat. Îți mai amintești tu, oare, Masacrul de lupte din Meereen? Nu de-a fir a păr? Păi atunci nu căuta repede pe google, mai bine închiriază o mașină, condu preț de o oră prin peisajele mediteraneene ce despart Sevilla de orașul Osuna și întreabă primul om care-ți iese în care, cum se ajunge pe arena pentru luptele cu taurii. Da, ai nimerit-o, e una și-aceeași.
3. Maroc, Aït-Ben-Haddou
Aït-Ben-Haddou din Maroc, o așezare construită aproape în întregime din lut, a jucat fericită rolul rolul orașului Yunkai
Te-au prins zorii de nu mai știi câte ori cu ochii în tavan, visând la frumoasa Daenerys? Undeva prin cele dintâi sezoane, orașul Essaouira s-a transformat în Astapor, locul unde soldații neîntinați, cei făcuți din fier și oțel și pentru care moartea nu înseamnă nimic, au fost eliberați de Daenerys în sezonul 3. Firește, nu fără să producă niscaiva piele de găină pe epiderma privitorilor.
Aït-Ben-Haddou aka Yunkai, un oraș construit aproape în întregime din lut și care a supraviețuit trecerii secolelor, obișnuia să fie centrul comerțului cu sclavi. Stai! Despre care din cele două vorbim? Despre ambele, pentru că atât Urzeala Tronurilor, cât și necruțătoarea Istorie, au considerat locul cum nu se poate mai potrivit pentru vândutul sclavilor.
Această mândră fortăreață, situată la 100 km sud de Marrakech și care își omoară zilele privind nepăsătoare la deșertul ce i se-ntinde la picioare, a primit înăuntru la echipe de filmări, câte poze cu pisici pe internet: îți amintim doar Iisus din Nazaret, Mumia, Gladiatorul, Alexander, Babel și Prințul din Persia…
4. Irlanda de Nord
Ei, iată o pădure care a jucat rolul de wallpaper pe un număr însemnat de desktopuri, Dark Hedges din Irlanda
Să răsucim puțin cheița timpului și să ne întoarce la sezonul doi, când Arya încerca să scape din Debarcaderul Regelui, deghizată în băiat și mânată de gândul decapitării tatălui ei. Gata? Ne-am situat pe scara timpului? Dacă îți amintești drumul acela fantastic, pierdut în îmbrățișarea crengilor de fag, a căror imagini au catapultat website-ul boredpanda în topuri, ai aflat probabil că există până la ultimul trunchi de copac și e de găsit în nordul Irlandei, sub numele de The Dark Hedges.
Ia să vedem cum o să-ți crească inima, plimbându-te printre zidurile Castelului Winterfell ce le credeai pe veci aparținând familiei Stark. Bucuria resimțită ar trebui să contrabalanseze puternic vicistitudinile vieții de zi cu zi, amintindu-ți că încă sunt motive să te trezești zâmbind de dimineață. Menționăm doar că vei găsi edificiul căutând, mai degrabă, după Castle Ward – pe numele-i adevărat.
Ce-ți va sări în ochi la această construcție de secol 18 va fi stilul dual al arhitecturii, dovada vie a faptului că ce vrea bărbatul și ce vrea femeia nu se pupă întotdeauna; în vreme ce intrarea este ridicată în stil clasic Palladian (că așa dorea Lordul Bangor), partea opusă bate mai degrabă pasul cu arhitectura gotică georgiană (că așa-i era pe plac soției, Lady Ann Bligh).
5. Malta, Mdina
Debarcaderul Regelui e mai la-ndemână decât ți-ai fi închipuit – orașul Mdina din Malta
Greu de-nchipuit fericirea echipei de filmări după ce au îndurat năprăznicia climei din Irlanda și Islanda și au ajuns, bine mersi, în mijlocul climei mediteraneene din Malta. Păi cum să nu-ți ardă să o pui de-o nuntă când nisipul călduț te gâdilă sub tălpi, și-a zis, probabil, Drogo și s-a căsătorit cu Daenerys. Și, deși nu a fost cea mai fericită scenă, îți mai uscai puțin lacrimile văzând frumusețea fundalului ce înfățișa defuncta Fereastră de Azur.
Dacă ajungi acolo în curând și nu vrei neam să calci pe urmele celor două personaje și să o pui de nuntă, mulțumește-te cu niște scuba diving și cu exploratul apelor de-un albastru care te lasă fără cuvinte.
Și spune tu drept acum: dacă tot ai bătut drumul până în Malta și dacă scena despărțirii dintre Ned și Catelyn Stark, când aceasta din urmă a părăsit Debarcaderul Regelui (sezonul 1), te-au lipsit fără niciun efort de câteva suspine înfundate, n-ai vrea tu, bun creștin, să vezi locul acelui sărut de rămas-bun și ochi sclipind de emoție? Păi ia binișor un autobuz din capitala Valletta, din acela care pleacă la fiecare 10 minute, într-o juma’ de ora ajungi în Mdina, prima capitală a țării, și mai departe nu-ți rămâne decât să caști ochii cât cuprinde prin labirintul de străzi aurii.
6. Grecia, Meteora
Cetatea grecească Meteora, alias Casa Arryn în nopțile care ne uită Dumnezeu cu ochii țintuiți în ecran @ Serial Hikers
Imposibil ca, în materia cenușie, să nu-ți fi rămas tatuată Casa Arryn, una dintre cele mai mari case din Westeros, ai căror regi pur-sânge, domnesc peste Munți și Văi din scaunul ancestral Eyrie, sub responsabilitatea de Gardieni ai Estului! De aniversarea celui mai bun prieten mai uiți, dar de Casa Arryn… nici poveste. Că doar nu ne încurcăm, suntem deja la o vârstă coaptă…
Daca după toate cele îndrugate, șezutul tău nu-și mai găsești astâmpărul și, de curiozitate, ești la un pas să te crapi ca un ou crud scăpat pe gresie? Ne gândeam noi… Păi, nu mai lungim deznodământul și-ți spunem Valea lui Arryn, în Universul cunoscut, nu este altceva decât Meteora grecească, una dintre cele mai de soi atracții din zonă, un loc unde drumeții vor simți că l-au apucat pe Dumnezeu de picior, iar cei cu înclinație vădită pentru mănăstiri vechi, încă și mai și.
Fă un efort de imaginație și închipuie-ți că toată gălăgia de mănăstiri de aici au fost ridicate în secolul 14 de o gașcă de călugări ce n-au avut altceva la îndemână decât vreun echipament preistoric de cățărat stânci. O să găsești atâta liniște aici, că mare ne-ar fi mirarea să nu ți se strângă puțin inima când va trebui să plonjezi din nou în jungla urbană. Asigură-te că vezi cum arată soarele când apune aici și ciulește urechea la cântecele călugărițelor ortodoxe de la lăsat de seară.
7. Islanda
You know nothing, Jon Snow, dar asta-i peștera Grjótagjá din Islanda și locul unde unde și-au făcut de cap cei doi (se știu ei) @ Ron Kroetz
Putem să ne-nchipuim discuția dintre producătorii filmului: „Ținutul de gheață, a? Unde Dumnezeului mai mergem și pentru ăsta? Doar nu așteptăm până la iarnă să filmăm sezonul…”, iar membrul echipei căruia i s-a mărit, probabil, primul salariu, a propus: „Păi nu mergem acum în Islanda, mai bine?”. Și rău nu s-au gândit, că doar unde mai găsești condițiile aprige din Regatul de Dincolo de Zid dacă nu în Islanda? Așa că Lumea de gheață și foc nu-i altceva decât acest nord al norzilor.
Răsfoind caietul cu amintiri până la pagina când Jon și Ygritte ne-au înmuiat genunchii cu noaptea lor de nebunii la adăpostul unei peșteri, îndepărtăm lejer pătura de mister și mergem la fața locului să vedem ce și cum. Peștera mai sus numită, pe numele ei real Grjótagjá este situată undeva în nord-estul țării. Ce i-a mânat pe amorezi să treacă la fapte este, fără doar și poate, faptul că, deși afară poate să fie gerul de pe lume, izvorul de apă caldă dinăuntrul peșterii atinge temperaturi de 50°C. Și așa nu ne mai miră că Ygritte, fără urmă de îndoială și-a lepădat hainele în circa 3 secunde jumate.
După ce-ai zburat până hăt, în Islanda, doar nu o să o bulibășești la final, plecând fără să vezi ce-i Dincolo de Zid. Fericit vei da de Parcul Național Vatnajökull care, deloc surprinzător, mai adăpostește și cel mai întins ghețar din Europa.
Bonus: destinații care apar în sezonul 7
San Juan de Gaztelugatxe
San Juan de Gaztelugatxe, Spania, a cote de Bilbao @ Carlos Twose
Ehei, cuiva cu putere de decizie se pare că îi place de mama focului să filmeze în Spania și nu pare să întâmpine prea multă opoziție din partea echipei. San Juan de Gaztelugatxe este un petic frumos de insulă, la 35 de kilometri de Bilbao, legat de țărm printr-un pod construit de mână de om. Nu puține sunt legendele legate de acest pământ ce poartă o capelă în moț și oferă priveliști halucinante asupra Golfului Biscaya.
Castillo de Almodóvar
Castillo de Almodovar, Cordoba, Spania
Această construcție maură, situată la 30 de kilometri de Cordoba, nu-i încă atât de cunoscută, dar stai să vezi puhoiul de curioși care va lua cu asalt locul după lansarea sezonului. Pe teritoriul acestei fortărețe ce a văzut lumina soarelui întâia dată în tinerețea anilor 700, se perindă un personal îmbrăcat în ținută medievală. Și mai află că pe nicio pagină de istorie, în nicio bătălie din lumea cunoscută, castelul nu a putut fi luat cu asalt de cotropitori (nu la fel vom spune și despre fanii serialului).
Ruinele de la Italica
Ruinele Italica, Sevilla, Spania
Sevilla… tropote de pași în flamenco, Castele Alcazar, soare, tapas și, la 9 kilometri pe direcția nord-vest, niscaiva ruine lăsate amintire de pe vremea romanilor. Păi cum să nu vrei să faci o filmare și să mai și rămâi o vreme să te bucuri de viață? Nu știm ce târg au făcut ele cu trecerea timpului, dar ruinele sunt incredibil conservate, cu mozaicuri care se disting cât se poate de clar (asemenea unei femei de vârstă respectabilă a cărei frumusețe rămâne încă de necontestat) și cu chiparoși care îi stau mândri de strajă.