Canalul de Youtube ChrisFix a făcut o listă cu 10 greşeli pe care le-ar putea face când îşi spală autoturismul.
1. Mersul la spălăloriile auto
Periile pe care le folosesc unele spălătorii auto se îmbâcsesc adesea cu mizerie, iar în timpul spălări acestea zgârie maşina. Spălătoriile sunt agresive, şi chiar şi cele care folosesc doar jet de apă pot să afecteze voseaua maşinii. Un jet prea puternic sau o temperatură necorăspunzătoare a apei pot afecta suprafaţa autoturismului. Spălătoriile sunt bune pentru maşinile de care nu prea îţi pasă pentru că e deja zgâriată, dar de o maşină la care ţii cu adevărat preferi să te ocupi chiar tu.
2. Spălarea maşinii în bătaia soarelui puternic
Condiţiile cele mai bune pentru a spăla maşina sunt când soarele nu bate foarte tare, astfel încât suprafaţa nu frige, poţi vedea bine zonele murdare, iar apa nu se evapora rapid şi nu va lăsa urme. În plus există substanţe care afectează vopseaua dacă sunt aplicate pe suprafeţe fierbinţi.
3. Folosirea unor substanţe necorespunzătoare
Există persoane care folosesc la curăţare lichid de spălat vase, şampon sau cine ştie ce altă substanţă care NU ar trebui folosită la spălarea maşinii. Este recomandată folosirea de substanţe speciale care protejează stratul de ceară, au un PH echilibrat şi oferă un grad de alunecare ideal între suprafaţă şi lavetă.
4. Eliminarea dejecţiilor de pasăre pe ”uscat”
Îndepărtarea găinaţului de pe maşină doar cu o cârpă uscată poate afecta iremediabil vopseaua. Este recomandată folosirea unor pulberizatoare şi înmuierea petelor, abia după aceea se va folosi cârpa.
5. Folosirea unor materiale necorespunzătoare
Când vrei să cureţi maşina nu folosi proasoape de hârtie, prosoape de baie, bucăţi de tricouri sau bureţi. Pe piaţă vei găsi lavete speciale din micorfibre care nu zgârie vopseaua şi nu lasă urme după folosire.
6. Ordinea spălării zonelor unei maşini
Partea de sus a maşinii este cea care ar trebui să fie spălată prima oară. Partea de jos este mai aproape de asfalt, iar această zonă se va stropi cel mai repede de apa care se scurge. Zonele de jos se vor spăla ultimele.
7. Ştersul în mai multe direcţii
Este bine ca sensul de spălare a maşinii să nu fie niciodată circular, ci de la stânga la dreapta. Zgârieturile circulare sunt cele mai vizibile.
8. Folosirea unei singure găleţi
Când spălăm maşina ideal ar fi să avem două găleţi: una pentru apa cu detergent şi una pentru apa cu care clătim. În apa de clătire vor ajunge cele mai multe particule de mizerie care ar putea să zgârie maşina, dacă ar rămâne pe lavetă, aşa că e bine ca apa cu detergent să fie pusă separat.
9. Folosirea unei lavete care a căzut pe jos
O greşeală pe care mulţi o fac este să refolosească o lavetă căzută pe jos. Aceasta se umple cu bucăţele de mizerie sau pietricele care pot zgâria vopseaua. De aceea e bine ca o lavetă căzută să fie apoi aruncată.
10. Aplicarea unor substanţe necorespunzătoare pe volan sau schimbător
Volanul este unul dintre cele mai importante părţi ale maşinii. Cel mai rău lucru pentru condus ar fi dacă volanul ar fi alunecos. De aceea mare grijă la substanţele cu care ştergeeţi atât schimbătorul, cât şi volanul. Aceste NU trebuie să vă scape din mână.