„Credem ca pentru rezultate exceptionale este necesar ca cel mic sa inteleaga in prima faza necesitatea purtarii unui astfel de aparat, de aceea este bine ca un prim consult sa aiba loc in jurul varstei de 5 ani, acesta fiind momentul in care maxilarele copilului se largesc si se pregatesc sa primeasca dintii permanenti. De cele mai multe ori, un tratament complex dureaza aproximativ 2 ani”, explica dr. Reza Sadighian, medic stomatolog in cadrul Sadighian Denal Clinic.
TOP 10 al celor mai importante aspecte pe care trebuie sa le stie un parinte despre aparatul dentar.
1. A preveni este mai usor decat a trata – acest proverb romanesc trebuie inteles prin prisma abordarii unei igiene orale corecte, de cel putin doua ori pe zi. „Flora microbiana din gura unui copil se poate inmulti infiorator de repede, mai ales in conditiile prezentei dulciurilor. De aceea este important preventia lor, pentru ca in ideea in care se va dori montarea unui aparat dentar, intai se va proceda la rezolvarea afectiunilor dentare prezente, fapt ce poate intarzia eficacitatea acestuia”, adauga dr. Sadighian.
2. Aparatele pot fi de patru feluri – fixe (ceramica, safir, metal), mobile, functionale sau sub forma unui nou concept de aparate dentare – Invisalign. Purtarea unui aparat implica urmatoarele etape: consulatia la medicul ortodont, un set de radiografii, mulaj, aplicarea aparatului, activarea lunara a acestuia.
3. Cand incisivul iese stramb, nu este necesara scoaterea dintelui vecin – specialistii stomatologi afirma ca pastrarea dintelui de lapte va tine loc pentru dintele permanent pe care il va inlocui. In caz contrar, incisivul va acoperi locul si noul dinte fie va ramane blocat in gingie, fie va iesi si el la randul lui, stramb.
4. Ganditi-va la un buget alocat – este bine de stiut ca odata pus aparatul dentar, acesta necesita un efort financiar sustinut pentru ca vor aparea, recurent, programari pentru inspectii, mici retusuri, posibile inlocuiri de bracketi si in unele cazuri chiar investigatii si operatiuni ante-mergatoare plasarii aparatului. In plus, pentru o buna igiena se recomanda investirea in ustensile specifice: periuta de dinti electrica, irigator, ata dentara etc. Pentru a sustine sanatatea orala a celor mici Sadighian Dental Clinic ofera o reducere substantiala la aparatul dentar, la doar 350 euro.
5. Dieta copilului se va schimba – Pentru ca aparatul are nevoie de ingrijire speciala pentru a fi eficient, se recomanda evitarea fructelor tari (precum mar, nectarina) si evitarea spargerii cu ajutorul dintilor a diferitelor alimente, cum ar fi nuci, seminte sau fistic. De asemenea, bauturile acidulate vor fi total date uitarii in favoarea smoothiuri-lor, rocada mult mai sanatoasa. Dieta zilnica va consta printre altele in supe, iaurturi, fructe si legume blenduite, piure, orez, paste, salate, cu conditia unei bune igiene orale dupa servirea mesei pentru a preveni coloratiile si aparitia posibilelor carii.
6. Abilitatea de vorbire ar putea fi ingreunata in cazul aparatului mobil. In rest, in cazul celorlalte, sarma fixatoare imbraca dantura si nu deranjeaza in articularea cuvintelor.
7. Alegeti un ortodont specializat – intrebati tot ceea ce va intereseaza la clinica stomatologica aleasa. Acceptati doar raspunsuri specializate, documentate. Fiind vorba de sanatatea copilului, este bine sa nu faceti rabat de la calitate. Recomandarea specialistilor Sadighian Dental Clinic este sa va documentati inainte de alegerea medicului ortodont care va lua decizii cu privire la sanatatea si partea estetica a imaginii copilului dumneavoastra. Exista cazuri in care, din lipsa de informare, s-a ajuns la rezultate total diferite de cele dorite.
8. In mod normal, tratamentul ortodontic nu doare – este normal sa fie simtit un usor disconfort in primele zile, insa odata ce dintii se obisnuiesc cu presiunea totul revine la normal si purtarea devine insesizabila.
9. In timpul tratamentului, copilul poate experimenta senzatii precum caderea dintilor – cand dintii devin mobili, va avea impresia ca ii vor cadea pentru ca este posibil sa se miste usor din locasul lor, insa este un pas normal in procesul de indreptare. Urmatorul pas este sudarea lor, fapt ce il va duce pe cel mic mai aproape de finalul tratamentului.
10. Este posibil ca fizionomia sa se schimbe usor la finalul tratamentului – fapt ce este strict legat de ideea ca buza se sprijina pe dinte, iar orice modificare a danturii va genera modificari la nivelul buzei si nasului. De cele mai multe ori, schimbarile sunt primite cu zambetul pe buze.
Desi acestea sunt top 10 lucruri importante pe care trebuie sa le stie un parinte, concluzionam ca cel mai important ramane discutia parinte-copil pentru convingerea aplicarii unui astfel de aparat. Neconstientizand necesitatea acestuia la varsta frageda isi va da seama in adolescenta ca ar fi fost bine daca ar fi ascultat de sfatul parintilor.