1. Trebuie să ştii DE CE te laşi de fumat – Nu te laşi de ţigări doar pentru că „nu îţi fac bine”. Acest argument nu este suficient pentru a putea face faţă tentaţiei recăderii în viciu. Trebuie să îţi găseşti o motivaţie proprie, personală, care să te mâne cu putere către curăţarea de nicotină. Poate fi vorba de apariţia unui copil în familie sau de protejarea partenerului nefumător care inhalează zilnic fumul toxic. Poate fi sperietura trasă după ce ai aflat că un cunoscut, relativ tânăr, a murit de cancer pulmonar. Orice ar fi, motivarea trebuie să fie personală şi să crezi cu tărie în ea.
2. Nu-ţi propune să renunţi dintr-o dată – Chiar dacă într-o seară te-ai enervat după ce ai constatat că ai fumat două pachete în ziua respectivă şi că tuşeşti ca un bolnav de TBC, dar nu este o idee bună să arunci ţigările şi să spui: „Gata, nu mai fumez!”. 95% din persoanele care au reuşit să se lase de fumat au avut nevoie de terapie medicamentoasă pentru a se lăsa şi aproape toate au avut momente în care s-au reapucat de fumat. Motivul: nicotina creează dependenţă. Creierul se obişnuieşte să primească nicotină şi o cere că un dependent de droguri. Lasă-ţi timp pentru a te lasă şi, mai ales, pentru a te acomoda şi psihic, şi fizic cu lipsa nicotinei.
3. Încearcă înlocuitori de nicotină – La început, înlocuieşte nicotina din ţigări cu plasuri, gumă sau pastile cu nicotină. Acestea au un aport mai mic de nicotină şi ajută organismul să nu intre în sevraj. Studiile arată că înlocuitorii de nicotină cresc şansele de a te lăsa de fumat de două ori. Oricum ar fi, consultă un medic înainte de a alege produsul din farmacie care înlocuieşte ţigara.