Top 10 religii bizare. De la Sfântul Haos la Lenea ridicată la mare rang de Biserică

În teologia clasică lucrurile sunt destul de clare, pe lângă cele trei mari religii monoteiste (iudaism, creştinism şi islam) fiind răspândite şi respectate unanim budismul şi hinduismul, religii politeiste. Există însă o categorie aparte de religii, pe care tindem să nu le luăm în serios, care însă au atras atenţia prin excesele şi originalitatea lor.
Daniel Spătaru
06 dec. 2015, 12:54
Top 10 religii bizare. De la Sfântul Haos la Lenea ridicată la mare rang de Biserică

1. Maradonienii

Când Diego Maradona a marcat un gol cu mâna contra Angliei, la Mondialul din 1986, s-a spus că a înscris cu “mâna lui Dumnezeu”. De aici şi până la a-l transforma Diego Armando însuşi într-o zeitate n-au mai trecut decât trei Campionate Mondiale, pentru că pe 30 octombrie 1998, când starul argentinian a împlinit 38 de ani, fanii săi au creat Biserica lui Maradona. Adepţii acestei religii sunt în număr de aproximativ 200.000, răspândiţi în întreaga lume, iar sărbătorile lor majore sunt două: Crăciunul maradonian (sărbătorit pe 30 octombrie, la naşterea “domnului” Maradona) şi Paştele maradonian (sărbătorit pe 22 iunie, data la care Maradona a marcat celebrul gol cu mâna, contra Angliei). “Al nostru Diego care eşti pe teren, slăvită fie mâna ta stângă, oferă-ne magia ta! Fie ca golurile tale să fie memorabile, atât în cer, cât şi pe Pământ, dă-ne puţină magie în fiecare zi, iartă-ne engleza, aşa cum noi am iertat mafia napolitană. Nu te lăsa prins în offside şi eliberează-ne de Havelange şi Pelé!”, este una dintre rugăciuni, iar ultima parte a început deja să se împlinească.

2. Religia Ştiinţei Fericite

A fost recunoscută oficial ca religie, în Japonia, pe 7 martie 1991. Fondatorul cultului este Ryuho Okawa, căsătorit cu Kyoko Okawa, autointitulată “Afrodita renăscută şi bodhisattva a intelectului şi înţelepciunii”. Ryuho Okawa susţine că se conversează regulat cu spiritele lui Mohamed, Isus, Buddha și Confucius şi consideră despre el însuşi că este încarnarea unui spirit supranatural, numit “El Cantare”. Ryuho are peste 500 de cărţi scrie, iar între profeţiile sale se numără aceea că Arhanghelul Gabriel li se va arăta oamenilor peste aproximativ o jumătate de secol, la Bangkok, iar peste 3.000 de ani Pământul va fi invadat de extratereştri. Ryuho a intrat şi în politică, înfiinţând Partidul Fericitelor Realizări.

3. Discordianismul

Ideea principală a acestei religii este că haosul conduce lumea. Adepţii săi o venerează pe zeiţa romană Discordia, care se manifestă sub formă de parodie religioasă, parodie a religiilor sau pseudo-religie. Adepţii discordianismului îşi prezintă opiniile ca “o religie deghizată sub forma unei glume complicate şi ca o glumă complicată deghizată sub forma unei religii. Această definiţie, “atât glumă cât şi religie”, are scopul de a provoca confuzie, de a stimula gândirea, de a sparge dogme, a dizolva structuri şi a deschide noi perspective. Discordianismul a fost fondat în anul 1958, de către Gregory Hill şi Thornley Kerry, în lucrarea “Discordia Principia”. Discordianiştii neagă adevărurile obiective şi cred că totul este interpretat subiectiv. Simbolul sacru al Discordianismului este Sfântul Haos. Anul Discordian este împărţit în cinci luni, a câte 73 de zile. Numele lunilor sunt Haos, Discordie, Confuzie, Birocraţie şi Consecinţe.

4. Pastafarismul

Este o religie parodie, născută în anul 2005, ca protest satiric al deciziei celor de la Kansas State Board of Education de a introduce în şcoli Teoria Creaţionistă, ca alternativă la Teoria Evoluţiei. În consecinţă, Bobby Henderson a creat Zeul Pastafarianismului şi a inventat legenda conform căreia Monstrul Zburător din Spaghete a creat Universul după ce a băut o cantitate enormă de bere.  Intox­i­caţia cu alcool este motivul pen­tru care rezultatul este unul atât de plin de greşeli. În pastafarianism, paradisul ar fi tradus printr-un vulcan de bere și o fabrică de stripperi/stripteuze iar Infernul, similar, doar că berea ar fi stătută și stripperii/stripteuzele ar avea boli cu transmitere sexuală. Între altele, în pastafarianism se crede că toate fenomenele paranormale din Triunghiul Bermudelor sunt cauzate de fantomelor piraţilor. Mai mult, Henderson vine cu argumentul că încălzirea globală, cutremurele și uraganele sunt un efect direct al micşorării numărului de piraţi după anul 1800. Cum orice religie are regulile ei, în pastafarism ele au fost înmânate sub formă de tablete, de către Monstrul Zburător de Spaghete, căpitanului Mosey. Pastafarianismul conţine 8 „Aș prefera să nu”.

5. Jediismul

Adepții acestei religii cred cu tărie în Puterea Forţei. Deşi poartă numele Cavalerilor Jedi, neagă orice legătură cu filmul Războiul Stelelor, al lui George Lucas. Anul 2001 a marcat recunoaşterea Jediismului ca religie. Biserica Jedi spune că există o forţă unică în univers, care animă şi leagă toate lucrurile, iar credinţa Jedi se află în fiecare dintre noi. Toate fiinţele din univers sunt parte din Forţă, iar Forţa are două feţe: una luminoasă, reprezentând binele şi una întunecată, reprezentând răul. Crezul Jedi sună astfel: Sunt un Jedi, un instrument al păcii/Unde este ură, eu voi aduce iubire/Unde este jignire, voi aduce scuze/Unde este îndoială, voi aduce credinţa/Unde este disperare, voi aduce speranţa/ Unde este întuneric, voi aduce lumina/Unde este tristeţe, voi aduce bucuria/Sunt un Jedi/Nu voi căuta niciodată mai mult să fiu încurajat decât să încurajez/Să fiu înţeles decât să înţeleg/Să fiu iubit decât să iubesc/Pentru că dăruind, primim/Iertând, vom fi iertaţi/Şi murind ajungem în viaţa eternă/Forţa este întotdeauna cu mine/Pentru că sunt un Jedi.

6. Apateismul

În viaţă există credincioşi, agnostici şi atei, dar apateismul propune o nouă categorie de oameni, cei care au convingerea că nu cotează dacă Dumnezeu există sau nu, oricum nu avem nevoie de el, iar misiunea lor este de a ignora acest aspect al vieţii. Rădăcinile acestei indiferenţe transformate în religie sunt foarte adânci, astfel că în secolul al XVIII-lea, atunci când filosoful francez Denis Diderot a fost acuzat că este ateu a replicat că pur şi simplu nu-i pasă dacă Dumnezeu există sau nu.

7. Eutanasismul

“Nu vă înmulţiţi!”, este unul dictonurile de bază ale acestei religii, practicanţii Eutanasismului spunând că specia umană este suprapopulată pe Pământ şi ar trebui să dispară cât mai curând posibil. O teorie ce poate părea interesantă pentru unii, care însă îşi vor revizui punctul de vedere când vor afla că în practică această religie se bazează pe patru piloni fundamentali: sinucidere, sodomie, canibalism (numai atunci când oamenii sunt morţi) şi avort. Pe site-ul bisericii se afla şi un îndrumar “Cum să te sinucizi”, metoda explicată fiind cea pris asfixiere, utilizând heliu. Unul dintre sloganurile acestei religii este “Salvează planeta, sinucide-te!”.

8. Nuwaubianismul

Este o religie practicată exclusiv de bărbaţi. A fost fondată de către Dwight York, care în anii ’70 era liderul unui grup de negri musulmani din SUA. Prin anii ’80 acesta a abandonat islamul, dedicându-se temelor Egiptului Antic şi extratereştrilor, astfel că a fondat el însuşi o religie, Nuwaubianismul, care combină Teosofia New Age, francmasoneria, islamismul, numerologia arabă şi paleoastronautica lui Zecharia Sitchin. Nuwaubianiştii cred că Nikola Tesla a venit de pe planeta Venus, că fiecare dintre noi avem şapte clone răspândite în toată lumea, că femeile au inventat bărbaţii prin manipulare genetică şi că Homo Sapiens este rezultatul unor experimente genetice făcute pe Marte. De asemenea, ei consideră că fetuşii care au fost avortaţi continuă să trăiască în canalizările unde au fost aruncaţi, organizându-se cu scopul de a prelua controlul lumii.

9. Biserica Raeliană

Un pic de Dumnezeu, multe OZN-uri şi călătorii în spaţiu, clonare şi sex pe săturate, cam aşa ar arăta o descriere succintă şi răutăcioasă a raelismului.Religia are adepţi pe tot globul, inclusiv în România. În concepţia raeliană, viața pe Pământ a fost creată științific de către o specie de extratereștri pe care ei o numesc Elohim. În toată lumea există aproximativ 130 de preoți raelieni și 24 de episcopi, care se grupează în șase niveluri, începând de la novice la Rael însuși, care ocupă singur cel de-al 6-lea nivel. Religia a fost creată în Franța de Claude Vorilhon Rael, fost pilot de curse, care pretinde că a fost răpit în 1973 și 1975 de extratereștrii, ducându-l pe altă planetă, unde l-au instruit în mod special și i-au încredințat misiunea de a pregăti venirea pe pământ a ființelor extraterestre.Mişcarea raeliană are şi propria bucătărie culinară, cel mai cunoscut fel de mâncare fiind mărul uns cu unt.

10. Dudeismul

Este religia inspirată de stilul de viaţă a lui Dude, personajul principal al filmului The Big Lebowski (1998) al fraţilor Coen. Practic, fostul hippie Dude îşi petrece zilele jucând bowling cu prietenii şi consumând marijuana şi cantităţi mari de White Russian (cockteil din vodcă, lichior de cafea şi smântână cu gheaţă), iar religia pe care a inspirat-o ridică în slăvi lenevia, încercând să-i îndepărteze pe oameni de frenezia şi insatisfacţiile vieţii moderne. Religia a fost fondată în 2005 de Oliver Benjamin, un jurnalist american născut în 1968, care a vagabondat mai mulţi ani prin lume, în căutarea sensului vieţii. În 2005 a survenit şi „revelaţia”, pe când se afla într-un bar din orăşelul thailandez Pai, urmărind împreună cu mai multe persoane filmul „Marele Lebowski”. Oliver mai văzuse filmul şi se distrase copios, dar de această dată experienţa vizionării peliculei l-a exaltat. „M-am simţit ca şi cum aş fi văzut o poveste care îmi prezenta metoda de a face faţă dificultăţilor vieţii. A fost probabil filmul cel mai emoţionant şi mai distractiv văzut vreodată”, a povestit el. În cele din urmă, acesta nu doar că a reuşit să fondeze o religie în toată puterea cuvântului, dar în 2008 a publicat şi „Dudespaper”, textul oficial al Dudeismului, iar anul următor, „The Tao Dude Ching”, cartea-sacră a Bisericii. „Noi susţinem că Marele Lebowski este o formă modernă de Taoism”, a spune Oliver Benjamin, care trăieşte în Thailanda, la Chiang Mai.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Ce să pui în făină când faci șnițele ca să iasă gustoase și pufoase. Ingredientul secret pe care puține gospodine îl folosesc
Capital.ro
Cutremur în UE. Sfidarea supremă a Ungariei. Nimeni nu va accepta
Playtech.ro
Pensia incredibilă pe care o primește Traian Băsescu. Fostul președinte al României încasează mai puțini bani decât ar fi crezut românii
DailyBusiness
CREȘTE prețul apei calde cu 50%. Cum motivează autoritățile decizia
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Zodiile care au mare noroc în dragoste. Vin vremuri fabuloase
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Incendiu violent la un azil de bătrâni din Tulcea. A fost activat Planul Roșu de Intervenție
Capital.ro
Se confiscă pe loc. Ilegal să transporți cu mașina în România. Legea nu se discută
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Pagina de internet a Băncii Centrale a Rusiei blocată de un atac cibernetic ucrainean
MediaFlux
BANI de la Guvern pentru nevoiași. ROMÂNII primesc echivalentul a 50 de EURO
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!