Cele mai cumpărate autoturisme din import de români nu sunt vehicule de proastă calitate, dacă ținem cont de reputația lor din studiile de fiabilitate. Cu toate acestea, vechimea mașinilor second hand importate arată două lucruri importante. Primul este acela că românii care aduc aceste mașini din alte țări nu au bani de o mașină nouă. Cele mai multe dintre vehiculele rulate aduse din Germania sunt mai vechi de 2007, ceea ce înseamnă că prețul lor nu trece de 3.000 – 4.000 de euro, o bună parte având valori de 1.000 – 2.000 de euro.
Citeşte şi Cele mai frecvente 5 ŢEPE de pe piaţa auto SECOND HAND
Al doilea detaliu este acela că piața internă nu le asigură acestor persoane mașinile de care au nevoie și pe care și le permit. Motivul este simplu și este legat de faptul că România este submotorizată, iar diversele variante de timbru de mediu au ținut piața blocată. Analiza pe cele două segmente ale pieței de second-hand, cele de import și cele de proveniență locală, ne demonstrează că ambele au evoluat identic, cu o explozie după 1 februarie și un volum destul de constant ulterior.
În acest moment, avem creștere pe toate segmentele, inclusiv pe cel al mașinilor noi, ceea ce arată că explozia de achiziții SH a eliberat și achizițiile de mașini noi. Pe de o parte, acel cerc vicios, în care un proprietar de mașină rulată are nevoie să-și poată vinde mașina pentru a cumpăra una nouă, a fost închis. De cealaltă parte, românii care au nevoie de mașină și vor să înlocuiască bicicleta sau căruța, dar nu-și permit decât una foarte ieftină, au acum varianta de import.
Citeşte şi VEŞTI PROASTE pentru şoferii cu maşini mai vechi de 12 ani. Ce vor fi obligaţi să facă anual
Ulterior, aceștia vor aspira la o mașină mai bună și vor cumpăra una rulată dar mai nouă. Acesta ar trebui să fie ritmul natural al unei piețe negrevate de o taxă prohibitivă. Așa s-a întâmplat în Polonia, care, după câteva încercări de impunere a unor taxe de înmatriculare, a renunțat și a eliberat complet importurile de SH. Astăzi Polonia are o piață de 500.000 de autoturisme noi și nu a cunoscut criza în acest domeniu.
Citeşte continuarea pe profit.ro