Frica de înălțime, de zgomote puternice și frica de vorbit în public sunt cele mai mari și frecvente frici ale oamenilor. Cu primele două ne naștem, susține expertul.
„Sunt, teoretic, două frici cu care ne naștem. Frica de înălțimi și cred că e una de zgomote puternice. Ele, în esență, toate se duc în frica de a muri. Frica își are esența în supraviețuire”, a declarat Pășcuță, la Antena 3.
Frica de a vorbi în public este deseori întâlnită, o teamă dobândită prin lipsa exercițiului, ce se manifestă prin emoții vizibile – transpirație, incoerență, bâlbe, mișcări nefirești ale mâinilor, clipire frecventă etc.
De frica de vorbit în public, puțini sunt cei ce o depășesc, potrivit lui Pășcuță.
„E o frică destul de generală și frecventă. Dacă stăm să-i analizăm rădăcinile, nu este frica de a vorbi oricărui public. Poate la masă cu familia pot să vorbesc fără nicio grijă.
Poți să-l ai pe unul singur în fața căruia te-ai simțit mic și neînsemnat. Deci nu e neapărat o chestiune de volum, de masă. Ci despre ce nu vreau să se vadă despre mine în fața acelui public”, a mai comentat expertul.
Oamenii sunt mai preocupați de imagine decât de ceea ce sunt cu adevărat și livrează publicului.
„Stai, de fapt, consumat de propria mândrie, că vrei să fii văzut inteligent, ordonat în loc să fii relaxat”, a mai punctat psihologul.
Există frică sănătoasă și frică nesănătoasă, a mai completat Pășcuță.
„Frica sănătoasă e atunci când văd provocarea ca fiind mai mică decât mine și simt că trecând prin ea voi avea ceva de câștigat pentru mine. La final, voi deveni mai puternic. Voi deveni antifragil”, a declarat expertul.
Pentru depășirea fricilor, Pășcuță recomandă „găsirea celui mai negru drac” și „împăcarea cu el”, ca și cum ar fi real.