Ciulinul de lapte a fost folosit de peste 2.000 de ani pentru a trata afecțiunile căilor biliare și ale ficatului, iar cercetările arată că poate avea proprietăți de protecție a ficatului.
S-a sugerat că silimarina are efecte antioxidante puternice și poate ajuta la promovarea regenerării celulelor hepatice, la reducerea inflamației și la beneficiul celor cu boli hepatice.
De exemplu, unele studii au arătat că administrarea unui supliment de silimarină poate ajuta la protejarea împotriva progresiei bolii hepatice, la prelungirea vieții la persoanele cu ciroză alcoolică și la îmbunătățirea calității generale a vieții la persoanele cu boli hepatice.
Silimarina este considerată sigură și nu a fost asociată cu efecte secundare adverse, chiar și atunci când este utilizată în doze mari.
2. Ceai verde
Deși din punct de vedere tehnic nu este o plantă, ceaiul verde și principalul său compus polifenolic epigallocatechin-3-galat (EGCG) sunt adesea considerate remedii pe bază de plante pentru afecțiunile ficatului.
Unele studii au descoperit că suplimentarea cu extract de ceai verde poate ajuta la tratarea celor cu boli hepatice.
Un studiu pe 80 de persoane cu boală hepatică grasă nealcoolică (NAFLD) a constatat că consumul a 500 mg de extract de ceai verde pe zi timp de 90 de zile a redus semnificativ markerii de afectare hepatică.
Un alt studiu de 12 săptămâni pe 80 de persoane a observat că cei care au luat zilnic 500 mg de extract de ceai verde au experimentat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește inflamația. Tratamentul a redus, de asemenea, modificările grase ale ficatului.
De asemenea, sa demonstrat că aportul de ceai verde protejează împotriva diferitelor afecțiuni ale ficatului, inclusiv cancerul hepatic, hepatita, ciroza, ficatul gras (steatoza hepatică) și bolile hepatice cronice.
3. Lemnul dulce
Lemnul dulce este într-adevăr o plantă cu proprietăți medicinale puternice.
S-a demonstrat că rădăcina de lemn dulce are efecte antiinflamatorii, antivirale și de protecție a ficatului în studii științifice.
Principala componentă activă a rădăcinii de lemn dulce este utilizată în mod obișnuit în medicina tradițională chineză și japoneză pentru a trata multe afecțiuni, inclusiv bolile hepatice.
Unele studii au demonstrat că tratamentul cu extract de lemn dulce poate aduce beneficii celor cu anumite afecțiuni hepatice.
Un studiu efectuat pe 66 de persoane cu boală de ficat gras a constatat că suplimentarea cu 2 grame de extract de rădăcină de lemn dulce pe zi timp de 2 luni a îmbunătățit semnificativ starea de sănătate a ficatului.
4. Ginkgo biloba
Ginkgo biloba este un supliment popular din plante care a fost asociat cu îmbunătățirea sănătății ficatului. De exemplu, un studiu la rozătoare a arătat că injecțiile cu ginkgo biloba au redus fibroza hepatică și au îmbunătățit funcția hepatică.
Deși ginkgo biloba a fost asociat cu reacții adverse ușoare, nu a fost legat în mod specific de leziuni hepatice.
5. Astragalus
Astragalus este o plantă comestibilă folosită în mod obișnuit în medicina tradițională chineză. Este încărcat cu compuși medicinali, inclusiv saponine, izoflavonoide și polizaharide, care au proprietăți terapeutice puternice.
În general, este considerat sigur și nu a fost asociat cu leziuni hepatice. Cu toate acestea, poate interacționa cu anumite medicamente.
Studiile la rozătoare indică faptul că astragalus poate ajuta la protejarea împotriva fibrozei și a ficatului gras indus de dieta bogată în grăsimi atunci când este utilizat singur sau în combinație cu alte plante medicinale, notează healthline.com.