Top 5 clădiri pe care orice turist sau localnic ar trebui să le viziteze în România

România găzduiește unele dintre cele mai impresionante clădiri istorice din Europa. Aceste monumente arhitecturale reflectă moștenirea culturală a țării și oferă o privire fascinantă asupra trecutului său tumultuos.
Alina Costache
15 iul. 2024, 16:46
Top 5 clădiri pe care orice turist sau localnic ar trebui să le viziteze în România
Castelul Peleș

Castelul Peleș, situat în Sinaia, este unul dintre cele mai emblematice și frumoase castele din România. Construit la inițiativa regelui Carol I, acest castel a fost reședința de vară a familiei regale românești. Castelul impresionează prin stilul său arhitectural eclectic, combinând elemente neorenascentiste germane cu influențe gotice și baroce. Interiorul castelului este la fel de impresionant, cu săli somptuoase decorate cu opere de artă, sculpturi și vitralii. Vizitatorii pot explora biblioteca regală, sala de muzică, sălile de arme și multe altele, fiecare încăpere oferind o privire în viața regală de la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX. Castelul Peleș este înconjurat de grădini superbe și parcuri, oferind un cadru natural deosebit.

Ateneul Român

Ateneul Român, situat în inima Bucureștiului, este un simbol al culturii și artei românești. Fiind construit în anul 1888, Ateneul este o capodoperă arhitecturală în stil neoclasic, cu influențe romantice. Clădirea este faimoasă pentru cupola sa impresionantă și pentru frescele sale interioare, care ilustrează momente importante din istoria României. Ateneul găzduiește Filarmonica George Enescu și numeroase concerte și evenimente culturale. Sala mare de concert, cu o acustică excelentă, poate găzdui până la 794 de spectatori. Exteriorul clădirii este la fel de impresionant, cu o serie de coloane ionice care înconjoară intrarea principală și îi oferă un aer de grandiozitate.

Cazinoul Constanța

Cazinoul Constanța, situat pe faleza Mării Negre, este o bijuterie arhitecturală în stil art nouveau, construit la începutul secolului XX. Acest monument istoric, recunoscut ca fiind unul dintre cele mai emblematice cazinouri internaționale din Europa de Est, este cunoscut pentru eleganța și rafinamentul său, fiind unul dintre cele mai fotografiate obiective turistice din România. Cazinoul a fost proiectat de arhitectul Daniel Renard și a servit inițial ca loc de recreere pentru elitele vremii, oferind săli de dans, săli de joc și restaurante de lux. Deși a trecut prin perioade de declin și renovare, Cazinoul Constanța rămâne un simbol al orașului și al litoralului românesc. În prezent, se află în proces de restaurare pentru a-i reda strălucirea de altădată și pentru a putea fi redeschis publicului.

Casa Poporului

Casa Poporului, cunoscută și sub numele de Palatul Parlamentului, este cea mai mare clădire administrativă din lume după Pentagon, situată în București. Construcția a început în 1984, sub regimul lui Nicolae Ceaușescu, și este un simbol al megalomaniei acestuia. Clădirea impresionează prin dimensiunile sale colosale, având o suprafață desfășurată de 365.000 de metri pătrați. Interiorul este la fel de grandios, cu săli de conferințe, săli de bal și birouri decorate cu marmură, cristal și lemn de esență rară. Tururile ghidate le permit vizitatorilor să exploreze doar o mică parte din clădire, însă chiar și așa, ce se vede este suficient pentru a înțelege amploarea și opulența acestui monument.

Palatul Cantacuzino

Palatul Cantacuzino, situat în București, este o capodoperă arhitecturală în stil baroc francez, construită la începutul secolului XX. Clădirea a fost reședința prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, cunoscut și sub numele de „Nababul” datorită averii sale impresionante. Palatul este acum gazda Muzeului Național „George Enescu”, dedicat celebrului compozitor român. Interiorul palatului este de o frumusețe deosebită, cu săli decorate cu fresce, candelabre și mobilier de epocă. Vizitatorii pot explora colecțiile muzeului, care includ manuscrise, instrumente muzicale și obiecte personale ale lui George Enescu.

 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Mineralul care menține sănătatea creierului. Se include ușor în dieta oamenilor și te ajută să scapi de durerea de cap
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Ai sau nu voie să te bagi în faţa maşinilor oprite la semafor? Legea spune clar, puţini şoferi ...
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Ouă ochiuri. Tehnica simplă prin care gălbenușul rămâne întreg
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Sora lui Andrei Perneș trăiește o reală DRAMĂ! Ce a făcut la câteva ore de la înmormântarea fratelui său
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Investigație BBC-Mediazona: Peste 95.000 de soldați ruși au murit în războiul din Ucraina
MediaFlux
ANUNȚ trist despre PAPA FRANCISC! VATICANUL a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania