Top 5 clădiri pe care orice turist sau localnic ar trebui să le viziteze în România

România găzduiește unele dintre cele mai impresionante clădiri istorice din Europa. Aceste monumente arhitecturale reflectă moștenirea culturală a țării și oferă o privire fascinantă asupra trecutului său tumultuos.
Alina Costache
09 iul. 2024, 13:55
Top 5 clădiri pe care orice turist sau localnic ar trebui să le viziteze în România

Castelul Peleș
Castelul Peleș, situat în Sinaia, este unul dintre cele mai emblematice și frumoase castele din România. Construit la inițiativa regelui Carol I, acest castel a fost reședința de vară a familiei regale românești. Castelul impresionează prin stilul său arhitectural eclectic, combinând elemente neorenascentiste germane cu influențe gotice și baroce. Interiorul castelului este la fel de impresionant, cu săli somptuoase decorate cu opere de artă, sculpturi și vitralii. Vizitatorii pot explora biblioteca regală, sala de muzică, sălile de arme și multe altele, fiecare încăpere oferind o privire în viața regală de la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX. Castelul Peleș este înconjurat de grădini superbe și parcuri, oferind un cadru natural deosebit.

 

Ateneul Român


Ateneul Român, situat în inima Bucureștiului, este un simbol al culturii și artei românești. Fiind construit în anul 1888, Ateneul este o capodoperă arhitecturală în stil neoclasic, cu influențe romantice. Clădirea este faimoasă pentru cupola sa impresionantă și pentru frescele sale interioare, care ilustrează momente importante din istoria României. Ateneul găzduiește Filarmonica George Enescu și numeroase concerte și evenimente culturale. Sala mare de concert, cu o acustică excelentă, poate găzdui până la 794 de spectatori. Exteriorul clădirii este la fel de impresionant, cu o serie de coloane ionice care înconjoară intrarea principală și îi oferă un aer de grandiozitate.

 

Cazinoul Constanța


Cazinoul Constanța, situat pe faleza Mării Negre, este o bijuterie arhitecturală în stil art nouveau, construit la începutul secolului XX. Acest monument istoric, recunoscut ca fiind unul dintre cele mai emblematice cazinouri internaționale din Europa de Est, este cunoscut pentru eleganța și rafinamentul său, fiind unul dintre cele mai fotografiate obiective turistice din România. Cazinoul a fost proiectat de arhitectul Daniel Renard și a servit inițial ca loc de recreere pentru elitele vremii, oferind săli de dans, săli de joc și restaurante de lux. Deși a trecut prin perioade de declin și renovare, Cazinoul Constanța rămâne un simbol al orașului și al litoralului românesc. În prezent, se află în proces de restaurare pentru a-i reda strălucirea de altădată și pentru a putea fi redeschis publicului.

 

Casa Poporului


Casa Poporului, cunoscută și sub numele de Palatul Parlamentului, este cea mai mare clădire administrativă din lume după Pentagon, situată în București. Construcția a început în 1984, sub regimul lui Nicolae Ceaușescu, și este un simbol al megalomaniei acestuia. Clădirea impresionează prin dimensiunile sale colosale, având o suprafață desfășurată de 365.000 de metri pătrați. Interiorul este la fel de grandios, cu săli de conferințe, săli de bal și birouri decorate cu marmură, cristal și lemn de esență rară. Tururile ghidate le permit vizitatorilor să exploreze doar o mică parte din clădire, însă chiar și așa, ce se vede este suficient pentru a înțelege amploarea și opulența acestui monument.

 

Palatul Cantacuzino


Palatul Cantacuzino, situat în București, este o capodoperă arhitecturală în stil baroc francez, construită la începutul secolului XX. Clădirea a fost reședința prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, cunoscut și sub numele de „Nababul” datorită averii sale impresionante. Palatul este acum gazda Muzeului Național „George Enescu”, dedicat celebrului compozitor român. Interiorul palatului este de o frumusețe deosebită, cu săli decorate cu fresce, candelabre și mobilier de epocă. Vizitatorii pot explora colecțiile muzeului, care includ manuscrise, instrumente muzicale și obiecte personale ale lui George Enescu.

Spynews
După 40 de ani în care nu a spus nicio vorbă despre secretul teribil din viața sa, Antonya a dezvăluit, pe patul de moarte, cum și-a ucis copilul
Bzi.ro
Ileana Stana-Ionescu va fi incinerată pentru că „nu mai sunt locuri”! „Este o barbarie să o incinerezi!”
Fanatik.ro
Cine e tânăra de 19 ani ucisă de urs pe traseul turistic Jepii Mici din Bucegi. “A atacat-o pe potecă, a tras-o în vegetația de lângă și a scăpat-o într-o prăpastie”
Capital.ro
Lege pentru toți proprietarii de apartamente. Este obligatoriu în orice bloc din România
Playtech.ro
OOPS! Denise Rifai, prinsă în fapt pe plajă! Costumul de baie minuscul a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
Bani GRATIS de la stat pentru acești români! Cum îi pot obține?
Adevarul
Macron divulgă care sunt țările care se opun aderării Ucrainei la NATO
Spynews
Cum a fost iertat Vali Vijelie de soție după ce a avut mai multe „pofte ale inimii”
Spynews
Ana Baniciu a făcut publică prima imagine cu bebelușul ei! Aris, fiul artistei și al lui Edy Kovacs, e adorabil / FOTO
Evz.ro
Schimbare uriașă pentru șoferi. Își recuperează mai repede permisul
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Imagini fierbinți cu Aza Gabriela, iubita lui Horațiu Moldovan, în costum de baie!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și-a lăsat tatăl și a plecat din România, dar nu s-a întors nici la Monica Gabor. Unde se află în aceste momente fiica lui Irinel Columbeanu?!
Cancan.ro
Cristina Șișcanu, fără sutien!!! Fanii au taxat-o fără milă: „Oare ai o oglindă ca cea a…” VIDEO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a scăpat imaginile pe net
kanald.ro
Primele declarații ale Narcisei Modrîngă despre videoclipul indecent cu ea. Ce spune fosta iubită a lui Mădălin Păduran, tânărul care a murit într-un accident de mașină la Deveselu, despre imaginile care au apărut în mediul online
Capital.ro
Şoferii NU vor fi lăsați să plece. Poliția le reține permisul pe loc: E o lege bună
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Lili Sandu, fosta iubită a lui Bogdan Stelea, e strălucitoare la 45 de ani, într-un costum de baie alb și transparent!
stirilekanald.ro
Blestemul abătut asupra unei familii, care și-a pierdut cel de-al doilea fiu înecat, tot la vârsta de 17 ani, la 7 ani distanță de prima tragedie!
substantial.ro
Spania se califică în finala EURO 2024 după o victorie importantă în fața Franței
MediaFlux
PENSIONARII pierd 500 DE LEI după RECALCULAREA PENSIILOR!
Shtiu.ro
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi care este?