Top 5 provocări pentru economia mondială care ne aşteaptă în 2023

Războiul şi sancţiunile anunţate de Occident au alimentat tensiuni geopolitice, au împins preţurile energiei şi alimentelor la niveluri record şi au perturbat lanţurile de aprovizionare, amânând redresarea economiei mondiale.
Filip Stan
05 ian. 2023, 11:33
Top 5 provocări pentru economia mondială care ne aşteaptă în 2023
Top 5 provocări pentru economia mondială

2022 a fost anul când economia mondială ar fi trebuit să se redreseze de pe urma haosului provocat de pandemie. Însă Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, generând nesiguranţă. Războiul şi sancţiunile anunţate de Occident au alimentat tensiuni geopolitice, au împins preţurile energiei şi alimentelor la niveluri record şi au perturbat lanţurile de aprovizionare, amânând redresarea economiei mondiale.

Cu inflaţia urcând la maxime pe mai mulţi ani, băncile centrale au fost forţate să scumpească creditul, sporind perspectivele apariţiei unei recesiuni în 2023. Recesiunea este însă doar una dintre dificultăţile economice ce ne aşteaptă în noul an.

2023 este aşteptat să fie al treilea cel mai slab an pentru economia mondială din acest secol. Analiştii se aşteaptă ca marile economii ale lumii să alunece în recesiune în acest an. Şefa FMI Kristalina Georgieva avertizează că o treime din economia mondială ar putea fi afectată de recesiune în 2023.

Concedieri masive după Anul Nou. 18.000 de angajaţi îşi vor pierde locul de muncă

Consolarea este că orice recesiune va fi probabil de scurtă durată şi nu va fi pe cât de severă o indică aşteptările, provocând doar o creştere modestă a şomajului.

Scumpirile vor fi probabil mai moderate în 2023, ajutate de slăbirea cererii, scăderea preţurilor energiei, relaxarea blocajelor de la nivelul lanţurilor de aprovizionare şi un declin al preţurilor transportului maritim. Totuşi, inflaţia se va menţine peste ţinta băncilor centrale, determinând noi majorări de dobânzi. Acest lucru înseamnă şi mai multă durere pentru economie, riscând să adâncească o criză mondială a datoriilor.

Cu puţin timp înainte de începutul noului an, China şi-a anunţat exitul din controversata politică zero Covid. După experienţa altor ţări, înmulţirea dramatică a cazurilor de coronavirus va cauza probleme pe termen scurt pentru a doua mare economie a lumii. Acest lucru ar putea afecta redresarea fragilă a lanţurilor de aprovizionare. Există de asemenea riscul apariţiei unei noi tulpini de coronavirus care să se răspândească în alte părţi ale lumii.

Deşi perspectivele pe termen scurt par sumbre, analiştii se aşteaptă ca economia chineză să încheie 2023 pe o notă mai optimistă. Situaţia precară a sectorului energiei, în special în Europa, va continua să dea dureri de cap guvernelor în 2023. Europa ar putea evita o criză în toată regula a energiei în această iarnă graţiei vremii mai blânde decât în mod normal şi reducerii consumului, însă situaţia ar putea deveni mai dificilă înaintea iernii viitoare.

Ce este recesiunea, fenomenul care îi îngrijiorează pe toți europenii

Toți cetățenii Europei vorbesc despre un singur lucru: recesiune. Amenințarea unei recesiuni iminente și profunde vine cu o perspectivă sumbră asupra întregului continent.

De altfel, războiul Rusiei în Ucraina și criza energetică globală aduc incertitudini și mai mari cu privire la această situație.

În mod tradițional, o recesiune a fost definită ca două trimestre consecutive de contracție a PIB-ului. Dar, pe măsură ce economiile devin tot mai globalizate și interconectate, definiția clasică s-a dovedit prea îngustă și prea limitată.

Avertisment: Criza energetică s-ar putea repeta în iarna anului 2023
Concentrarea pe statisticile PIB oferă o modalitate simplă, rapidă și ușoară de a anunța recesiunile, spune Grégory Claeys, dar metoda este prea „sistematică” și se bazează pe estimări numerice, care pot fi revizuită într-o etapă ulterioară.

„Este nevoie de timp pentru a cataloga o recesiune”, a spus Claeys pentru Euronews, subliniind alți factori-cheie care ar trebui luați în considerare, cum ar fi producția industrială, ocuparea forței de muncă și comerțul.

De fapt, Statele Unite au înregistrat două sferturi din declinul PIB-ului în acest an, dar nu au caracterizat oficial acea perioadă drept recesivă. Motivul? Alte aspecte ale economiei mergeau bine: locurile de muncă au crescut, salariile au crescut și investițiile străine au continuat să se propage în țară.

Economia UE, care este mai expusă din punct de vedere geografic la efectele de undă ale războiului din Ucraina și perturbărilor de pe piața energiei, arată mai mult o situație mixtă.

Pe de o parte, ocuparea forței de muncă rămâne sănătoasă la un nivel record. Locuri vacante sunt încă disponibile pentru candidați, iar salariile au crescut cu o rată peste medie. Dar, pe de altă parte, apar semne tulburătoare.

Prețurile constant ridicate ale energiei au alimentat o inflație record, punând multe gospodării și companii sub un stres financiar nesustenabil. Familiile se confruntă cu perspectiva sărăciei energetice atunci când vine iarna, în timp ce afacerile se chinuie să evite insolvența.

La nivel internațional, UE, obișnuită cu excedente comerciale confortabile, se confruntă acum cu un deficit tot mai mare, pe măsură ce importurile scumpe de energie răstoarnă balanța.

Din ianuarie până în septembrie, blocul a înregistrat un deficit comercial masiv de 266,6 miliarde de euro, comparativ cu un excedent de 129,2 miliarde de euro în aceeași perioadă a anului trecut.

Aceste tendințe îngrijorătoare, împreună cu incertitudinea cu privire la războiul din Ucraina, au determinat instituțiile financiare și economiștii să concluzioneze că o recesiune la nivelul UE este inevitabilă.

„Aceasta este o criză foarte neobișnuită, deoarece este determinată de ofertă. Recesiunile anterioare au fost determinate de cerere și au avut probleme pe piața muncii”, a spus Claeys.

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Banca importantă din România care face o schimbare totală. Ce trebuie să știe clienții și ce se va întâmpla cu conturile lor
Capital.ro
NU mai retrage bani de la bancomat. Românii cu bani pe card care nu trebuie să meargă la ATM
Playtech.ro
Cât e ajutorul social în Spania în 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească un român pentru a-l primi
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Cum se prepară corect salata de icre. Rezultatul e un deliciu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie fără margini. Cel mai bun actor s-a stins mult prea devreme. Nu s-a mai putut face nimic...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
Șoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare. Anunț de ultimă oră de la RAR
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri