De peste 13 ani, CFA România reprezintă un indicator prin care organizația dorește să cuantifice pronosticurile analiștilor financiari privind activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.
La sondajul realizat de CFA în octombrie, participanții au fost întrebați și care sunt principalele riscuri la care este supusă economia României în anul următor. Potrivit răspunsurilor, în top 5 riscuri pentru 2025, trei sunt economice, iar două nu aparțin acestei sfere, notează economica.net.
1.modificări în politică fiscală
2.recesiune a economiei
3.dezinformarea
4.sustenabilitatea datoriei publice
5.conflicte armate între state
Iată mai jos, tot conform analizei CFA, și alte previziuni extrem de importante:
Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni, respectiv până în noiembrie 2025, s-a micșorat ușor față exercițiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 4,72 la sută. În același timp, circa 33 la sută dintre participanții la sondaj anticipează o reducere a ratei inflației în următoarele 12 luni, iar aproximativ 39 la sută anticipează o stabilitate a acestui indicator.
În privința preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 44 la sută dintre participanţi anticipează o scădere în următoarele 12 luni, iar 33 la sută văd o stagnare. De asemenea, 72 la sută dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt supra-evaluate, în timp ce 28 la sută sunt de părere că acestea sunt corect evaluate.
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru 2024 s-a majorat la valoarea medie a anticipaţiilor de 7,8 la sută din PIB. În anul următor, este estimat să scadă la 6,5 la sută.
Anticipaţiile de creştere economică pentru 2024 au continuat să scadă faţă de exerciţiile anterioare, ajungând acum la 1,6 la sută. Pentru 2025, se anticipează că economia va decelera la o rată de creştere a PIB real de 1,4 la sută, existând totodată şi opinii de recesiune printre participanţii la sondaj.
Datoria publică, procent în PIB, este anticipată să se majoreze la 57 la sută în următoarele 12 luni.