1. Produsele procesate si coapte/prajite
Produsele alimentar procesate si apoi pregatite in cuptor sau prajite contin deopotriva indulcitor – sirop de porumb, precum si grasimi. Siropul de porumb este, teoretic, un indulcitor natural, cel putin la origine, fiind bogat in fructoza. Insa, cu cat consumi mai mult indulcitor, cu atat nevoia de el este mai mare si aproape toate produsele procesate cum sunt cele de patiserie care au si creme in interior contin indulcitor.
2. Sucurile pe baza de cofeina
Cofeina dintr-o cafea bauta dimineata nu afecteaza, de regula, sanatatea sau silueta, ci dimpotriva, poate avea beneficii. Insa sucurile carbogazoase pe baza de cofeina, care contin si o cantitate foarte mare de indulcitor, pot crea dependenta. Cum? Substantele ajung direct in circulatia sangelui si stimuleaza astfel glanda adrenala care secreta mai multa adrenalina. Aceasta umple, practic, organismul cu energie, generand o stare de bine omului. Insa, secretia de adrenalina fiind stimulata, practic, artificial, de substante ingerate, scade semnificativ ulterior, inducand o senzatie de oboseala in corp. Atunci, instinctiv aproape, suntem manati sa bem inca o cutie, un pahar sau o sticla de bautura carbogazoasa pe baza de cofeina.
Dar pericolul nu consta doar in cofeina din racoritoate, ci si in cantitatea mare de indulcitor, 250 de mililitri de suc putand contine echivalentul a 11 lingurite de zahar. Acestea, odata intrate in organism, cresc glicemia – nivelul zaharului din sange, determinand cresterea secretiei de insulina la nivelul pancreasului care incearca astfel sa coboare nivelul glicemiei. Insa, fiind vorba de substante sintetizate repede de organism, scaderea glicemiei are loc la fel de repede ca cresterea ei si astfel apare acea „foame” cumplita, senzatia de tremurat si nevoia de a manca ceva imediat, determinand individul sa aiba mese neregulare.
3.Painea alba
Nu degeaba toti nutritionistii recomanda painea integrala, din tarate, neagra si ne spun sa stam departe de painea alba. Aceasta contine carbohidrati cu indice glicemic ridicat, rapid de procesat de organism, care induc acelasi efect asupra corpului precum indulcitorul din sucuri, crescand glicemia, generand o activitate sporita la nivelul pancreasului care secreta mai multa insulina, totul ducand la scaderea prea brusca la nivelul glicemic. De altfel, majoritatea alimentelor cu indice glicemic ridicat trebuie evitate, inlocuite cu produse cu indice glicemic mic precum produsele de panificatie din faina integrala, cerealele integrala, fructele si legumele.
4. Chipsurile de cartofi
Chipsurile de cartofi abunda in grasimi si sare. Cand mancam chipsuri, terminatiile noastre nervoase trimit semnale la hipotalamus, centrul placerii cerebrale, si – bineinteles – la creier. Dupa ce ne incarcam cu „placere”, are loc caderea, la fel ca dupa o secretie sporite de adrenalina sau dupa cresterea brusca a glicemiei. Actionand la fel ca celelalte asupra corpului, in timpul „scaderii placerii”, creste semnificativ tentatia de a consuma si mai multe chipsuri uleioase si sarate.
Citeşte mai mult pe lyla.ro