În timp, conducătorii auto au căutat metode care să-i scape de această pacoste, de la bliţuri de avertizare date de colegii de trafic, la aplicaţiile pentru smartphone prin care şoferii se pot avertiza reciproc de locurile unde sunt prezente radarele, formele au evoluat şi ele odată cu progresul tehnicii.
1. Flash-uri cu farurile
Probabil că această metodă este şi cea mai veche. Deşi sunt prea „sărace” în informaţie, flash-urile cu farurile s-au dovedit destul de eficiente în decursul timpului. Sunt cel mai des folosite la intrările în localităţi. De multe ori se dovedesc a fi alarme false, dar chiar şi aşa şoferii continuă să se încreadă în această metodă.
Citește și Biciclist înregistrat de radar, scandal cu poliţia. Bătrânul a fost amendat cu 750 de lei
2. Detectoarele de radar
Într-o perioadă erau interzise, dar cu toţii am avut cunoscuţi care se panicau şi ascundeau aparatul cât de repede puteau în momentul în care depistau un radar, sau chiar au primit amendă pentru folosirea lui. Acum însă site-urile de comerţ online sunt pline de anunţuri privind comercializarea unor astfel de aparate.
3. Aparatele antiradar
Acestea detectează semnalele radarelor, doar că antiradarele le şi bruiază, acesta fiind motivul pentru care se află în ilegalitate.
4. Staţiile de emisie recepţie
Metodă „brevetată” de şoferii de curse lungi de TIR-uri, între timp aceasta a fost împrumutată şi de şoferii maşinilor mici. Conducătorii auto îşi comunică între ei dacă în zona în care circulă sunt sau nu radare.
5. Spray-ul antiradar
Deşi pare o glumă pentru cei naivi, Internetul oferă o grămadă de anunţuri de vânzare a unor astfel de produse, ceea ce ne dovedeşte că metoda funcţionează. Conform prospectului, spray-ul iţi face maşina invizibilă pentru radar. Iată şi un filmuleţ care ne demostrează cât sunt de eficiente:
E bine să ştiţi că orice acţiune asupra numărului de înmatriculare care împiedică citirea acestuia de către radare este ilegală.
Citește și Tupeu incredibil: s-a dus beat la examenul de permis
6. Sticker-ul antiradar
Metoda este destul de simplă. Peste numărul de înmatriculare se lipeşte un sticker, care îl face 100% invizibil. Chiar dacă cu ochiul liber numărul se vede, când este fotografiat sau filmat, literele peste care este aplicat autocolantul devin invizibile.
7. Aplicaţii pe telefonul mobil
Una dintre cele mai moderne metode folosite de conducătorii auto este o aplicaţie specială ce poate fi instalată pe telefonul mobil (de exemplu: Waze). Softul permite şoferilor care deţin smartphone-uri performante să creeze o comunitate online, şi folosind reţelele de socializare să se anunţe sau să se avertizeze reciproc în legătură cu ceea ce se întâmplă în trafic.