Top cele mai populare diete la nivel global. Iată care ți se potrivește cel mai bine. Criteriile de care trebuie să ții cont

Cu toții am ținut, măcar o dată în viață, dietă. De regulă, ele ajută la slăbit, dar contează foarte mult ce dietă e potrivită pentru organismul fiecăruia.
Alina Costache
10 mai 2024, 11:33
Top cele mai populare diete la nivel global. Iată care ți se potrivește cel mai bine. Criteriile de care trebuie să ții cont

Top cele mai populare diete la nivel global. De obicei, un simplu search pe Google nu te poate ajuta să identifici dieta potrivită pentru tine, însă nutriționistul Anthony O’Reilly a explicat care sunt cele mai populare diete și cum pot fi alese.

  • Postul intermitent

„Postul intermitent înseamnă consumul tuturor caloriilor zilnice într-o perioadă de timp stabilită, apoi, în restul zilei, se consumă doar apă. Există diferite abordări ale postului intermitent, cea mai populară fiind împărțirea 8:16 – ceea ce înseamnă că îți consumi caloriile într-o fereastră de mâncare de opt ore și postești pentru celelalte 16 ore ale zilei. Puteți să faceți și un program de 10:16, 16:10 sau chiar 6:20”, spune nutriționistul Anthony O’Reilly.

Citește și Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci pâine cu mucegai. Nici nu te-ai fi gândit la așa ceva

Top cele mai populare diete la nivel global. Cea mai populară dietă este postul intermitent. Are, în medie, peste un milion de căutări lunare în toată lumea. Printre avantaje se numără faptul că ajută, într-adevăr, la pierderea în breutate, reduce stresul, stabilizează nivelul zahărului din sânge și reduce riscul de accident vascular cerebral. Există, totuși, și dezavantaje, poate fi destul de greu de ținut pe termen lung fiindcă duce la o lipsă a energiei sau din cauza poftelor.

  • Dieta mediteraneană

E a doua cea mai populară la nivel global. Ajută, de asemenea, la pierderea kilogramelor în plus și e o dietă mai ușor de respectat. Dezavantajele sunt că nu are reguli concrete în ceea ce privește caloriile și include unele alimente mai costisitoare.

„Așa cum sugerează și numele, dieta mediteraneană este inspirată de obiceiurile alimentare ale oamenilor care locuiesc în apropierea Mării Mediterane, de exemplu, Grecia, Italia, Spania etc., care au unele dintre cele mai lungi speranțe de viață din lume. Dieta este bogată în alimente sănătoase pentru inimă, cum ar fi legume, cereale, pește, fructe, ulei de măsline și nuci. Consumul de carne roșie este redus la minimum, iar aportul de lactate este moderat și constă din surse de înaltă calitate, cum ar fi iaurt și brânzeturi”, susține Anthony O’Reilly.

  • Dieta Paleo

Top cele mai populare diete la nivel global. Sunt multe celebrități care au apelat la această dietă, iar printre ele se numără Matthew McConaughey, Miley Cyrus și Uma Thurman. Dieta ajută la scăderea în greutate, la scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea circulației sângelui.

„Dieta Paleo, numită uneori „dieta Caveman”, implică doar consumul de carne, pește, legume, fructe, nuci și semințe. Orice cereale, lactate, alimente procesate, fasole, leguminoase și zaharuri trebuie să fie evitate în timpul aderării la această dietă.”, spune O’Reilly.

  • Dieta carnivoră

Top cele mai populare diete la nivel global. E cunoscută și sub numele de dieta zero carbohidrați. Ajută și ea la pierderea în greutate, mai ales că proteinele măresc efectul termic al hrănirii organismului – energia necesară pentru a digera alimentele. Există și dezavantaje, lipsa fructelor și legumelor poate să ducă la un risc mai mare de a face boli de inimă sau cancer.

„Dieta carnivore este exact opusul veganismului. Carnivorii mănâncă numai produse de origine animală, cum ar fi carne, brânză, lapte, grăsimi de origine animală și ouă. Nu există cereale, legume și fructe.”, susține O’Reilly.

  • Dieta Sirtfood

E a cincea cea mai populară idn lume. „Dieta Sirtfood a crescut în popularitate în ultimii ani. Aceasta se concentrează pe alimente bogate în sirtuine, un grup de proteine găsite în organism care reglează metabolismul. Alimentele bogate în sirtuine includ vin roșu, ciocolată neagră, nuci, rucola, cafea și ulei de măsline extravirgin”, spune Anthony O’Reilly.

  • Dieta ketogenă

Mulți cercetători au spus că dieta Keto poate să ajute la tratarea cancerului și chiar a bolilor respiratorii, dar ajută și la pierderea în greutate și la scăderea zahărului din sânge la persoanele care suferă de diabet. Alte studii arată că nu e atât de eficientă la pierderea în greutate.

„În ultimii ani, dieta ketogenă a fost, fără îndoială, una dintre cele mai discutate și dezbătute diete. Keto, așa cum se numește pe scurt, dă prioritate grăsimilor (65-75% din caloriile tale zilnice), cu un consum moderat de proteine (20-30%) și foarte puțini carbohidrați (doar aproximativ 5%, deși unele versiuni interzic carbohidrații cu totul). Dieta Keto a fost concepută pentru a menține corpul într-o stare aproape constantă de cetoză, o stare metabolică în care organismul creează cetone din grăsimi pentru a le folosi ca energie în loc de zahărul din carbohidrați (sursa de energie primară și preferată a organismului)”, spune nutriționistul.

Citește și Mihaela Bilic, despre porția corectă de mici de 1 Mai ca să ne menținem sănătatea: „Micii de porc sunt mai dietetici”

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Ce amendă poți primi dacă arunci chiștocul de la țigară pe geamul de la mașină. Țara europeană în care poți ajunge la închisoare pentru un astfel de gest
Capital.ro
Retragere numerar de la ATM. Avertisment pentru românii cu card. Se activează manual la bancomat
Playtech.ro
Dezastru pentru Armata Română. Ce loc ocupă ţara noastră la capitolul trupe şi armament
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Fostul consilier parlamentar Avram Gal spune că e esențial ca România să aibă un nou ministru de Externe: „Avem nevoie de diplomație clară și asumată”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Ajutor de la Guvern pentru românii cu probleme. Va fi gratis de la 1 martie
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
BREAKING | Sănătatea Papei Francisc s-a deteriorat! Vaticanul vine cu cele mai proaste vești
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Băsescu, umilință greu de îndurat. S-a văzut în direct la TV: Creier îmbuibat de alcool
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Autoritățile cer verificări pentru protecția copiilor expuși la temperaturi extreme în mediul online
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ucraina – trei ani de război: de la racheta de tenis la drona militară