Top cele mai populare diete la nivel global. Iată care ți se potrivește cel mai bine. Criteriile de care trebuie să ții cont

Cu toții am ținut, măcar o dată în viață, dietă. De regulă, ele ajută la slăbit, dar contează foarte mult ce dietă e potrivită pentru organismul fiecăruia.
Alina Costache
10 mai 2024, 11:33
Top cele mai populare diete la nivel global. Iată care ți se potrivește cel mai bine. Criteriile de care trebuie să ții cont

Top cele mai populare diete la nivel global. De obicei, un simplu search pe Google nu te poate ajuta să identifici dieta potrivită pentru tine, însă nutriționistul Anthony O’Reilly a explicat care sunt cele mai populare diete și cum pot fi alese.

  • Postul intermitent

„Postul intermitent înseamnă consumul tuturor caloriilor zilnice într-o perioadă de timp stabilită, apoi, în restul zilei, se consumă doar apă. Există diferite abordări ale postului intermitent, cea mai populară fiind împărțirea 8:16 – ceea ce înseamnă că îți consumi caloriile într-o fereastră de mâncare de opt ore și postești pentru celelalte 16 ore ale zilei. Puteți să faceți și un program de 10:16, 16:10 sau chiar 6:20”, spune nutriționistul Anthony O’Reilly.

Citește și Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci pâine cu mucegai. Nici nu te-ai fi gândit la așa ceva

Top cele mai populare diete la nivel global. Cea mai populară dietă este postul intermitent. Are, în medie, peste un milion de căutări lunare în toată lumea. Printre avantaje se numără faptul că ajută, într-adevăr, la pierderea în breutate, reduce stresul, stabilizează nivelul zahărului din sânge și reduce riscul de accident vascular cerebral. Există, totuși, și dezavantaje, poate fi destul de greu de ținut pe termen lung fiindcă duce la o lipsă a energiei sau din cauza poftelor.

  • Dieta mediteraneană

E a doua cea mai populară la nivel global. Ajută, de asemenea, la pierderea kilogramelor în plus și e o dietă mai ușor de respectat. Dezavantajele sunt că nu are reguli concrete în ceea ce privește caloriile și include unele alimente mai costisitoare.

„Așa cum sugerează și numele, dieta mediteraneană este inspirată de obiceiurile alimentare ale oamenilor care locuiesc în apropierea Mării Mediterane, de exemplu, Grecia, Italia, Spania etc., care au unele dintre cele mai lungi speranțe de viață din lume. Dieta este bogată în alimente sănătoase pentru inimă, cum ar fi legume, cereale, pește, fructe, ulei de măsline și nuci. Consumul de carne roșie este redus la minimum, iar aportul de lactate este moderat și constă din surse de înaltă calitate, cum ar fi iaurt și brânzeturi”, susține Anthony O’Reilly.

  • Dieta Paleo

Top cele mai populare diete la nivel global. Sunt multe celebrități care au apelat la această dietă, iar printre ele se numără Matthew McConaughey, Miley Cyrus și Uma Thurman. Dieta ajută la scăderea în greutate, la scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea circulației sângelui.

„Dieta Paleo, numită uneori „dieta Caveman”, implică doar consumul de carne, pește, legume, fructe, nuci și semințe. Orice cereale, lactate, alimente procesate, fasole, leguminoase și zaharuri trebuie să fie evitate în timpul aderării la această dietă.”, spune O’Reilly.

  • Dieta carnivoră

Top cele mai populare diete la nivel global. E cunoscută și sub numele de dieta zero carbohidrați. Ajută și ea la pierderea în greutate, mai ales că proteinele măresc efectul termic al hrănirii organismului – energia necesară pentru a digera alimentele. Există și dezavantaje, lipsa fructelor și legumelor poate să ducă la un risc mai mare de a face boli de inimă sau cancer.

„Dieta carnivore este exact opusul veganismului. Carnivorii mănâncă numai produse de origine animală, cum ar fi carne, brânză, lapte, grăsimi de origine animală și ouă. Nu există cereale, legume și fructe.”, susține O’Reilly.

  • Dieta Sirtfood

E a cincea cea mai populară idn lume. „Dieta Sirtfood a crescut în popularitate în ultimii ani. Aceasta se concentrează pe alimente bogate în sirtuine, un grup de proteine găsite în organism care reglează metabolismul. Alimentele bogate în sirtuine includ vin roșu, ciocolată neagră, nuci, rucola, cafea și ulei de măsline extravirgin”, spune Anthony O’Reilly.

  • Dieta ketogenă

Mulți cercetători au spus că dieta Keto poate să ajute la tratarea cancerului și chiar a bolilor respiratorii, dar ajută și la pierderea în greutate și la scăderea zahărului din sânge la persoanele care suferă de diabet. Alte studii arată că nu e atât de eficientă la pierderea în greutate.

„În ultimii ani, dieta ketogenă a fost, fără îndoială, una dintre cele mai discutate și dezbătute diete. Keto, așa cum se numește pe scurt, dă prioritate grăsimilor (65-75% din caloriile tale zilnice), cu un consum moderat de proteine (20-30%) și foarte puțini carbohidrați (doar aproximativ 5%, deși unele versiuni interzic carbohidrații cu totul). Dieta Keto a fost concepută pentru a menține corpul într-o stare aproape constantă de cetoză, o stare metabolică în care organismul creează cetone din grăsimi pentru a le folosi ca energie în loc de zahărul din carbohidrați (sursa de energie primară și preferată a organismului)”, spune nutriționistul.

Citește și Mihaela Bilic, despre porția corectă de mici de 1 Mai ca să ne menținem sănătatea: „Micii de porc sunt mai dietetici”

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Video. Denise Rifai l-a dat afarǎ în direct pe candidatul la președinție, din emisiune! “Sunteți obraznic, nu vă permit așa ceva!”
Capital.ro
Premieră pentru șoferi. Apare un nou permis de conducere. Ce se întâmplă cu permisul fizic
Playtech.ro
Imagini rare cu fiul Ioanei Băsescu. Talentul impresionant pe care îl are Radu, nepotul fostului preşedinte, la doar 10 ani
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Crește vârsta de pensionare pentru acești români. E ordin de la UE 
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cine este jandarmul de 34 de ani care s-a împușcat în cap la locul de muncă. Colegii săi sunt în stare de șoc
Cancan.ro
IREAL ce a putut să găsească Piedone la celebrul restaurant Carul cu flori din Craiova: 'Carul cu cancer e aici!' 😱
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă auto pentru românii cu mașini vechi. Guvernul dă ordin Primăriilor: Discutăm de 7-10 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Ambasada SUA avertizează România. Trebuie să dăm bani pentru a avea pace
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alla Pugaciova a lansat cântece împotriva războiului dus de Rusia (AUDIO)