Top cele mai sănătoase tipuri de pește. Pe ce locuri se află sardinele, somonul și păstrăvul

Specialiștii recomandă să mâncăm două porții de pește și/sau fructe de mare pe săptămână, potrivit Asociației Americane a Inimii și Ghidurilor Dietetice pentru Americani. Peștele este un aliment sărac în calorii și bogat în proteine, plin de nutrienți.
Alina Costache
02 mart. 2025, 16:09
Top cele mai sănătoase tipuri de pește. Pe ce locuri se află sardinele, somonul și păstrăvul
Top cele mai sănătoase tipuri de pește

Tipuri de pește sănătoase. Nutriționiștii recomandă mese variate, pentru a obține nutrienții care susțin sănătatea pe care peștele o aduce organismului, minimizând, în același timp, riscul anumitor substanțe chimice care se pot acumula în pește de-a lungul timpului.

Top cele mai sănătoase tipuri de pește

Sardinele

Sardinele conservate sunt ideale, datorită accesibilității, stabilității lor pe rafturile magazinelor și nutrienților pe care îi conțin, motiv pentru care ocupă locul întâi. Acești pești mici sunt plini de acizi grași omega-3 de origine marină, tipul de grăsimi cunoscut pentru combaterea inflamației și sprijinirea sănătății creierului, inimii și metabolismului. Omega-3 poate proteja și împotriva depresiei. Gram cu gram, sardinele conservate au chiar mai mult din acest nutrient puternic decât somonul.

Somonul

Deși sardinele sunt pe primul loc pentru cel mai sănătos pește, somonul este un concurent apropiat. Oferă multe dintre aceleași beneficii cu un gust mai blând. Este o sursă excelentă de acizi grași omega-3 pentru inimă și proteine de înaltă calitate și, ca și sardinele, somonul furnizează și vitamina D.

Păstrăvul

Dacă vrei o alternativă mai delicată la somon, păstrăvul este o alegere excelentă. Aceste două tipuri de pește sunt strâns înrudite și pot fi folosite în mod interschimbabil în rețete, dar păstrăvul are un gust mai blând și mai puțin intens, fiind o opțiune bună pentru cei care se familiarizează cu fructele de mare. La fel ca somonul, păstrăvul este plin de proteine, acizi grași omega-3 pentru inimă și nutrienți esențiali, inclusiv vitamina D.

Păstrăvul auriu arctic

Păstrăvul auriu arctic seamănă foarte mult cu somonul atunci când este crud, dar pe măsură ce îl gătești, devine mai puțin roz. Din punct de vedere al gustului, acesta este puțin mai bland decât somonul și mai asemănător cu păstrăvul. Acesta este încă o opțiune excelentă dacă ești nou în lumea fructelor de mare.

Citește și: Cel mai bun peşte de pus pe grătar sau la cuptor în zilele cu dezlegare. Bombă de sănătate în sezonul de iarnă!

Halibutul

Acest pește alb ferm este adesea vândut sub formă de fripturi în loc de fileuri, ceea ce îl face o alegere populară pentru grătar. Pe lângă faptul că este o sursă excelentă de proteine slabe, halibutul furnizează mai mult de jumătate din necesarul zilnic de vitamina B12.

Acest nutrient esențial susține sănătatea nervoasă și ajută corpul să convertească alimentele în energie, menținându-te în cea mai bună formă.

Creveții

Creveții sunt o alegere populară și constituie o sursă excelentă de proteine, cu puține calorii, dar plini de alți nutrienți. Un compus remarcabil din creveți este astaxantina, pigmentul carotenoid responsabil pentru culoarea lor roz.

Cercetările pe animale și suplimente sugerează că astaxantina are puternice efecte antioxidante și antiinflamatorii, protejând potențial împotriva unor condiții precum bolile de inimă, cancerul, tulburările neurodegenerative și diabetul de tip 2.

Codul

Codul este una dintre cele mai slabe opțiuni de fructe de mare disponibile, o porție gătită având aproximativ 100 de calorii și o cantitate impresionantă de 23 de grame de proteine. Pe lângă conținutul de proteine, codul furnizează vitamine din complexul B, care joacă un rol crucial în conversia alimentelor în energie pentru a alimenta celulele corpului tău.

Bibanul de mare

Branzino, cunoscut și sub numele de biban de mare mediteraneean, este un pește alb delicat și sfărâmicios, întâlnit frecvent în Marea Mediterană. Este o sursă excelentă de proteine slabe și vitamina D, un nutrient esențial care susține funcționarea sistemului imunitar, absorbția calciului și metabolismul glucozei.

Anșoa

Anșoa, acești pești mici și grași sunt plini de nutrienți, inclusiv proteine, omega-3 și calciu. De asemenea, sunt bogați în seleniu, un antioxidant care protejează celulele de daune care pot duce la boli de inimă, cancer și alte probleme de sănătate.

Midiile

Midiile sunt bogate în fier și vitamina B12 și oferă și cantități semnificative de zinc și proteine, dar sunt destul de scăzute în calorii. O porție tipică are aproximativ 100 de calorii. Deși midiile sunt nutritive, sunt adesea servite cu cartofi prăjiți, așa că fii moderat cu cartofii prăjiți și adaugă legume pentru a obține cele mai multe beneficii din punct de vedere al sănătății.

Scoicile

Scoicile sunt adesea descrise ca fiind unturoase și dulci, așa că sunt o alegere grozavă pentru persoanele care nu sunt foarte încântate de peștele cu gust mai intens, cei noi în lumea fructelor de mare și pentru cei mai pretențioși la mâncare.

Crabii

Există mai multe tipuri de crabi, inclusiv Dungeness, crabi de piatră și crabi regali. Atunci când sunt gătiți prin coacere, fierbere sau aburire, sunt o opțiune ușoară și slabă, cu aproximativ 100 de calorii sau mai puțin și până la 20 de grame de proteine per porție. Încearcă crabii în preparate clasice precum chifteluțe de crab, salate de fructe de mare și avocado umpluți cu crab. De asemenea, îi poți amesteca în preparate cu paste și risotto.

Plătica

O porție de 100g de plătică are mai puțin de 100 de calorii și 15 grame de proteine. Reducerea consumului de carne roșie și procesată prin consumul de pește sănătos, cum ar fi plătica, poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă, cancer și diabet de tip 2.

Plătica poate fi cumpărată și gătită întreagă sau sub formă de fileuri. Fileurile sunt moi și fragede, dar le poți acoperi cu nuci tocate sau făină pentru a le menține intacte.

Tonul

Tonul din conservă este o sursă accesibilă și versatilă de proteine, bogată în nutrienți esențiali precum acizi grași omega-3, vitamina B12, fier și seleniu. Este o modalitate ușoară de a adăuga proteine slabe în mese, fie că ai nevoie de un prânz rapid sau o opțiune simplă pentru cină. Deși mulți oameni îl amestecă cu maioneză pentru o salată clasică de ton, există multe moduri creative de a-l savura, potrivit g4food.ro.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
O nouă taxă auto în România. Cine sunt șoferii vizați și cum se va stabili formula de calcul
Capital.ro
Taxă auto pentru românii cu mașini vechi. Guvernul dă ordin Primăriilor: Discutăm de 7-10 ani
Playtech.ro
Imagini rare cu fiul Ioanei Băsescu. Talentul impresionant pe care îl are Radu, nepotul fostului preşedinte, la doar 10 ani
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Cel mai așteptat film al anului, în România din 16 mai. Toți se așteaptă să rupă topurile
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
A dispărut! Andrei este căutat de mai bine de 7 zile în Cobadin. Familia se teme de cel mai negru coșmar
Cancan.ro
ADIO, plată cu cardul și cu telefonul mobil. Care este noua metodă de a achita contactless
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit! Doliu și durere în Familia Regală Britanică. S-a stins la 79 de ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Nouă taxă adoptată azi de Guvern. Reducere de 10% pentru cei care plătesc până pe 25 mai
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alla Pugaciova a lansat cântece împotriva războiului dus de Rusia (AUDIO)