Top cinci cele mai spectaculoase trasee montane de încercat toamna aceasta în România

Toamna aceasta este sezonul drumețiilor montane, iar românii sunt foarte pasionați de aceste activități. Tot mai mulți oameni încep să se relaxeze prin aceste călătorii, de aceea este important să cunoașteți cele mai spectaculoase trasee montane.
Alina Costache
15 oct. 2024, 11:31
Top cinci cele mai spectaculoase trasee montane de încercat toamna aceasta în România

Toamna aceasta, adierea rece a vântului și frunzele ruginii fac din peisajele montane o experiență unică și colorată pentru orice împătimit al explorării în natură. De aceea, se cuvine să identificăm cele mai frumoase trasee montane existente pe care le oferă țara noastră. Pe lângă faptul că este foarte sănătos, peisajele sunt unele uimitoare.

Trasee montane de încercat toamna în România

1. Drumeție pe Ciucarul Mic și Ciucarul Mare, Munții Alăjului

Cele două trasee montane sunt unele care oferă o vedere superbă și pot fi parcurse în aceeași zi. Ele pornesc din Dubova, din direcția Orșova și sunt foarte accesibile pentru toată lumea. Veți putea să fiți deasupra Golfului Dubova, Cazanelor Mici și Mari iar unii exploratori spun chiar că și deasupra Serbiei. Pe drum veți fi tot mai aproape de sculptura lui Decebal, dar veți putea admira și peisajul colorat.

Citește și : Mama uneia dintre fetițele arse la un experiment din Cluj, primele declarații: „I-au lăsat singuri pe copii. Organizatorul a sunat să-și ceară scuze”. Ce spun medicii despre starea fetelor

Traseul pe Ciucarul Mic se face de la intrarea în Dubova, fiind marcat cu triunghiul roșu. Are o distanță de 4 kilometri și poate fi realizat în 2 ore. De asemenea, traseul pe Ciucarul Mare se face de la ieșirea din Dubova, fiind marcat cu triunghiul galben. Are o distanță de 5 kilometri și se face în 2 ore.

2. Drumeție pe versantul de vest al Bucegilor

Pe versantul de vest al Munților Bucegi este o zonă mai puțin aglomerată, de-a lungul căreia drumeții se pot bucura de liniștea naturii. Totuși, fluxul este redus datorită dificultății traseului, însă acesta merită pe deplin pentru călătorii ce sunt experimentați.

Traseul pleacă din Sat Șimon către Valea Gaura, apoi Cabana Omu către Vârful Bătrâna și înapoi în Șimon. Acesta pornește pe marcajul de bandă albastră până în jurul Monumentului Militarilor Israeliți, continuă pe triunghi galben până în Poiana Gaura, pe cruce roșie până în Șaua Hornurilor și pe bandă roșie până la Vârful Omu.

Pentru că deja a trecut ceva timp, puteți înopta în cort sau la cabană iar, după ce v-ați odihnit, veți continua pe banda roșie până la Refugiul Bătrâna, de unde veți coborî pe triunghi roșu, apoi pe bandă roșie, până înapoi în Sat Șimon.

Drumeția durează aproximativ 8-9 ore pe zi, la o diferență de nivel de aproximativ 1.500 de metri, având o dificultate destul de mare.

3. Drumeție pe Vârful Băiuțu

În jurul Brașovului, o drumeție care oferă, pe lângă sănătate, și un peisaj frumos este cea spre Vârful Băiuțu din Munții Baiului. Traseul începe în Gara Azuga, către Muchia Sorica, apoi pe Culmea Urechea spre Vârful Băiuțu. Întoarcerea va fi pe Culmea Zamora, către Gara Bușteni.

Plecând din Gara Azuga, trebuie să vă îndreptați către sud, iar după podul peste Râul Azuga vom intra pe poteca marcată cu triunghi albastru, care urcă pe muchia Sorica. Apoi, ieșiți în golul alpin ce urcă din Azuga pe sub Vârful Sorica și continuați urcușul pe culme pe direcția est sud-est, depășind vârfurile Ureche și Duțca.

Citește și : Roma se confruntă cu o problemă gravă care pune viața în pericol a milioane de turiști

După vf. Duțca urmați culmea principală a Munților Baiului pentru 1,5 kilometri, apoi faceți dreapta urmând marcajul de cruce roșie ce coboară pe culmea Zamora spre Bușteni. Coborârea va merita din plin datorită peisajului spectaculos, care va ține până la intrarea în pădure.

Drumeția durează aproximativ 7-8 ore iar dificultatea sa este medie, traseul având aproximativ 20 de kilometri.

4. Drumeție în Munții Piatra Craiului

În Munții Piatra Craiului puteți admira peisajul de toamnă și avea parte de un traseu montan care să nu vă dea prea mari bătăi de cap. Trebuie doar să vă alegeți un punct de start, fie că este vorba de Șirnea, Peștera, Măgura, Plaiu Foii sau Zărnești și să vă bucurați de peisajul pe care îl veți vedea.

Pentru traseul ce începe de la Șirnea, urmați drumul spre Curmătura Groapelor, apoi spre Șaua Joaca către La Table, de unde vă veți întoarce. Astfel, marcajele sunt triunghi roșu, bandă roșie, cruce roșie și triunghi roșu iar durata este de numai 4-5 ore.

5. Drumeție pe Șaua Tâmpei și Vârful Tâmpa

Tâmpa nu este numai un deal de pe care se poate vedea Brașovul, ci poate oferi și un drum antrenant și plăcut pentru drumeți.

Traseul începe lângă Bastionul Țesătorilor, pe Aleea de sub Tâmpa și urcă până într-o poieniță cu vedere spre cartierul Schei. De acolo, se urcă până în Șaua Tâmpei, de-a lungul marcajului cu Bandă Albastră. Din Șaua Tâmpei veți continua pe Triunghiul Galben până pe Vârful Tâmpa.

Apoi, se poate coborî cu telecabina, pe Drumul Serpentinelor (sub telecabină), pe marcajul triunghi roșu sau pe marcajul de pe triunghi galben, pe la Treptele lui Gabony, pe un traseu ce urmează muchia Tâmpei spre nord. Varianta pe triunghiul galben necesită mult mai mult efort.

Traseul este unul foarte ușor, durează aproximativ două ore și are o lungime de 4,4 kilometri.

DailyBusiness
Lovitura finală pentru România. S-A CONFIRMAT RECESIUNEA
Spynews
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Bzi.ro
Iulia Vântur și Salman Khan, amenințați cu moartea! Prietenul cel mai bun al actorului a fost ucis!
Fanatik.ro
În ce să ții cartofii dacă vrei să nu încolțească și să fie buni luni de zile. Costă în jur de 1 leu și un bucătar cu experiență o recomandă
Capital.ro
Anca Țurcașiu a leșinat și s-a prăbușit la pământ. S-a dat alerta la TV
Playtech.ro
Orașul unic din lume în care mergi pe acoperișul caselor! E locuit de 500 de oameni și este în...
DailyBusiness
Ninsorile lovesc din plin România! Alertă ANM
Adevarul
Năpasta care îi poate lovi pe turiștii români chiar și în hotelurile de lux și îi urmărește până acasă. „Îți suge sângele și dă coșmaruri cumplite”
wowbiz.ro
Andreea Raicu, primele declarații despre nuntă! Vedeta a uimit pe toată lumea vorbind despre fericitul eveniment
Spynews
Horoscop duminică, 13 octombrie 2024: Fecioarele vor cheltui mai mulți bani
Spynews
Xtra Night Show. Își dorește Raluca Moianu să se întoarcă în televiziune? Cu ce se ocupă fosta prezentatoare în prezent
Evz.ro
Din ce trăiește familia Sterp. Becali nu visează la așa prețuri
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
kanald.ro
Meteorologii ANM anunță ploi, îngheț și vânt puternic. Care sunt zonele vizate
Cancan.ro
David Popovici a renunțat la mașinile de la Ion Țiriac. Cum motivează gestul: „Nu pot să…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lege de la Comisia Europeană. România e obligată. Se aplică în 27 de state membre
StirileBZI
Aceste anvelope de iarnă cresc riscul de explozie! De ce nu este bine să le folosiți
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Mărturia șocantă a bărbatului care și-a văzut mama ucisă de propriul frate: "Nu e...
substantial.ro
Iranul și Israel: Capacitățile flotelor de avioane de luptă, între trecut și viitor
MediaFlux
S-A AFLAT cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! CUTREMUR în POLITICĂ
Shtiu.ro
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Puterea.ro
Visuri de diamant: sub praf și speranță – vânătorii de nestemate din Panna