Top cinci cele mai spectaculoase trasee montane de încercat toamna aceasta în România

Toamna aceasta este sezonul drumețiilor montane, iar românii sunt foarte pasionați de aceste activități. Tot mai mulți oameni încep să se relaxeze prin aceste călătorii, de aceea este important să cunoașteți cele mai spectaculoase trasee montane.
Alina Costache
15 oct. 2024, 11:31
Top cinci cele mai spectaculoase trasee montane de încercat toamna aceasta în România

Toamna aceasta, adierea rece a vântului și frunzele ruginii fac din peisajele montane o experiență unică și colorată pentru orice împătimit al explorării în natură. De aceea, se cuvine să identificăm cele mai frumoase trasee montane existente pe care le oferă țara noastră. Pe lângă faptul că este foarte sănătos, peisajele sunt unele uimitoare.

Trasee montane de încercat toamna în România

1. Drumeție pe Ciucarul Mic și Ciucarul Mare, Munții Alăjului

Cele două trasee montane sunt unele care oferă o vedere superbă și pot fi parcurse în aceeași zi. Ele pornesc din Dubova, din direcția Orșova și sunt foarte accesibile pentru toată lumea. Veți putea să fiți deasupra Golfului Dubova, Cazanelor Mici și Mari iar unii exploratori spun chiar că și deasupra Serbiei. Pe drum veți fi tot mai aproape de sculptura lui Decebal, dar veți putea admira și peisajul colorat.

Citește și : Mama uneia dintre fetițele arse la un experiment din Cluj, primele declarații: „I-au lăsat singuri pe copii. Organizatorul a sunat să-și ceară scuze”. Ce spun medicii despre starea fetelor

Traseul pe Ciucarul Mic se face de la intrarea în Dubova, fiind marcat cu triunghiul roșu. Are o distanță de 4 kilometri și poate fi realizat în 2 ore. De asemenea, traseul pe Ciucarul Mare se face de la ieșirea din Dubova, fiind marcat cu triunghiul galben. Are o distanță de 5 kilometri și se face în 2 ore.

2. Drumeție pe versantul de vest al Bucegilor

Pe versantul de vest al Munților Bucegi este o zonă mai puțin aglomerată, de-a lungul căreia drumeții se pot bucura de liniștea naturii. Totuși, fluxul este redus datorită dificultății traseului, însă acesta merită pe deplin pentru călătorii ce sunt experimentați.

Traseul pleacă din Sat Șimon către Valea Gaura, apoi Cabana Omu către Vârful Bătrâna și înapoi în Șimon. Acesta pornește pe marcajul de bandă albastră până în jurul Monumentului Militarilor Israeliți, continuă pe triunghi galben până în Poiana Gaura, pe cruce roșie până în Șaua Hornurilor și pe bandă roșie până la Vârful Omu.

Pentru că deja a trecut ceva timp, puteți înopta în cort sau la cabană iar, după ce v-ați odihnit, veți continua pe banda roșie până la Refugiul Bătrâna, de unde veți coborî pe triunghi roșu, apoi pe bandă roșie, până înapoi în Sat Șimon.

Drumeția durează aproximativ 8-9 ore pe zi, la o diferență de nivel de aproximativ 1.500 de metri, având o dificultate destul de mare.

3. Drumeție pe Vârful Băiuțu

În jurul Brașovului, o drumeție care oferă, pe lângă sănătate, și un peisaj frumos este cea spre Vârful Băiuțu din Munții Baiului. Traseul începe în Gara Azuga, către Muchia Sorica, apoi pe Culmea Urechea spre Vârful Băiuțu. Întoarcerea va fi pe Culmea Zamora, către Gara Bușteni.

Plecând din Gara Azuga, trebuie să vă îndreptați către sud, iar după podul peste Râul Azuga vom intra pe poteca marcată cu triunghi albastru, care urcă pe muchia Sorica. Apoi, ieșiți în golul alpin ce urcă din Azuga pe sub Vârful Sorica și continuați urcușul pe culme pe direcția est sud-est, depășind vârfurile Ureche și Duțca.

Citește și : Roma se confruntă cu o problemă gravă care pune viața în pericol a milioane de turiști

După vf. Duțca urmați culmea principală a Munților Baiului pentru 1,5 kilometri, apoi faceți dreapta urmând marcajul de cruce roșie ce coboară pe culmea Zamora spre Bușteni. Coborârea va merita din plin datorită peisajului spectaculos, care va ține până la intrarea în pădure.

Drumeția durează aproximativ 7-8 ore iar dificultatea sa este medie, traseul având aproximativ 20 de kilometri.

4. Drumeție în Munții Piatra Craiului

În Munții Piatra Craiului puteți admira peisajul de toamnă și avea parte de un traseu montan care să nu vă dea prea mari bătăi de cap. Trebuie doar să vă alegeți un punct de start, fie că este vorba de Șirnea, Peștera, Măgura, Plaiu Foii sau Zărnești și să vă bucurați de peisajul pe care îl veți vedea.

Pentru traseul ce începe de la Șirnea, urmați drumul spre Curmătura Groapelor, apoi spre Șaua Joaca către La Table, de unde vă veți întoarce. Astfel, marcajele sunt triunghi roșu, bandă roșie, cruce roșie și triunghi roșu iar durata este de numai 4-5 ore.

5. Drumeție pe Șaua Tâmpei și Vârful Tâmpa

Tâmpa nu este numai un deal de pe care se poate vedea Brașovul, ci poate oferi și un drum antrenant și plăcut pentru drumeți.

Traseul începe lângă Bastionul Țesătorilor, pe Aleea de sub Tâmpa și urcă până într-o poieniță cu vedere spre cartierul Schei. De acolo, se urcă până în Șaua Tâmpei, de-a lungul marcajului cu Bandă Albastră. Din Șaua Tâmpei veți continua pe Triunghiul Galben până pe Vârful Tâmpa.

Apoi, se poate coborî cu telecabina, pe Drumul Serpentinelor (sub telecabină), pe marcajul triunghi roșu sau pe marcajul de pe triunghi galben, pe la Treptele lui Gabony, pe un traseu ce urmează muchia Tâmpei spre nord. Varianta pe triunghiul galben necesită mult mai mult efort.

Traseul este unul foarte ușor, durează aproximativ două ore și are o lungime de 4,4 kilometri.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
PPC România, fostul Enel, anunț pentru toți clienții. Compania a făcut o achiziție importantă
Capital.ro
Taxă auto pentru românii cu mașini vechi. Guvernul dă ordin Primăriilor: Discutăm de 7-10 ani
Playtech.ro
Imagini rare cu fiul Ioanei Băsescu. Talentul impresionant pe care îl are Radu, nepotul fostului preşedinte, la doar 10 ani
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Cel mai așteptat film al anului, în România din 16 mai. Toți se așteaptă să rupă topurile
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
A dispărut! Andrei este căutat de mai bine de 7 zile în Cobadin. Familia se teme de cel mai negru coșmar
Cancan.ro
ADIO, plată cu cardul și cu telefonul mobil. Care este noua metodă de a achita contactless
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit! Doliu și durere în Familia Regală Britanică. S-a stins la 79 de ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Țigări doar cu buletinul! ANPC obligă acum toate magazinele
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alla Pugaciova a lansat cântece împotriva războiului dus de Rusia (AUDIO)