Doctor Gheorghe Mencinicopschi explică faptul că deshidratarea este un proces care avansează o dată cu vârsta. La naştere corpul conţine o cantitate mare de apă (peste 75%), apoi în perioada adultă conţinutul de apă scade la circa 65%, pentru ca la bătrâneţe corpul să devină şi mai deshidratat, conţinând sub 60% apă din greutatea lui.
Astfel, află care sunt lichidele care ne hidratează cel mai bine:
1. Apa vie structurată este un aliment vital necesar prevenirii bolilor şi îmbătrânirii precoce şi se găseşte în legumele şi fructele de sezon. Legumele şi fructele conţin între 80 şi 95% apă din greutatea lor. Din această cauză este necesar ca măcar jumătate din alimentele noastre zilnice să fie reprezentate din punct de vedere cantitativ de legume şi fructe proaspete, netratate termice sau minimal tratate, potrivit drmenci.ro.
Ce se întâmplă dacă bei PREA MULTĂ apă
2. Dintre toate lichidele, apa este cea care hidratează fiziologic organismul începând de la nivel celular. Necesarul zilnic de apă al unui om în condiţii de temperatura, umiditate şi efort fizic normal se calculează înmulţind greutatea corporală cu 30-35 ml de apă pentru fiecare kilograme de greutate corporală.
Temperatura la care se bea apa este cuprinsa între +10 grade C si 37grade C. Se va evita consumul de apa sau alte bauturi cu gheata, deoarece apa rece sau sub forma de gheata, avand capacitate calorica mare, perturba homeostazia termica a corpului, tulburand functiile fiziologice – în primul rand digestia, apoi toate celelalte functii vitale.
Apa ca medicament: De ce e important să bei apă pe stomacul gol
Apa se bea constant în timp, de-a lungul zilei, între mese, în reprize nu mai mari de 0,5 litri, cu înghituri mici (o mancam), chiar înainte de a ne fi sete; seara înainte de culcare pentru a evita deshidratarea nocturna se bea un pahar de apa sau se mananca un fruct; dimineata la trezire, de asemenea, se bea un pahar cu apa sau se mananca un fruct cat mai zemos.
3. Infuziile de ceai şi plante au o tensiune superficială adecvată hidratării corpului. În plus, neîndulcite sau foarte puţin îndulcite cu miere naturală aduc şi alte substanţe biologic active necesare sănătăţii umane.
Citeşte şi Cum prepari cel mai bun ceai: Sfaturi practice pe care trebuie să le citeşti