Toporaşii, beneficii pentru sănătate

Toporașii, vestitorii primăverii, alături de alte flori, sunt cunoscuți încă de pe vremea Greciei Antice, pentru frumusețea lor, dar și pentru efectele terapeutice.
Alina Costache
15 mart. 2016, 10:43
Toporaşii, beneficii pentru sănătate

Floarea echinocțiului (Viola odorata), o mică plantă perenă, numită astfel pentru că înflorește în preajma producerii fenomenului astronomic și denumită popular toporaș, violetă, tămâioară, floare domnească, face parte din familia Violaceae, ce cuprinde între 500-600 de specii. Este originară din Europa și din Asia și o putem găsi în păduri și parcuri, însă poate fi, și chiar este, cultivată și în grădini.

Între caracteristicile toporașilor se numără și faptul ca aceștia cresc în grupuri, florile sunt în mod normal de culoarea violet închis sau alb, au un miros aromat-dulce și un pețiol destul de lung. Frunzele sunt în formă de inimă, florile pot ajunge până la o înălțime de circa 3 cm, iar planta se înmulțește prin stoloni.

O caracteristică mai deosebită este că această plantă produce flori atât primăvara, cât și toamna, dar florile sunt diferite. Primăvara florile ei sunt pe deplin formate și parfumate și nu produc nicio sămânță, în timp ce în toamna, aceste flori sunt foarte mici și nesemnificative, ascunse printre frunze, fără miros și produc semințe din abundență. Astfel de plante sunt numite cleistogamous și toate sunt auto-fertilizante, potrivit site-ului botanical.com. Fructul este o capsulă plină cu semințe.

Florile de toporaș conțin: uleiuri volatile, rezine, viola-cvercetina, violamina — o substanță colorată albastră, acid acetil — salicilic, mucilagii, zaharuri, substanțe minerale; frunzele de toporaș conțin: ulei volatil de culoare brună, format din esteri metilici ai acidului salicilic și nonadienol; rizomii și rădăcinile de toporaș conțin: saponozide, un alcaloid — odorantina, uleiuri volatile, principii amare, esteri ai acidului salicilic.

În scop terapeutic, de la toporaș se folosesc florile, frunzele, rădăcinile și rizomii speciei, cele din urmă se culeg toamna în lunile august-septembrie. Din rădăcina plantei se prepară decoctul de toporași. Toate părțile recoltate și uscate ale plantei se păstrează separat în pungi de hârtie (flori, frunze, rădăcini).

Florile și frunzele au un gust dulceag, mucilaginos și se culeg în martie-aprilie. Părțile aeriene ale plantei și mai ales florile sunt recomandate în tratamentul afecțiunilor căilor respiratorii (bronșită, pneumonie, astm bronșic) datorită proprietăților emoliente, fluidificante și expectorante, ajutând la vindecarea tusei și eliminarea mucozității vâscoase de la nivelul aparatului respirator. Infuzia concentrată de flori (5 lingurițe la o cană cu apă) se poate utiliza ca apă de gură, datorită proprietăților odorizante sau pentru gargarism, în caz de amigdalită. Florile sunt și un bun laxativ.

Frunzele proaspete se pretează atât pentru administrare internă, cât și externă, în special pentru cancerul de colon, gât și limbă. Ele mai prezintă efecte ușor sedative și hipnotice, dovedindu-se de folos în stări de agitație și în caz de insomnie. Pentru a obține aceste efecte, frunzele proaspete sunt infuzate zilnic și consumate ca și ceai. De asemenea, ceaiul de frunze sau de frunze și flori atenuează simptomele specifice migrenelor și ale reumatismului. Extern, medicina populară utilizează frunzele de toporași fierte în oțet, sub formă de cataplasme, în gută, aplicându-se în zonele afectate de această boală.

Rădăcinile și tulpinile sunt un bun vomitiv și purgativ. Părțile subterane ale toporașilor, rădăcini și rizomi, prezintă efecte expectorante, secretolitice, laxative, depurative și hipotensive. Ele ajută la neutralizarea toxinelor din organism și la eliminarea lor pe cale renală și intestinală. Ceaiul de rădăcini și rizomi de toporaș se mai administrează în constipațiile ușoare sau ocazionale, în cazurile ușoare și medii de hipertensiune și în afecțiunile pulmonare. Ca adjuvant, ceaiul din rădăcini de toporași se mai poate utiliza în completarea tratamentelor specifice leucemiei.

Saponozidele, prezente mai ales în părțile subterane ale toporașilor, prezintă efecte ușor hemolizante, conducând, într-o oarecare măsură, la scăderea nivelului eritrocitelor din sânge. În aceste situații, se indică un tratament cu această plantă pentru cel mult 10 zile consecutive dintr-o lună.

În scopul îngrijirii tenului, din flori se poate prepara o loțiune nutritivă, care se potrivește oricărui tip de piele. Loțiunea se obține din fierberea a 500 ml lapte, la care s-a adăugat un pumn de flori de violete. După 15 minute de infuzare, lichidul se strecoară, iar soluția obținută se aplică pe ten cu ajutorul unui tampon.

În anemiile avansate, este bine să se evite recurgerea la această plantă. Preparatele din rădăcină de toporași fiind ușor iritante pentru stomac, nu se indică a fi folosite de către bolnavii de gastrită sau de ulcer gastric.

Citeşte şi A ars o funză de dafin în camera. Iată ce efecte a avut

DailyBusiness
Marcel Ciolacu și-a dat demisia din PSD: „Voi rămâne interimar până la alegeri”
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Ce profesie are Cristela: Soția lui Călin Georgescu a lansat mai multe cărți
Fanatik.ro
Ele sunt cele patru zodii care au noroc la bani în luna decembrie. Reușite, oportunități, dar și regăsiri pentru acești nativi în ultima lună din an
Capital.ro
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Playtech.ro
Cu cine a votat fiica Elenei Lasconi. Ce a declarat tânăra după ce mama ei l-a întrecut pe Ciolacu în turul I de alegeri
DailyBusiness
ALERTĂ în economie. Victoria lui Călin Georgescu pune sub semnul întrebării stabilitatea financiară a României. Bursa a deschis pe roșu!
Adevarul
Ce spune șeful ierarhic al lui Călin Georgescu de la Universitatea din Pitești: ”Nu știu cum a făcut de a reușit să obțină atât de multe voturi”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Ce zone sunt vizate de avertizarea meteorologică
Cancan.ro
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dezvăluirea serii despre Călin Georgescu. Traian Băsescu a dat șah-mat: E mult peste!
StirileBZI
Indemnizație de 50% în plus la pensie! Cine beneficiază de această creștere
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
stirilekanald.ro
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de asta până acum
substantial.ro
Călin Georgescu neagă aselenizarea umană și rolul piramidelor egiptene
MediaFlux
Călin GEORGESCU a FĂCUT ANUNȚUL! RĂSTURNARE de SITUAȚIE după REZULTATUL FINAL
Shtiu.ro
Cele mai bune glume după deliranta victorie a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale
Puterea.ro
Una dintre țările europene renunță la dolar