Iată topul celor mai sigure alimente expirate:
1. Conservele de orice fel expiră de regulă la unu-doi ani de la data fabricației, însă termenul inscripționat pe etichetă este relativ. Sterilizarea sub presiune la temperaturi de peste 117 grade Celsius ucide microorganismele, astfel că mâncarea poate rezista circa trei ani de zile. Atunci când însă conservele încep să se umfle, e semn că au acumulat gaz și trebuie aruncate, scrie doctorulzilei.ro.
2. Borcanele cu gem, muștar etc. sunt și mai simplu de verificat. Capacul complet flat și care se deschide greu reprezintă cel mai bun indicator că alimentele sunt încă comestibile. În unele cazuri, poate să existe o pojghiță albicioasă deasupra, dar asta nu înseamnă că toată mâncarea e periclitată.
Citeşte şi Salam EXPIRAT în supermarket-uri. Cum ne dăm seama că un mezel a ieşit din valabilitate
3. Alimentele uscate pecum orezul, pastele sau fasolea boabe sunt în pericol de a face molii, dar nici acestea nu au o dată de expirare bătută în cuie. Singurul dezavantaj este că, în timp, se observă o deteriorare a calității, cum ar fi gustul amărui după preparare.
Şi alte produse pot „supraviețui” multă vreme de la data expirării prin îngheț la -18 grade Celsius. Este și cazul cărnii, a maionezei și chiar a albușurilor. Mai mult, experţii în nutriţie sunt de părere că nu există niciun pericol nici dacă se întâmplă să consumaţi produse care expiră în aceeaşi zi.
Totodată, produsele care au pe ambalaj „A nu se consuma de preferinţă după data de…” nu se înscriu în grupa de perisabilitate ridicată şi termenul de garanţie nu este atât de strict, ci este o recomandare care ar trebui respectată „pe cât posibil”.
VEZI şi alte produse care mai sunt comestibile după ce termenul lor de valabilitate a expirat