Am devenit de cateva saptamani utilizator WP8 prin intermediul unui Nokia Lumia 920. Inca de la inceput am fost curios de eforturile Microsoft intr-o platforma complet noua, optimizata pentru touch. Primul meu smartphone a fost cu Windows Mobile 6 si, la momentul respectiv, experienta a fost una incredibila. Dupa ce a aparut primul iPhone, am imbratisat cu entuziasm platforma Apple, iar acum ma gandesc serios sa devin utilizator exclusiv de Windows Phone 8.
Platforma este una usor de laudat. Performanta terminalelor, mai ales cand vorbim de un smartphone high-end precum Lumia 920, este aproape fara repros. Timpul de raspuns este optim, efectele de tranzitie sunt reproduse fluent si aplicatiile arata din ce in ce mai bine. Daca sunteti fanul retelelor de socializare, cei de la Microsoft nu glumesc cand afirma ca pe un smartphone cu WP8 aveti prietenii pe ecranul principal.
Pe de alta parte, ca si in cazul Android sau iOS, avantajele oferite de Windows Phone sunt subiective. Platformele mobile reprezinta un cumul de elemente si factori care s-ar putea sa va incante mai mult sau mai putin. In principiu, insuccesul Windows Phone s-a datorat pana in acest moment, in mare parte, absentei unor aplicatii care au facut valuri pe Android si iOS. Desi aplicatii precum Instagram, Google Earth sau Pinterest, inca lipsesc de pe Windows Phone, Microsoft a compensat lipsurile majore prin dezvoltarea in-house a unor aplicatii importante. Indiferent cum ajung sa fie acoperite gaurile majore din ecosistemul WP8, important este ca acest lucru se intampla.
Prin acest articol mi-am propus o paralela intre aplicatiile de care nu va puteti desparti pe alte platforme si corespondentul lor pe Windows Phone. In principiu, aplicatiile sunt deja disponibile pe Windows Phone si le puteti instala gratuit in orice moment. In plus, multe dintre ele vin cu functii suplimentare pe Windows Phone, comparativ cu Android sau iOS.
Camera360
Pana facem rost de Instagram pe Windows Phone, Camera360 este una dintre cele mai atractive aplicatii cu un efect similar. Aparent o aplicatie banala de fotografie, Camera360 vine cu sase moduri de captura (Auto, Portrait, Scenery, Food, Night, Microspur) pe care le puteti schimba cu usurinta folosind o roata. Aveti butoane clare pentru activarea/dezactivarea blitului, pentru ajustarea compensarii luminoase sau pentru schimbarea camerei.
O mare parte din magia aplicatiei vine dupa captura, moment in care puteti aplica diverse filtre si rame inainte de a salva o imagine in galeria foto a telefonului. Pentru ca veti arde de nerabdare sa va partajati creatiile online, Camera360 permite dintr-un click urcarea imaginilor pe Facebook, Twitter, Flickr, Evernote, SinaWeibo, QZONeE, Renren, etc.
Cu Facebook, deja intram pe teritoriul aplicatiilor create de Microsoft. Desi nu este o aplicatie a gigantului in socializare, nu multe i se pot reprosa. De altfel, este o aplicatie creata de Microsoft pentru propul sistem, deci este cat se poate de optimizata.
Aplicatia este foarte simplu de utilizat, sectiunile sunt usor de identificat, iar partea de postare de continut este intuitiva si nu va permite sa gresiti. Butoanele sunt mari fara a fi deranjante iar elemente Metro de design se integreaza perfect in amalgamul de continut de pe Facebook . In plus, notificarile, partea de Messenger si paginile prietenilor sunt usor de accesat din coltul din dreapta sus. Timpul de raspuns este foarte bun la navigare, iar partea de reimprospatarea a news feed-ului se desfasoara fara sa-ti dai seama.
Doua elemente mi-au atras atentia pe care nu le-am gasit in alte iteratii ale aplicatiei Facebook de mobil. Puteti activa o functie prin care pozele personale sa se perinde pe bara de sus a aplicatiei si puteti opta ca ecranul de blocare al smartphone-ului sa integreze activitatea prietenilor de pe Facebook, similar cu Facebook Home, chiar interesant. Un element important care lipseste momentan din aplicatie este posibilitatea de a partaja postarile prietenilor din news feed.
Vezi top 10 aplicatii de care ai nevoie pe Windows phone 8 pe playtech.ro.