Rezultatele sondajului au arătat că „Harry Potter şi piatra filozofală„, de autoarea britanică J.K. Rowling, a fost aleasă cartea preferată pentru copii în Marea Britanie, potrivit Mediafax. Pe următoarele două locuri în top se află saga „Jocurile foamei„, de Suzanne Collins, şi seria „Big Friendly Giant” („BFG”), de Roald Dahl.
Votul a fost influenţat în mare măsură şi de adaptările cinematografice ale cărţilor selectate în top, având în vedere că nouă cărţi din totalul volumelor alese au beneficiat de ecranizări de succes, printre care, alături de francizele „Harry Potter” şi „Jocurile foamei”, se mai numără „Frăţia inelului”, de J.R.R. Tolkien (locul şapte) şi „Cronicile din Narnia”, de C.S. Lewis (locul zece).
„Fiind franciza literară cu cele mai mari încasări înregistrate vreodată, copiii şi adulţii deopotrivă nu se satură de Harry Potter. Este un fenomen mondial – captând imaginaţia generaţiilor de cititori care au crescut îndrăgostindu-se de Harry sau Hermiona. Chiar şi în faţa unor nume mari precum Dahl şiTolkien, creaţia lui Rowling rămâne preferata incontestabilă a naţiunii„, a declarat Claire Shanahan, directorul artistic al fundaţiei Booktrust.
Astfel, 500 de titluri au fost alese iniţial de Booktrust, din care au rămas 100, pe baza cărora s-a alcătuit topul 10 final.
De asemenea, titlurile au fost grupate pe categorii de vârstă, cu „Harry Potter şi piatra filosofală” – primul roman din serie, scris în 1997 – declarat câştigător pentru grupa de vârstă 9 – 12 ani, în timp ce cartea ilustrată „The Hungry Caterpillar”, scrisă şi ilustrată de Eric Carle, a fost aleasă cartea preferată a copiilor cu vârsta până la cinci ani.
Seria „Harry Potter” reprezintă unul dintre cele mai mari succese editoriale din lume, romanele din această saga fiind vândute în peste 450 milioane de exemplare. Adaptarea cinematografică a seriei a avut la fel de mare succes, generând încasări de peste 7 miliarde de dolari.
În vârstă de 48 de ani, J.K. Rowling are o avere estimată la un miliard de dolari, potrivit celei mai recente liste publicate de Forbes în martie 2011. Totodată, este considerată una dintre cele mai influente femei britanice şi a fost distinsă cu Ordinul Imperiului Britanic pentru servicii deosebite aduse literaturii pentru tineri, dar şi cu Legiunea de Onoare, în Franţa.