Topul cascadelor din România care te va face să uiţi de Bigăr. Trebuie să ajungi aici măcar o dată în viaţă

O catastrofă naturală a avut loc în după-amiaza zilei de luni, când cascada Bigăr, cea mai frumoasă din lume, s-a prăbuşit.
Mirabela Vasile
08 iun. 2021, 17:23
Topul cascadelor din România care te va face să uiţi de Bigăr. Trebuie să ajungi aici măcar o dată în viaţă

Topul cascadelor din România care te va face să uiţi de Bigăr. Cascada Bigăr din judeţul Caraş-Severin, desemnată în 2013 cea mai frumoasă din lume de revista The World Geography, s-a prăbușit, luni, din cauze naturale, potrivit unui anunț făcut de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, pe Facebook.

Topul cascadelor din România care te va face să uiţi de Bigăr. Trebuie să ajungi aici măcar o dată în viaţă

Puţini ştiu însă că  în România sunt multe frumuseţi naturale care nu sunt cunoscute şi care par desprinse din poveşti. În materialul de mai jos, prezentăm cele mai frumoase cascade de pe teritoriul ţării noastre.

1.Cascada Cailor, județul Maramureș

Cascada Cailor este situată în apropiere de stațiunea turistică Borșa, în partea de Nord-Est a Munților Rodnei. Apa adunată într-un circ glaciar se scurge peste un abrupt calcaros numit ˝Podul Cailor˝, în mai multe trepte, rezultând cea mai mare cascadă din România. Se află la altitudinea de 1300 m iar căderea de apă este de 90 metri. Cascada este accesibilă din mai multe direcții, dinspre Borșa-Complex cu telescaunul, sau pe jos, sau dinspre zonele mai înalte ale Munților Rodnei. Cel mai bun traseu este cu telescaunul din stațiunea Borșa. De la capătul superior al telescaunului se poate ajunge la cascada Cailor în aproximativ 15 minute.

Cascada Cailor

Cascada Cailor

 

2.Cascada Duruitoarea, județul Neamț

Cascada Duruitoarea, este un monument al naturii cu regim de arie protejată de interes național situată în Masivul Ceahlău. Corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip peisagistic) și este situată în județul Neamț pe teritoriul administrativ al comunei Ceahlău. Denumirea cascadei vine de la zgomotul puternic și continuu pe care îl face atunci când are apă multă. Accesul către această frumuseţe naturală se realizează prin trei trasee turistice, pe care se poate ajunge din stațiunea Durău în aproximativ două ore. În apropiere poţi vizita și alte obiective turistice precum: stațiunea Durău, mănăstirea Durău, platoul Munților Ceahlăul sau Piatra Lăcrămată.

Cascada Duruitoarea, județul Neamț

Cascada Duruitoarea, județul Neamț

3.Cascada Bâlea, Munții Făgăraș

Cascada Bâlea, denumită și Urlătoarea Bâlei, este situată în Munții Făgărașului între vârfurile Moldoveanu și Negoiu, la peste 1200 m altitudine. Este cea mai mare cascadă în trepte din România, cu o cădere de 60 m, și marchează treapta inferioară a circului glaciar Bâlea.

Accesul se poate face pe Transfăgărășan până la cabana Bâlea Cascadă iar de acolo pe jos circa 50 minute, drept până la cascadă, pe un traseu marcat cu punct roșu. Este una dintre cele mai frumoase și înalte cascade din România.

Cascada Bâlea, Munții Făgăraș

Cascada Bâlea, Munții Făgăraș

4. Cascada Vălul Miresei, satul Răchitele, județul Cluj

Cascada Răchițele numită și Vălul Miresei este situată pe Valea Stanciului, în arealul localității Răchițele din comuna Mărgău, județul Cluj. O legendă veche amintește că numele cascadei vine de la faptul că demult o mireasă ar fi căzut de pe stâncile abrupte din zona unde este cascada, iar voalul ei a rămas agățat pe stânci. Acolo, nuntașii s-au oprit și au început să plângă, astfel formându-se cascada. În realitate, numele s-ar putea atribui formei cascadei care seamăna cu un voal. Din Cluj sunt de parcurs aproximativ 68 km până la cascadă, drumul trece prin Huedin, iar din sat mai sunt aproximativ 5, 5 km până la cascadă. Este cascada reprezentativă din Apuseni, se află la o altitudine de 1.000 de metri și două trepte ce totalizează o diferență de aproximativ 30 m.

Cascada Vălul Miresei, satul Răchitele, județul Cluj

Cascada Vălul Miresei, satul Răchitele, județul Cluj

5. Cascada Beușnița, județul Caraș Severin

Succesiunea de cascade (din care cea mai mare are peste 5 m înălțime) de pe Râul Beu în amonte de lacul Ochiul Beului formează Cascadele Beușniței. Acestea au luat naștere prin actiunea apei timp de milenii în substratul calcaros. Calcarul dizolvat de apă a fost depus straturi-straturi de-a lungul cursului râului, formând tuful calcaros, rocă moale si permeabilă ce a permis modelarea a nenumărate forme, mini-baraje, ochiuri de apă și cascade succesive.

Situate în zona de protecție strictă cu statut de rezervație naturală din cadrul Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița din județul Caraș-Severin, Cascadele Beușniței reprezintă un fenomen unic, un adevărat monument al naturii, și un obiectiv de însemnată valoare turistică, geologică si peisagistică.

Cascada Beușnița, județul Caraș Severin (1)

Cascada Beușnița, județul Caraș Severin 

Citeşte şi: De ce s-a prăbuşit Cascada Bigăr. Romsilva: A atins dimensiuni considerabile ca greutate şi volum şi a cedat sub propria greutate
 

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Planta care te scapă de țânțari și pe care e bine să o ai în curte sau la geam. Îi ține la distanță, iar mirosul ei e unul aparte
Capital.ro
S-a aflat ce a făcut Elena Udrea.Traian Băsescu i-a dat ordin: Ne-a păcălit pe toţi
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Vestea cea mare! Guvernul oferă noi zile libere plătite
Adevarul
VIDEO Reacția epică a unui britanic atunci când savurează prima dată bucate românești. „Păcat de ea, Românie, că își bat joc alții de ea”
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
La limita paranormalului, cu Serghei Mizil. Un câine i-a salvat viața
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Care este județul cu cea mai mare rată de promovare pentru Bacalaureat 2024: La nivel național aceasta a crescut cu 3,6% comparativ cu anul precedent
Capital.ro
Doliu în lumea medicală din România! A murit un celebru medic român. Zbor lin, zână bună!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Edu.ro Rezultate BAC 2024: La ce oră se afișează notele? Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Compeția de jazz Jazz in the Park: Ediția 2023 câștigată de trupa franceză Daoud
MediaFlux
FLORIN CÎȚU, combinat cu O COLEGĂ de PARTID! Cine e femeia mai tânără cu 20 de ani decât el
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!