Doar două universități din țara noastră se mai regăsesc printre primele 1.000 de instituții la nivel mondial – Academia de Studii Economice și Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din Capitală, aflate între pozițiile 800 și 1000. În ciuda rezultatelor academice în continuu declin, veniturile rectorilor dar şi ale profesorilor universitari nu au deloc de suferit.
În acest context, Libertatea a analizat veniturile din 2022 ale rectorilor de la 25 de universități din România, aflate în topul publicației Times Higher Education în acest an.
1. Tudorel Toader, rector la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași
Rectorul care a încasat cei mai mulți bani în 2022 este cel de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Tudorel Toader. 141.618 de lei pe lună, adică peste 28.000 de euro. Practic, în două luni și-ar putea cumpăra o Tesla Model 3 și să mai rămână cu bani. Veniturile câștigate într-un an i-ar putea aduce și un apartament cu o cameră în Dubai, care ajunge la 280.000 de euro.
Deși este cel mai bogat dintre rectorii analizați, cea mai mare parte din veniturile sale nu vin de la universitate. Doar puțin peste 22.000 de lei provin de la Universitate, adică nici 16% din total, iar restul de la cabinetul său de avocatură sau din pensia pe care o are de la stat. În plus, Toader are în țară 11 terenuri, 4 case și 3 apartamente, potrivit declarației de avere. Le deține cotă parte cu soția sa.
În plus, Toader are în țară 11 terenuri, 4 case și 3 apartamente, potrivit declarației de avere. Le deține cotă parte cu soția sa.
2. Ioan Abrudan, rector la Universitatea Transilvania din Brașov, a avut venituri totale de 52.815 lei lunar, mai mult de 10.000 de euro. Majoritatea banilor provin de la universitate, aproape 40.000 de lei, fiind al treilea cel mai mare salariu de rector.
3. Leonard Azamfirei, rector la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș, cu peste 52.000 de lei și el. Cu toate acestea, banii de la universitate sunt mai puțin de jumătate din această sumă – 25.694 de lei. Restul, salariul de medic primar, indemnizația de senator sau depozite bancare.
Notă: Sumele sunt exprimate în lei şi nu reprezintă doar veniturile salariale