Topul primilor clasați salariaţi din punct de vedere al venitului mediu net anual nu s-a schimbat în luna august, angajații care lucrează în tehnologia informației, procesare petrol și activitățile de editare, care includ și servicii de editare software, fiind remunerați cu salarii nete între 9.600 lei și 11.400 lei, arată o analiză realizată de Libra Bank.
Dinamica salariului mediu net în ultimele douăsprezece luni a rămas în continuare ridicată la peste 14% și sunt șanse bune ca salariul net să încheie anul 2024 în jurul acestei valori, la o distanță de peste 8 puncte procentuale față de inflația medie estimată pentru acest an.
Cu toate acestea, salariul net a scăzut ușor, cu 1,6% în august față de iulie până la 5.158 lei – cel mai probabil ca efect de bază determinat de acordarea unor prime, stimulente sau chiar majorări salariale în luna anterioară – dar în creștere cu 13,8% față de luna corespunzătoare din anul 2023.
Pe locurile 13, 14 și 15 în top salariaţi se află angajații din administrația publică și asigurări sociale de stat, urmați de angajații din învățământ, domeniul științific și cel tehnologic, iar pe locul 115 sunt angajații din telecomunicații.
Rata șomajului a dat semne de creștere în iulie și august la 5,4% și respectiv 5,5%, dar aceasta nu a fost suficient pentru a modifica trendul care de la începutul anului a rămas neschimbat, la 5,3%.
Sursele utilizate pentru această cercetare de piață au fost Institutul Național de Statistică, Eurostat și Libra Cercetare de piață.
„Creşterea salariului mediu net, reflectată în datele INS pentru luna iulie, indică o tendinţă de creştere moderată şi constantă în acest an. Având în vedere contextul economic actual, inclusiv inflaţia uşor ridicată, dar şi măsurile de sprijin guvernamentale şi creşterea productivităţii în anumite sectoare, estimăm că salariile vor continua să crească până la finalul anului 2024, însă într-un ritm uşor încetinit în comparaţie cu creşterile din 2023. Factorii care ar putea influenţa această dinamică sunt fluctuaţiile economice globale, inflaţia, cererea de forţă de muncă în sectoare cheie şi politicile fiscale”, a spus pentru ZF Cătălin Ciupag, branch manager în cadrul companiei de recrutare în regim temporar Prohuman Romania.
Industriile cu cei mai fericiţi salariaţi în ziua de leafă sunt cele care se confruntă cu cerere mare pentru specialişti, care necesită competenţe specifice şi care lucrează într-un context cu riscuri şi costuri ridicate.
Cele mai mari salarii medii nete din economia locală sunt în fabricarea produselor de cocserie şi prelucrarea ţiţeiului, de 13.052 lei în iulie, şi o creştere anuală 38,2%. De altfel, salariile din acest sector au avut cea mai mare creştere din întreaga economie locală în iulie 2024 faţă de iulie 2023.
Sectorul implică producţia de produse derivate din cărbune şi ţiţei, precum cocsul utilizat în metalurgie şi diverse produse petroliere. Activitatea necesită infrastructură şi tehnologie costisitoare, precum şi personal cu înaltă calificare pentru operarea şi întreţinerea echipamentelor industriale.
Pe locul al doilea în clasamentul celor mai mari salarii sunt în cele din industria de IT. Salariul mediu net în acest sector a fost de 11.636 lei în iulie 2024. Activităţile de servicii în tehnologia informaţiei au înregistrat o creştere anuală de 9,9%, un semnal clar de stagnare din partea industriei locale de IT.
„Deşi putem observa o creştere moderată a salariilor până în acest moment, evoluţia salariilor în continuare, per ansamblu, este strâns legată de competitivitatea industriei şi de nevoia de forţă de muncă calificată. Industriile cu cea mai mare cerere de digitalizare şi servicii specializate continuă să aibe cele mai mari salarii din piaţă, în timp ce sectoarele mai tradiţionale sau sezoniere înregistrează creşteri modeste sau chiar stagnări”, a mai spus Cătălin Ciupag.
Podiumul este completat de transporturile aeriene, cu un salariu mediu net de 11.030 lei şi o creştere anuală de 22,1%. Creşterea salariilor din transporturile aeriene arată o revenire clară a industriei după pandemia COVID-19, cu creşterea cererii pentru transporturi internaţionale şi interne.
Salarii de peste 10.000 de lei net au mai fost în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, mai exact de 10.402 lei în iulie 2024. Acest sector a avut o creştere anuală a salariului mediu de 24%, în top zece cele mai mari creşteri salariale din iulie 2024 faţă de aceeaşi lună din 2023.
Unde sunt salariaţi cu venituri mai mici
La polul opus, sectoarele cu cele mai mici salarii din economia locală rămân cele din fabricile de îmbrăcăminte, cele din HoReCa şi cele din tăbăcirea şi finisarea pieilor.
Sectorul de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte a înregistrat o creştere de 12,10% a salariilor medii nete, de la 2.724 lei în iulie 2023 la 3.054 lei în iulie 2024. Cel de hoteluri şi restaurante (HoReCa) a avut o creştere de 24,90%, de la 2.546 lei la 3.180 lei, iar tăbăcirea şi finisarea pieilor a înregistrat o creştere de 19%, de la 2.925 lei la 3.478 lei.