Topul celor mai bune ţări pentru afaceri. Vezi pe ce loc se află România

România ocupă locul 72, din 185 de ţări, în clasamentul anual referitor la mediul de afaceri Doing Business 2013 al Băncii Mondiale (BM), după ce în ediţia precedentă a coborât şapte locuri.
Romania TV
23 oct. 2012, 07:57
Topul celor mai bune ţări pentru afaceri. Vezi pe ce loc se află România

În intervalul iulie 2011-iunie 2012 analizat în raportul instituţiei internaţionale, accesul la credit în România a devenit mai uşor ca urmare a extinderii gamei de active mobiliare care pot fi folosite drept garanţii.

De asemenea, înfiinţarea unei afaceri a fost simplificată, prin reducerea timpului necesar pentru obţinerea cazierului fiscal de la agenţia de administraţie fiscală, se arată în raport.

Pentru a determina cât de uşor este să faci afaceri în statele analizate, BM analizează zece indicatori generali. România are poziţii internaţionale mai slabe ca anul trecut la înfiinţarea unei afaceri, obţinerea permiselor de construcţie, accesul la electricitate, înregistrarea proprietăţii, accesul la credite, protecţia investitorilor, impunerea clauzelor contractuale şi reglementarea insolvenţelor, în timp ce clasarea în privinţa plăţii taxelor s-a îmbunătăţit, iar cea referitoare la comerţul internaţional s-a menţinut.

România se plasează cel mai bine în rândul celor 185 de ţări la accesul la credite, locul 12, chiar dacă a fost devansată la acest capitol de 4 state faţă de raportul precedent.

După cât de uşor este să înfiinţezi o firmă, România se află pe 68, faţă de 63 în raportul anterior. Deschiderea unei afaceri în România necesită, la fel ca anul trecut, 6 proceduri, în timp ce numărul de zile necesar a scăzut de la 14 la 10. De asemenea, costul începerii unei afaceri a coborât de la 3% din venitul mediu anual pe cap de locuitor la 2,8%. Venitul mediu anual luat în calcul de BM pentru România este de 7.910 dolari.

România este trasă în jos de accesul la electricitate, plata taxelor, obţinerea permiselor de construcţie şi rezolvarea insolvenţelor, categorii la care ocupă locuri în a doua jumătate a clasamentului.

Faţă de anul anterior, România a coborât trei locuri în privinţa accesului la electricitate, de pe 165 pe 168. Numărul procedurilor necesare unei afaceri să obţină acces la curent electric a stagnat la 7, iar cel al zilelor la 223. Costul a urcat de la 556,9% din venitul mediu annual pe cap de locuitor la 584,2%. Poziţia României este cea mai slabă dintre ţările UE, unde media este 74, iar numărul de proceduri cel mai ridicat. Costul este, de asemenea, cel mai mare din spaţiul comunitar.

România se află pe 136 la nivel mondial în funcţie de cât de uşoară este plata taxelor pentru companii, comparativ cu 154 în anul anterior. Numărul de plăţi pe an a fost redus de la 113 la 41, iar cel al orelor necesare a coborât de la 222 la 216. Nivelul total al taxelor plătite din profit statului a coborât cu 0,2 puncte procentuale, la 44,2%. România este ultima dintre ţările UE atât în privinţa locului în topul Băncii Mondiale cât şi a numărului de taxe. La nivelul UE, media în privinţa numărului de taxe este 12.

Obţinerea permiselor de construcţii clasează România pe 129 la nivel global, compartiv cu 123 în anul anterior. Potrivit raportului BM, sunt necesare 15 proceduri pentru obţinerea unui permis de construcţie, faţă de 16 în urmă cu un an, însă durata s-a menţinut la 223 zile. Costul, calculat din venitul mediu annual pe cap de locuitor, a urcat de la 73% la 79,1%.

România a coborât în clasamentul internaţional şi la rezolvarea insolvenţelor, cu 5 poziţii, pe 102. Durata procesului şi costul ca procentaj din valoarea bunurilor firmei au rămas aceleaşi, de 3 ani şi 4 luni, respectiv 11%, în timp ce rata de recuperare a crescut de la 28,6 cenţi pe dolar la 29,2 cenţi. Poziţia României este ultima în rândul statelor UE, în timp ce rata de recuperare este cea mai slabă, comparativ cu media Europeană de 62,6%.

Atât la înregistarea proprietăţilor cât şi la comerţul internaţional, România s-a situate pe 72, aceeaşi poziţie ca cea din clasamentul general. Dacă la schimburile comerciale poziţia este aceeaşi ca anul trecut, în privinţa înscrierii proprietăţilor, România a coborât 2 locuri.

Înregistrarea proprietăţii necesită, la fel ca în anul anterior, 8 proceduri, are o durată de 26 de zile şi un cost de 1,2% din valoarea proprietăţii.

În privinţa schimburilor comerciale, România nu a operat modificări, se arată în raport. Importurile necesită tot 5 documente, 12 zile şi un cost de 1.485 dolari pe container, în timp ce importurile au nevoie de 6 documente, 13 zile şi 1.495 dolari.

Impunerea contractelor situează România pe 60, faţă de 56 anul anterior. Numărul de proceduri a crescut de la 31 la 32, în timp ce durata a rămas de 512 zile, iar necesarul cheltuielilor la 28,9% din creanţa revendicată.

România o poziţie bună la protejarea investitorilor, chiar dacă a coborât în clasament de pe 46 pe 49. Transparenţa reprezintă punctul forte al mediului de afaceri din România, cu evaluări mai slabe însă la gradul în care administratorii firmelor pot fi traşi la răspundere, uşurinţa deschiderii de procese în instanţă de către acţionari şi nivelul protecţiei investitorilor.

Raportul Doing Business 2013 marchează a zecea ediţie a seriei. În zece ani, aceste rapoarte au înregistrat aproape 2.000 de reforme în privinţa reglementării în ţările analizate, se arată într-un comunicat al Băncii Mondiale.

„Pe parcursul anilor, guvernele au făcut eforturi importante să-şi îmbunătăţească climatul de reglementare şi să reducă diferenţa faţă de cele mai bune practici la nivel global. În timp ce reformele pe care le analizăm prezintă doar o imagine parţială a mediului de afaceri dintr-o economie, sunt esenţiale pentru rezultate economice precum creşterea mai rapidă a numărului de locuri de muncă şi înfiinţarea de noi afaceri”, a declarat directorul diviziei indicatori globali şi analiză la Grupul Banca Mondială, Augusto Lopez-Claros.

Singapore conduce în clasamentul Doing Business pentru al şaptelea an consecutiv. În top zece se situează şi Hong Kong, Noua Zeelandă, SUA, Danemarca, Norvegia, Marea Britanie, Coreea de Sud, Georgia şi Australia.

Polonia a înregistrat în ultimul an cea mai amplă îmbunătăţire în privinţa uşurinţei de a face afaceri, urmată de Sri Lanka, Ucraina, Uzbekistan, Burundi, Costa Rica, Mongolia, Grecia, Serbia şi Kazahstan.

În ultimul an, 108 economii au implementat 201 reforme de reglementare, în urma cărora a devenit mai uşor pentru antreprenorii locali să facă afaceri.

DailyBusiness
O autostradă spectaculoasă va lega Comarnic de Brașov, cu investiții de 4 miliarde de euro!
Spynews
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat decedat. Un martor a povestit în amănunt ce a pățit fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu
Bzi.ro
Loredana Groza a pozat în lenjerie intimă excentrică! Reacțiile au fost extrem de dure: „La vârsta ei este dezgustător!” – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Cum se face cea mai scumpă cafea din lume. E obținută din excrementele unui animal ciudat
Capital.ro
Sancțiune iarna pentru șoferi. Amendă chiar FĂRĂ anvelope de vară. Îți confiscă și certificatul de înmatriculare
Playtech.ro
Elena Udrea iese din închisoare? Familia abia o așteaptă acasă, ce decizie au luat magistrații.
DailyBusiness
Inflația atinge 4,7% în România! Serviciile explodează cu 7,6% în doar un an!
Adevarul
Patru țări europene ar putea fi următoarele pe lista lui Vladimir Putin
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Silviu Prigoană a murit! Fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant
Spynews
Scandal între Vlad Pascu și judecător, la ultimul proces! Ce l-a deranjat pe magistrat, după ce șoferul drogat a cerut arestul la domiciliu
Evz.ro
Manevra Heimlich: Primul ajutor atunci când o persoană se sufocă din cauza unui corp străin. Video
Ego.ro
Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
A murit Silviu Prigoană, într-un restaurant din Bran! Afaceristul a căzut pe podea în timpul mesei
Cancan.ro
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Șoc în lumea tenisului. Simona Halep a renunțat
StirileBZI
Toți românii cu mașini second-hand trebuie să știe asta: Acest document este obligatoriu de la 1 decembrie 2024
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
substantial.ro
Liderul AUR, George Simion, acuzat de legături cu serviciile rusești
MediaFlux
Șeful CASEI de PENSII anunță MAJORAREA PENSIILOR. Cu CÂT se MAJOREAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
A murit Silviu Prigoană… la numai 61 de ani