Recent, pe platforma Reddit, un utilizator a deschis o discuție despre facultățile din România și utilitatea acestora. Subiectul a stârnit reacții puternice, iar părerile au fost împărțite. În timp ce unii consideră că anumite specializări nu oferă perspective profesionale, alții sunt de părere că succesul depinde mai mult de implicarea studentului decât de domeniul ales.
Unii dintre utilizatori au susținut că „90% din SNSPA” și Facultatea de Litere sunt exemple de facultăți care nu oferă multe oportunități.
„Cu mâna pe inimă, la cât de grea e facultatea de litere (chiar dacă din exterior nu pare, sunt mult mai multe examene și profesori care mai de care mai dificili) și la cât de puține oportunități oferă… aș zice că aia e inutilă. Chiar și așa, eu consider că ține mai mult de student și cum valorifică el experiența. Am văzut mulți pe care nici medicina nu i-a ajutat”, a scris acesta, potrivit Adevarul.
De cealaltă parte, au existat și utilizatori care au susținut că orice facultate poate fi utilă, atât timp cât studentul își dă interesul.
„Inutilă în ce sens? Că nu rămâi cu ceva după ce o termini? Atunci toate sunt utile, că toate îți dau experiență într-un anumit domeniu, atâta timp cât o frecventezi măcar o dată pe lună sau citești și tu cursurile. Inutilă pe piața muncii? Păi cam majoritatea sunt inutile, în afară de medicină, poliție”, este o altă părere.
Un alt internaut a subliniat că succesul în carieră nu depinde neapărat de facultate, ci de implicarea studentului: „Părerea mea sinceră, depinde, dacă de-abia treci anul nici una nu-ți va fi utilă”.
În timp ce părerile sunt împărțite, un clasament realizat de Times Higher Education în septembrie 2024 a inclus Academia de Studii Economice și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” în top 1000 cele mai bune universități la nivel global. Acest lucru sugerează că, deși anumite facultăți sunt percepute ca având mai puține oportunități, altele rămân competitive și bine cotate.