Topul celor mai periculoase şi sigure ţări pentru şoferi în Europa în 2024

În 2023, decesele rutiere din întreaga Europă au scăzut cu 1% față de anul precedent. Aceasta reflectă aproximativ 2.360 de decese mai puține (-10%) comparativ cu 2019, însă scăderea generală a stagnat în mai multe state membre, conform Comisiei Europene.
Filip Stan
13 sept. 2024, 15:13
Topul celor mai periculoase şi sigure ţări pentru şoferi în Europa în 2024

Din 2019, numărul deceselor rutiere a scăzut foarte puțin în ţări ca Franța, Italia și Spania, în timp ce în Letonia, Slovacia, Irlanda și Suedia, acesta a crescut. În schimb, Ungaria, Cehia, Danemarca, Belgia și Polonia sunt pe drumul cel bun pentru a atinge obiectivul de reducere cu 50% a deceselor și rănilor grave în trafic până în 2030.

Clasamentul privind ratele de fatalitate rutieră nu s-a schimbat semnificativ, Suedia (21.8 de decese la un milion de locuitori) și Danemarca (26.1 de decese la un milion de locuitori) având în continuare cele mai sigure drumuri. În contrast, Bulgaria (81.6 decese la un milion de locuitori) și România (81.1 decese la un milion de locuitori) au raportat cele mai mari rate de mortalitate în 2023, în timp ce media UE a fost de 45.5 de decese rutiere la un milion de locuitori, potrivit website-ului vignetteswitzerland.com/ro/.

Datele complete pentru 2024 nu sunt încă disponibile, însă până la jumătatea anului, mai multe țări din UE au înregistrat scăderi semnificative ale deceselor rutiere, inclusiv Letonia și Serbia, ceea ce sugerează o posibilă îmbunătățire generală față de 2023. Cu toate acestea, în țări precum Bulgaria și România, care au raportat cele mai mari rate de mortalitate rutieră în 2023, nu s-a observat încă o schimbare semnificativă în tendințele de siguranță rutieră. Rămâne de văzut dacă media UE pentru 2024 va înregistra o scădere considerabilă a deceselor rutiere, continuând trendul descendent al anilor anteriori.

Care este topul 5 al celor mai sigure țări europene pentru condus în 2024?

Pe locul 5 se află Elveția. Chiar dacă pentru 2024 datele exacte privind numărul de decese rutiere în Elveția nu sunt complet disponibile încă, estimările inițiale indică o ușoară scădere față de 2023. În 2023, Elveția a înregistrat aproximativ 236 decese rutiere. Până la jumătatea anului 2024, numărul de decese raportate este mai mic, sugerând o posibilă îmbunătățire generală în siguranța rutieră, deși o comparație exactă va fi posibilă abia după publicarea datelor finale pentru întregul an.

Pe locul 4 se află Danemarca. În 2023 Danemarca a înregistrat 155 decese rutiere, mai exact 26,1 decese rutiere la un milion de locuitori. Aceasta reprezenta o scădere de

Danemarca se situează pe locul patru, cu 26,22 decese rutiere la un milion de locuitori, conform datelor din 2022. Aceasta reprezintă o scădere de 12,8% față de 2012, când țara înregistra 29,93 decese rutiere la un milion de locuitori. Până la mijlocul anului 2024, s-au raportat scăderi modeste și este probabil să existe, totuși, o diferență cu privire la siguranța rutieră.

Pe locul 3 se află Regatul Unit. În 2023, Anglia a raportat în jur de 25,1 decese rutiere la un milion de locuitori. În 2024 s-ar prea putea ca numărul deceselor rutiere la un milion de locuitori să scadă sub 25, întrucât până în luna august s-au înregistrat aproximativ 1100 de decese rutiere.

Pe locul 2 se află Suedia, iar pe locul 1 Norvegia. Cele două țări se clasează în topul celor mai sigure țări din Europa pentru conducătorii auto. În 2023, Suedia înregistra doar 21,8 decese rutiere la un milion de locuitori, în timp ce Norvegia doar 20. Astfel, Suedia a avut cu 1,8 decese rutiere la un milion de locuitori mai multe decât Norvegia în 2023, ceea ce reprezintă o diferență de aproximativ 9%.

Pe scurt

Suedia și Norvegia sunt considerate printre cele mai sigure țări în ceea ce privește siguranța rutieră din mai multe motive:

  1. Infrastructură de Înaltă Calitate: Ambele țări au investit masiv în infrastructura rutieră, inclusiv drumuri bine întreținute, semnalizare adecvată și măsuri de siguranță avansate, cum ar fi baraje de protecție și piste pentru biciclete.
  2. Reguli Riguroase și Respectare Stricte a Legislației: Suedia și Norvegia au reguli stricte de trafic și controlează cu atenție respectarea acestora. Ambele țări aplică sancțiuni severe pentru încălcarea regulilor de circulație, cum ar fi viteza excesivă, conducerea sub influența alcoolului și neutilizarea centurii de siguranță.
  3. Cultura de Siguranță Rutieră: Există o cultură puternică a siguranței rutiere în ambele țări, unde siguranța rutieră este considerată o prioritate națională. Acest lucru se reflectă în politici publice și inițiative care vizează reducerea accidentelor și protejarea tuturor participanților la trafic.

Aceste sunt doar câteva practici și politici care contribuie semnificativ la scăderea numărului de accidente rutiere și la creșterea siguranței pe drumuri.

Celelalte țări care se află în topul celor mai periculoase țări pentru șoferi în 2024, cum ar fi Bulgaria, România, Serbia, Letonia și Croația ar trebui să ia măsurile necesare pentru a îmbunătăți infrastructura rutieră, să întărească legislația privind siguranța rutieră și să implementeze campanii educative extinse pentru a conștientiza publicul asupra importanței respectării regulilor de trafic. De asemenea, investițiile în tehnologie de asistență la condus și monitorizarea eficientă a respectării regulilor pot contribui la reducerea accidentelor și la creșterea siguranței pe drumuri.

Spynews
Anamaria Prodan spune de ce și-a cerut foștii parteneri în căsătorie. Ce sfaturi le-a oferit sexy impresara femeilor
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Satul mic din România care a primit recent o mare recunoaștere internațională. Are o cetate spectaculoasă ce poate fi vizitată, dar puțini români au auzit de el
Capital.ro
S-a dat ordinul în România! Se anulează jumătate din datorii. Cine poate beneficia
Playtech.ro
Cât de bine arată Stana Izbașa la 55 de ani. Cântăreața le dă clasă multor tinere de 20 de ani
DailyBusiness
Au CRESCUT uluitor importurile de lactate! Se consumă lapte din toată Europa!
Adevarul
Febra și metoda „șosetelor umede”. Ce spun specialiștii despre remediul natural la modă pe tot globul
Spynews
Încă o țară din Europa va implementa taxă pentru turiști. Ce sumă va trebui scoasă din buzunar pentru vacanță
Spynews
Anunț ANM de ultim moment! Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Evz.ro
Partenera Ancăi Țurcașiu la Asia Express: Uite ce frumos e, nu e ca-n Berceni
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Orașul de pe litoralul românesc în care un apartament cu 2 camere costă doar 5.000 de euro 😲
Playsport.ro
Cea mai frumoasă sportivă din România s-a retras la 29 de ani și are un job cu totul neobișnuit. Din ce face bani
kanald.ro
A nins în Europa! Imagini cu zonele acoperite de zăpadă! Când ajunge ciclonul Boris în România
Capital.ro
Ion Țiriac anunță divorțul anului: Este cel mai fericit om de pe planeta asta
StirileBZI
Poți avea un salariu de 5.000 de lei pe lună, chiar și fără studii superioare! Unde poți găsi aceste locuri de muncă
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Culturistul Illia „Golem” Yefimchyk a murit în urma unui stop cardiac la vârsta de 36 de ani
MediaFlux
RĂSTURNARE privind NEGOCIERILE de PACE! RUSIA a DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...