Topul celor mai prestigioase 100 de universităţi din lume. Harvard este pe primul loc

Universitatea Harvard urmată de Institutul de Tehnologie din Massachusetts, Cambridge şi Oxford din Marea Britanie, Universitatea Berkeley din California pe primele cinci poziţii în topul celor mai prestigioase o sută de universităţi din lume, potrivit site-ului www.timeshighereducation.co.uk.
Romania TV
05 mart. 2013, 20:50
Topul celor mai prestigioase 100 de universităţi din lume. Harvard este pe primul loc

Potrivit site-ului, sunt prezentate primele 100 cele mai prestigioase branduri universitare din lume, între acestea neregăsindu-se nici o instituţie de învăţământ superior din România.

Pe locul şase se află Universitatea Stanford, urmată de alte două unităţi de învăţământ din Statele Unite ale Americii, Stanford şi Princeton, locul nouă revenind Universităţii din Tokyo, în timp ce la poziţia zece este Universitatea americană Yale.

În topul celor o sută de universităţi, în primele cincizeci şi unu de poziţii se regăsesc 28 de universităţi americane (Universitatea Harvard, Institutul de Tehnologie din Massachusetts, Universitatea Berkeley din California, Universităţile Stanford şi Priceton, Universitatea California din Los Angeles, Universitatea Yale, Institutul de Tehnologie din California, Universitatea din Michigan, Universitatea din Columbia, Universitatea din Chicago, Universitatea Cornell, Universitatea din Pennsylvania, Universitatea „Johns Hopkins”, Universitatea din Illinois „Urbana Champaign”, Universitatea Carnegie Mellon, Universitatea Austin din Texas, Universitatea din Washington, Universitatea din New York, Universitatea Wisconsin din Madison, Univeristatea Duke, Universitatea California din San Diego, Universitatea Northwestern, Institutul de Tehnologie din Georgia, Universitatea California din San Francisco, Universitatea din Massachusetts, Universitatea California din Davis, Universitatea Purdue din West Lafayette).

Tot în primele cincizeci de poziţii, poziţia cincizeci fiind ocupată de două universităţi sunt şapte universităţi din Marea Britanie (Universităţile Cambridge, Oxford, Colegiul Imperial din Londra, University College London, Şcoala de Ştiinţe Economice şi Politice din Londra, universităţile din Edinburgh şi Manchester), câte trei din Canada (Universitatea din Toronto, British Columbia din Vancuver şi Universitatea McGill) şi Australia (Universitatea din Melbourne, Universitatea Naţională a Australiei, Universitatea din Sydney), câte două din Japonia (Universitatea din Tokyo şi cea din Kyoto) şi China (Universitatea din Tsinghua şi cea din Peking), dar şi universităţi din Singapore (Universitatea Naţională din Singapore), Elveţia (Institutul de Tehnologie din Zürich ), Hong Kong (Universitatea din Hong Kong), Germania (Universitatea din München „Ludwig-Maximilians”), Corea de Sud (Universitatea Naţională din Seul) sau Federaţia Rusă (Lomonosov Moscova).

Următoarele patruzeci de poziţii sunt ocupate de 17 universităţi americane, şase din Olanda, cinci din Franţa, câte trei din Germania, Japonia , Hong Kong şi Australia, câte una din Israel, Belgia, Elveţia, Turcia, Taiwan, Suedia, Marea Britanie, Corea, Brazilia şi Singapore.

Pe ultimele nouă poziţii în top se situează Universitatea Bristol din Marea Britanie, Universitatea Freie din Berlin – Germania, Universitatea Lund din Suedia, Universitatea Maryland din College Park – SUA, Universitatea Monash din Australia, Universitatea Paris-Sud din Franţa, Universitatea Texas A&M – SUA, Universitatea Uppsala din Suedia şi Centrul de Cercetări şi Universitatea Wageningen din Olanda.

Clasamentul mondial al instituţiilor de învăţământ superior în funcţie de reputaţie este elaborat pe baza unui studiu de opinii efectuat în mediile academice.

Studiul privind reputaţia academică, disponibil în zece limbi, utilizează datele Naţiunilor Unite pentru a se asigura că sunt luate în calcul criteriile demografice şi educaţionale corespunzătoare la nivel global. Studiul este realizat în mod egal din punctul de vedere al disciplinelor academice. Persoanele rugate să răspundă sunt reprezentative pentru ţările în care locuiesc şi pentru disciplinele predate în universităţi.

Chestionarul, gestionat de Institutul de sondare a opiniilor Ipsos MediaCT pentru furnizorul de date Thomson Reuters, are ca respondenţi doar membri ai mediilor academice experimentaţi şi cunoscuţi pentru articolele publicate.

Clasamentul pe anul 2013 a fost elaborat pe baza studiilor de opinie efectuate în intervalul martie – aprilie 2012, fiind primite 16.639 de răspunsuri din 144 de ţări. Au fost intervievaţi experţi care au lucrat în mediul academic în medie 17 ani.

Există răspunsuri echilibrate în funcţie de disciplinele de studiu. În 2013, cele mai multe răspunsuri (22,1 la sută) provin de la specialişti în ştiinţe sociale, urmate de experţi în inginerie şi tehnologie (21,3 la sută), ştiinţe fizice (18 la sută), specialişti în discipline medicale (15,4 la sută), ştiinţe despre viaţă şi actualitate (12,7 la sută), specialişti în arte şi ştiinţe umaniste (10,5 la sută).

Şi răspunsurile în funcţie de regiuni sunt echilibrate: 33 la sută din răspunsuri provin din America de Nord, 17 la sută din Europa Occidentală, 12 la sută din Estul Asiei, zece la sută din Oceania, şase la sută din Estul Europei, cinci la sută din America de Sud şi cinci la sută din Orientul Mijlociu.

Specialiştii nu sunt rugaţi să creeze o ierarhie a instituţiilor de învăţământ superior, ci să scrie principalele 15 universităţi pe care le consideră cele mai bune.

Citește și Poveştile sinistre ale Universităţilor Oxford şi Cambridge: Regele Charles decapitat şi alte fantome

DailyBusiness
Bonul fiscal, în PERICOL. Proiectul de lege care scutește comercianții de această obligație
Spynews
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Bzi.ro
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament
Fanatik.ro
Cele 3 zodii care vor avea 2 săptămâni de poveste. Le iese norocul în cale, veștile sunt foarte bune
Capital.ro
Statul verifică banii românilor! Riscă pedepse cu închisoarea de până la 6 ani
Playtech.ro
Cine pe cine a sunat: Ciolacu a vorbit la telefon cu Trump și...
DailyBusiness
România are cea mai MARE inflație din Uniunea Europeană. Prețurile au luat-o RAZNA
Adevarul
„Corecția” barbară pe care un bărbat i-a aplicat-o soției: I-a tăiat părul cu toporul, a ras-o în cap şi a bătut-o crunt
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Carmen Grebenișan a recunoscut că a fost înșelată de fostul soț, Alex Militaru. Motivul pentru care a încercat să își salveze căsnicia după infidelitate
Spynews
Elwira Petre le-a pregătit o surpriză de proporții fetițelor ei! Soția lui Mihai Petre le-a pregătit un cadou pe care l-a ținut în casă 16 ani: ”Mi s-a părut superbă” | FOTO
Evz.ro
Noile reguli de vânzare a mașinilor. Mai sunt câteva zile. Specialiștii explică procedurile
Ego.ro
Scandal monstru între femei, după moartea lui Prigoană! ”Sunteți macabră! O semidoctă!”
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Prețurile au sărit în aer la Târgul de Crăciun din Craiova! Cât a ajuns să coste un gyros! Iată cât costă intrarea la Liftul lui Moș Crăciun
Cancan.ro
Fiii lui Silviu Prigoană nu pot face succesiunea. Care este motivul + acuzații grave din partea Adrianei Bahmuțeanu
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Certificat obligatoriu de la 1 decembrie. Anunț pentru românii cu mașini second-hand
StirileBZI
Bărbații vor putea avea permis de conducere doar după 26 de ani! Proiectul de lege a stârnit multe discuții
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate scoate din minte cuvintele fetei sale
substantial.ro
Donald Trump îl propune pe Dr. Mehmet Oz la conducerea Centers for Medicare & Medicaid Services
MediaFlux
Se dau bani ÎN PLUS pentru români, de sărbători!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Google a desemnat cele mai bune jocuri și aplicații din 2024, pe Android