Topul celor mai proaste mașini construite vreodată a fost întocmit de inteligența artificială, care nu a avut milă. Din miile de modele de mașini produse în lume este greu de stabilit care sunt cele mai puțin fiabile, însă ChatGPT a reușit să formuleze un clasament.
Citește și: Cum arată un program săptămânal făcut cu ChatGPT. Luni ești la muncă, duminică în vacanță în Japonia
Alegerea celor mai puțin fiabile modele de mașini din prezent și trecut este un proces minuțios, a fost solicitat ajutorul chatbot-ului lansat de OpenAI în noiembrie 2022, ChatGPT. Chatbot-ul a clasat Reliant Robin pe primul loc, ca fiind „o mașină cu trei roți fabricată în Marea Britanie care a devenit cunoscută pentru stabilitatea sa slabă și tendința de a se răsturna, mai ales în viraje strânse. A devenit un simbol al excentricității britanice și al designului auto îndoielnic.”
Tendința lui Reliant Robin de a se răsturna a fost menționată și de Jeremy Clarkson, pentru Sunday Times. Autoturismul are tendința de a se răsturna pentru că echipa care l-a proiectat s-a încurcat cu diferenţialul. El a adăugat că, dacă mașina nu ar avea diferențial, s-ar prăbuși mai rar.
Potrivit ChatGPT, locul doi pe listă este ocupat de Austin Allegro (1973-1982), tot un produs britanic, care a fost fabricat de compania Leyland. În total, 642.350 de bucăți au fost fabricate. Austin Allegro și-a câștigat o reputație proastă pentru că designul său este nesigur, inclusiv pentru volanul pătrat, dar și pentru calitatea materialelor folosite, considerate îndoielnice. „Este adesea considerată una dintre cele mai puțin atractive și fiabile mașini ale erei sale”, notează ChatGPT.
Chatbot-ul și-a îndreptat atenția și spre seria de mașini Trabant, fabricată între 1957 și 1991 în Germania de Est. „Este renumit pentru tehnologia învechită a motorului în doi timpi, deficitul de siguranță și metodele de producție care au dus la liste lungi de așteptare pentru clienți”, spune inteligența artificială. Problemele de fiabilitate ale modelului sunt confirmate și pe internet, unde se vorbește de „calitatea construcției slabă, fiabilitatea teribilă, iar mașina a fost zgomotoasă, lentă și foarte prost proiectată”.
Topul se termină cu modelul Lada Riva, mașină care a fost construită de AvtoVAZ în Rusia din 1980 până în 2010. „A avut o reputație proastă pentru calitatea construcției, probleme de fiabilitate și tehnologie învechită. Pe de altă parte, a fost produs în aproximativ 18 milioane de bucăți, ceea ce se datorează prețului său foarte scăzut”.
Citește și: ChatGPT a spus care e salariul ideal pentru a trăi decent în România