Deşi la bază au fost fii de ţărani autentici, viaţa i-a impins să-şi cizeleze şi gusturile şi gesturile odată cu evoluţia pe scara ierarhică. Cu toate străduinţele, anumite dependenţe nu au fost uitate niciodată în drumul lor înspre înalta societate.
Greşelile de protocol, gafele de tot felul comise în timpul vizitelor de rang înalt au rămas astăzi chestiuni de amuzament pentru istoricii care studiază personalitatea dictatorului roman şi a consoartei sale.
Potrivit apropiaţilor, când au fost invitaţii regelui spaniol, într-un castel, Elena Ceauşescu a început să umble noaptea prin camere, să deschidă pupitrele şi să umble în ele.
Citeşte şi De ce mergea Elena Ceauşescu la vrăjitoarele din Străuleşti VIDEO
Un moment penibil pentru soţii Ceauşescu a fost în timpul vizitei din Anglia, din 1978. Deşi în viziunea Ceauşeştilor, vizita a fost încununată de succes, pentru Regina Elisabeta a II-a s-a dovedit o reală neplăcere. Regina a fost clar deranjată de decizia guvernului britanic de a-l invita pe dictatorul roman într-o vizită de stat. Drept consecinţă, a făcut tot posibilul pentru a evita să-i întâlnească mai mult decât prevedea protocolul. Astfel, în timp ce-şi plimba câinii în grădinile palatului, Regina Elisabeta i-a văzut pe soţii Ceauşescu îndreptându-se să o salute. Îngrozită că-i va reîntâlni, s-a ascuns într-un tufiş, după cum ea însăşi îi mărturiseşte unui scriitor britanic în cartea “Our Queen”.
Nicolae Ceauşescu nu era cunoscător de limbi străine şi totuşi se pare că asimilase puţină franceză de-a lungul vremii. Faptul că dădea dovada unor cunoştinţe precare de limbă l-a pus cel mai adesea în ipostaze jenante în timpul întâlnirilor oficiale. Un exemplu este când, în timpul unei vizite în Franţa, l-a corectat traducptorul pentru acurateţea redării. Ba chiar a sesizat că topica din română nu e aceeaşi cu cea din franceză şi astfel acesta nu a tradus în ordinea în care el a rostit pe româneşte.
În schimb, Elena Ceauşescu cerea expres să îi fie tradus mot-a-mot tot ce se vorbeşte în jurul ei, conştientă că informaţia înseamnă putere dacă ştii să jonglezi cu ea.
Citeşte şi Ultimele dorinţe ale Ceauşeştilor. Vezi ce pretenţii aveau în ultimele zile de viaţă VIDEO
Ceauşescu pierduse contactul cu realitatea şi asta s-a putut observa în urma vizitei din Statele Unite. În 1979, la invitaţia lui Jimmy Carter, Ceauşeştii petrec o săptămână în America, însă un episod din cursul acelei vizite avea să ridice serioase semne de întrebare asupra dictatorului român.
William Luers, pe atunci secretar adjunct de stat şi responsabil de buna şedere a Ceauşeştilor pe teritoriul american, îşi aminteşte momentul şi confirmă faptul că dictatorul român devenea nevrotic în contactul direct cu masele.
Citeşte şi Ceauşescu, urmărit de BLESTEMELE aruncate pentru moartea sângeroasă a ţăranilor din satul Vadu Roşca
Chiar daca adesea a gafat serios in timpul vizitelor oficiale, astazi se poate spune cu certitudine că, în ciuda greşelilor evidente de pe plan intern, Ceauşescu a reuşit să rămână în istorie drept unul dintre cei mai activi lideri comunişti pe plan extern. Respectat, iubit, temut sau ironizat discret, Ceauşescu nu a trecut neobservat în faţa marilor puteri.